Transmetuesi shtetëror e mban popullsinë të qetë me një dietë frikeImagjinoni një vend ku kufijtë midis pjesëve përbërëse të tij mbyllen, udhëtimi midis tyre është i ndaluar dhe i zbatuar nga policia. Supermarketet kanë rafte të prera dhe shteti vendos se cilat mallra janë thelbësore. E drejta e mbledhjes, jo vetëm në vendet publike, por edhe midis familjeve dhe familjeve, është nën kufizimin ligjor. Fqinjët inkurajohen të informojnë për këdo që mund të shkelë.

Pub-et, restorantet, sallat e koncerteve, teatrot, kinematë dhe stadiumet sportive, nëse veprojnë fare, e bëjnë këtë në një mënyrë desultory, me numër të kufizuar, orë policore dhe të gjithë të ndjekur dhe gjurmuar.

Transmetuesi shtetëror e mban popullsinë të qetë me një dietë frike - frikë nga një armik i paparë nga i cili vetëm shteti mund t'i mbrojë ata, për sa kohë që ata i binden rregullave. Udhëtimi në vendet e tjera është i vështirë, në mos i pamundur, dhe shteti duhet të lejohet të të gjurmojë në kthim. Ekonomia është duke u shuar. Një shtet i falimentuar siguron në mungesë të tij.

Por përtej kufizimeve fizike, kufizimet e intelektit janë më të mbrapshta. Kërkohet një mendim i dyfishtë pa pendim. Ne jemi të ftuar të besojmë, më keq, insistohet që të besojmë, se burrat mund të kenë periudha. Gratë tani janë ‘njerëz që rrjedhin gjak’. Insistshtë këmbëngulur që ne të besojmë se një pjesë e popullsisë është natyrshëm diskriminuese, shtypëse dhe e lig dhe se ajo bllokon një tjetër në një gjendje të përhershme viktimash, të paaftë për të kontribuar, pa zgjedhje, përgjithmonë të pafavorshme, gjithmonë në vendin e dytë.

Shkollat dhe universitetet ngadalë shpërbëjnë fillin e madh të arritjeve perëndimore dhe nocionin e kombësisë. Shifrat historike ose janë hequr nga historia ose emrat e tyre janë përçuar. ‘Kush kontrollon të kaluarën, kontrollon të ardhmen.’

Popullsia ndahet në tre kampe: ata që thjesht mbledhin supet dhe vendosin të 'presin', disa disidentë aktivë dhe një copë që e mirëpret situatën. Grupi i fundit dëshiron siguritë e shtetit, një fund të tiranisë së zgjedhur, një drejtësi të varfërisë reciproke ku të gjithë janë po aq të mjeruar, rrugët gri, raftet bosh dhe një shtet pa para është i vetmi punëdhënës.

E megjithatë nuk po shkruaj për Bashkimin Sovjetik, para rënies së murit, kur një shtet me yje të kuq kryesohej nga një diktator paranojak i cili duhej ta mbante popullsinë e tij të mbështetur nga frika. Unë jam duke folur për Mbretërinë e Bashkuar. Këtu Tani Dhe nën një qeveri konservatore.

I mbyllur dhe me fat jashtë. Një gjendje varësie. Dhe në rast se mendoni se kundërshtimi është më i mirë, Andy Burnham, kryebashkiaku i Punës i Mançesterit, dëshiron ta mbajë qytetin e tij të hapur. Sadiq Khan, kryetari i Bashkisë në Londër, për të mbyllur qytetin e tij. Lideri i Laburistëve Keir Starmer dëshiron të mbështesë Burnham ndërsa mbyll të gjithë vendin. Në Uells, Mark Drakeford e ka bërë pikërisht këtë.

Në Skoci, Nicola Sturgeon i SNP-së me dëshirë shkel çdo masë autoritare në Angli dhe e bën këtë në mbështetje të një kulti të udhëheqjes me të cilin Evropianët Lindorë me siguri do të ishin të njohur. Çdo minutë tani, një transmetim i ri për kombin.

Inkoherent, oportunist, pa parime, ideologji apo të dhëna, a kishte ndonjëherë një zbaticë më të ulët për lidershipin politik britanik sesa përballemi tani? Vetë thelbi i asaj që jemi si komb po shkatërrohet. Nga pijetori tek Bashkimi te parimi i fjalës së lirë. Ndjenja jonë indirekte e mosrespektimit dhe skepticizmi me humor të mirë është zëvendësuar nga një frikë e ngushtë e thënies së gjërave të gabuara nga frika e anulimit - ekuivalente e anulimit të anëtarësisë në partinë tuaj, që do të thotë pa punë dhe pa hyrje në dyqanin GUM.

Unë bëj një lutje të thjeshtë. Riparoj Riparoni lirinë tuaj. Rikuperoni atë që do të thoshte dikur kur njerëzit thoshin: '‘shtë një vend i lirë!'. Dhe rigjeni atë para se të jetë tepër vonë. Të gjithë e dimë që kjo ka shkuar shumë larg. Të gjithë e dinë se diku kjo udhëtim me rrotull duhet të ndalet dhe se vendi duhet të zbresë. Për sa i përket lirisë, për sa i përket ekonomisë, për sa i përket mënyrës sonë të jetës, për sa i përket shëndetit më të gjerë, fizik dhe mendor, duke bërtitur drejt katastrofës.

Siç tha një njeri i madh dikur: ‘Liria nuk është kurrë më shumë se një brez larg zhdukjes. Ne nuk ua kaluam fëmijëve tanë në qarkullimin e gjakut. Duhet luftuar, mbrojtur dhe dorëzuar që ata të bëjnë të njëjtën gjë. '

Laurence Fox është themelues i Reclaim.

Foto nga: Geti.