Trashëgimia e kalbur e komunizmit në Shqipëri


James Bartholomew


Taksia jonë e ngarkuar rëndë ktheu autostradën kryesore nga Tirana dhe filloi të negociojë rrugën e ashpër, me një shinë. Rruga përshkoi cepat e maleve derisa arritëm në rrënojat e burgut të Spaçit, dikur një kamp pune skllavërish në epokën komuniste të Shqipërisë. Dy ndërtesa tre katëshe strehuan qelitë e mëdha ku kishin jetuar dhe fjetur 54 burra në të njëjtën kohë. Atyre iu kërkua të punonin ndërrime rraskapitëse, duke mbushur vagonët metalikë me xeheror bakri dhe duke shtyrë shinat e pabarabarta, disa prej të cilave ishin nën ujë. Nëse ata nuk arrinin të përmbushnin kuotën e tyre, do të duhej të bënin një ndërrim të dytë. Dhe nëse dështojnë përsëri, ata do të futen në një dhomë dënimi. Kjo do të thoshte të flisje gjysmë i uritur në një qeli të vogël në një dysheme betoni. Temperatura mund të bjerë në minus 18˚C. Ndërsa dielli shkëlqente në malet e bukura, ishte e vështirë të imagjinohej tortura dhe vdekja që kishin ndodhur dikur këtu. Më dukej më shumë si një vend për piknik.

Shqipëria mund të quhet vendi i harruar i Evropës. Ish-diktatori Enver Hoxha, i cili sundoi për 44 vjet, u prish me Bashkimin Sovjetik pasi Stalini vdiq sepse mendoi se po shkonte butë dhe po devijonte nga rruga e vërtetë Marksiste / Leniniste. Më vonë ai gjithashtu u prish me Kinën pas vdekjes së Maos për të njëjtën arsye. Kështu që vendi ishte i izoluar për dekada. Nuk ishte kërcënim për askënd, kështu që nuk luajti asnjë rol në politikën ndërkombëtare. Megjithëse Shqipëria përfundimisht hoqi dorë nga komunizmi në vitet 1990, trashëgimia komuniste ishte një trashëgimi e kalbur. Shumë politikanë dhe administratorë nën komunizëm vazhduan të kishin punë të fuqishme dhe madje edhe tani, Kryetari i Parlamentit është një ish-ministër komunist i Brendshëm. Tregu gri i ryshfeteve dhe shantazheve ka vazhduar. Rezultati përfundimtar është që Shqipëria është shumë më e pasur se sa ishte në komunizëm por jo aq e begatë sa mund të ishte.

Ç'është më e rëndësishmja, vendi dështon në provën e McDonald's. Nëse edhe McDonald’s nuk sheh asnjë kuptim të hapet në një vend, mund të jeni i sigurt se është në gjendje të vjen keq. Shumë pak kompani ndërkombëtare janë të gatshme të bëjnë biznes në Shqipëri. Qeverisja e dobët dhe sistemi gjyqësor pothuajse i paralizuar i mbajnë larg. Turistët mund ta konsiderojnë sharmante që nuk ka Zara, nuk ka Primark, nuk ka Costa Coffee e kështu me radhë, por ka edhe pak kompani ndërkombëtare në prodhim, teknologji, miniera apo financa, kështu që Shqipëria lëngon me vetëm 35 përqind të PBB-së mesatare Evropiane për kokë banori.

Megjithatë Shqipëria sigurisht që ka tërheqjet e saj. Tirana nuk është e bukur por kultura e kafesë lulëzon dhe vaktet janë pothuajse në mënyrë të turpshme të lira. Ajo u bë kryeqyteti vetëm në vitin 1920, kështu që pjesa më e madhe e saj u ndërtua gjatë epokës komuniste. Dizajni i ndërtesave është pra i shurdhër, por në fillimin e viteve 2000 Edi Rama, atëherë kryetari i Bashkisë së Tiranës, tani Kryeministri, kishte idenë se ato do të dukeshin më të gëzuar të pikturuar me ngjyra të ndryshme. Pra, ja dhe ja: Tirana është një qytet me ngjyrë pastel. Shumë blloqe të reja zyrash dhe banesash janë në ndërtim e sipër. Kjo me siguri duhet të jetë një shenjë e prosperitetit në rritje, u sugjerova lokaleve - por ata nuk ishin aq të sigurt. Ata folën errësirë ​​për banesat që u blenë nga anëtarët e bandave të trafikut të drogës dhe njerëzve dhe më pas u lanë bosh.

Unë udhëtova në jug për në qytetin turistik të Vlorës, i cili ka një front plazhi që duhet të jetë të paktën një milje i gjatë - Promenade des Anglais, me restorante të gatshëm për t'i shërbyer numrit modest të njerëzve që shëtisin - pastaj në brendësi të Tepelenës. Në udhëtimin tonë kemi kaluar lumin e gjerë të Vjosës, i cili është një nga lumenjtë e fundit të egër të Evropës dhe nganjëherë përhapet deri në 2 km të gjerë. Bajroni erdhi në këtë mënyrë dhe e quajti atë një vend ‘me bukurinë më piktoreske’. Ai gjithashtu i pëlqente veshjet shqiptare dhe kishte veshur një kostum madhështor shqiptar për portretin e tij, i cili tani është në Galerinë Kombëtare të Portreteve.


Në Tepelenë, shkuam për të parë një kamp tjetër gulag. Ky ishte një vend në të cilin ishin dërguar të gjithë banorët e një fshati në veri, përfshirë burra të moshuar, gra dhe fëmijë. Një komunist ishte vrarë në atë fshat, kështu që e gjithë populli u dërgua në kamp si dënim. Komunistët i vranë nga uria, i lanë në të ftohtin e ngrirë dhe i bënë të punojnë. Mendohet se këtu vdiqën 200 deri në 300 fëmijë. Ka disa kampe të çmuara gulag që mund të vizitohen lehtësisht dhe ky është njëri prej tyre. Duhet të jetë një vend i Trashëgimisë Botërore.

Historia e komunizmit ka nevojë për heronj, si dhe për diktatorë të këqij. Një kandidate e shquar në Shqipëri është Musine Kokalari. Ajo kundërshtoi partinë Komuniste dhe u gjykua në një nga ato gjykime absurde pa drejtësi, në të cilat ajo supozohej të kërkonte mëshirë. Në vend të kësaj ajo deklaroi: 'Unë nuk jam një komuniste dhe kjo nuk duhet të jetë një krim.' Si rezultat i refuzimit të saj për t'u shmangur nga ky parim i thjeshtë, ajo kaloi 18 vjet në burg dhe më pas 19 vjet në internim të brendshëm deri në fund të saj ku Ajo vdiq në varfëri.


* James Bartholomew është drejtori i Muzeut të Terrorit Komunist


Shënim: Muzeu i Terrorit Komunist synon të mbajë gjallë njohurinë dhe kuptimin e vdekjeve, terrorit dhe dështimit ekonomik që ndodhën nën regjimet Komuniste, kryesisht në shekullin e 20-të. Strategjia është ta bëjmë këtë përmes mediave sociale, kësaj faqe në internet, bisedave dhe filmave për shkolla dhe universitete, duke lobuar për përmirësime në mësimdhënien e historisë së regjimeve komuniste, ngjarje dhe krijimin e një ose më shumë muzeve të vegjël që çojnë në zhvillimin e një muze me madhësi të plotë në Londër. Intervistat me video po bëhen me njerëz që i kanë mbijetuar shtypjes komuniste ose jeta e të cilëve është prekur. Ne po kërkojmë të marrim objekte për Muzeun.