TË VËZHGOJ VOGËLAK KOMBI IM


Puntorie Muça Ziba me dy poezi nga vëllimi poetik KOHA E QERSHIVE

TË VËZHGOJ VOGËLAK KOMBI IM

(Je bërë kallkan në djep të vogëlth...)

Kë ta fyej sot

kë ta pështyj

me thonjë gaforresh

kë ta grith,

ca janë bërë lepuj

e ca na mbeten

arinj dinjitar

të palatuar

të babëzitur,

dyst i shikojnë

shpatijet malit

për një rrisk froni

për aromë bajamesh

të pjekura.

Pluskojnë

strehët dydirekëshe,

varfanjaku i grymosur

merr arrati

përvidhet dhe platitet

nën strehë të huaj.

Kë ta fyej sot

kë ta pështyj,

me thonjë gaforresh

kë do ta grith,

ca janë bërë lepuj

ca arinj cirku.

Tërbohen përrenjtë

plasariten malet

ngujohen lypësit

dhe filizat dydirekëshe

dynden mbi dallgë oqeanesh.


Eh, ti bëhesh vogëlak

kombi im,

pa ëndrra gjumi

pa rituale.


DO TË IKI NGA KY QYTET

(Bukuria dhe shëmtia e këtij qyteti m'i shkul qerpikët e syve.)


Do të iki nga ky qytet si nizam i ngratë,

pa zbardhur mirë do të lë shaminë

e do të iki,