top of page

Të rinjtë shqiptarë nisen për në Gjermani ...


Të rinjtë shqiptarë nisen për në Gjermani për të përballuar përvojën e misionit


"Ne jemi pjesë e një kishe më të madhe mbarëbotërore, nuk jemi vetëm," tha Reis


Puna vullnetare ka qenë gjithmonë pjesë e historisë së Misionit Shqiptar. Me kishën e parë në vend të ndërtuar nga vullnetarë në vitin 1994; puna e vullnetarëve ishte dhe është kritike në mbështetjen e zhvillimit të projekteve të shumta të shtrirjes dhe misionit. Nga data 4 – 8 prill, shtatë të rinj vullnetarë shqiptarë shkuan në Gjermani për të mësuar se si të bëheshin misionarë dhe për të vazhduar mbështetjen e punës së kishës. Por për të kuptuar se si ndodhi kjo, duhet të kthehemi për një moment në vitin 2021.

Të rinjtë shqiptarë vizitojnë Gjermaninë për stërvitje misionare

Ishte gjatë vitit 2021 që studentët dhe stafi i Josiah Mission School (i sponsorizuar nga Konferenca e Baden-Wuerttemberg) vizituan Shqipërinë për herë të parë për të marrë pjesë në një projekt misioni. Por pasi dëgjuan historinë e Adventizmit në Shqipëri dhe dëshmitë personale nga misionarë të tjerë, një grup më i vogël nga Josiah u kthye në Shqipëri në vitin 2022 me një dëshirë në zemrat e tyre për të shërbyer në një mënyrë më të qëllimshme dhe të qëndrueshme.

Për këtë, ata krijuan projektin "Më dërgoni". Ole Dust, një nga krijuesit, tha se pas vizitës së tyre në Shqipëri “zemrat e tyre u prekën dhe e dinin që nuk ishte thjesht një udhëtim misioni, por fillimi i një misioni afatgjatë dhe një marrëdhënie bashkëpunimi midis të rinjve nga Gjermania dhe Misioni Shqiptar.”

Projekti u krijua me “objektivin e ofrimit të llojeve të ndryshme të mbështetjes për Misionin Shqiptar”, shpjegoi Dust. Përveç kësaj, Dania Schlude, gjithashtu një anëtare kryesore e ekipit organizator, vazhdoi: “Mbi të gjitha, ne duam të tregojmë publikisht se mbështesim vëllezërit dhe motrat tona në Shqipëri dhe [duam të] ndihmojmë aty ku është e nevojshme. Ne duam të mbështesim misionin shqiptar me angazhim aktiv.”

Këtë vit, projekti “Send Me” ftoi të rinjtë shqiptarë që po mbështesin të vizitojnë Gjermaninë për një eksperiencë unike trajnimi në mision. “Objektivi kryesor ishte t'u tregonim të rinjve shqiptarë se nuk janë vetëm si kishë. Një qëllim tjetër ishte t'u tregonim atyre një këndvështrim të ndryshëm se si funksionon një jetë e krishterë në një shkollë misionare si Shkolla Misionare Josiah”, shpjegoi Dust.

Për tre ditët e para të vizitës së tyre në shkollë, ata kaluan një përvojë misionare dhe informuese duke ndihmuar me projekte të ndryshme sociale, si p.sh. shërbimi i ushqimit për refugjatët. Duke reflektuar mbi përvojën e saj, Aiselda Vladi komentoi: “Dalja për herë të parë nga Shqipëria, njohja me njerëz të rinj në një vend të ri më bëri nervoz, por sapo mbërritëm në shkollën Josiah; ndjehej si në shtëpi. Ata na pritën, hëngrëm dhe u lutëm së bashku, u lidhëm me natyrën dhe studionim Biblën. Çdo mësim që studionim së bashku më ndihmoi ta kuptoja Biblën në një këndvështrim të ri.”

Delmar Reis duke folur për misionin ndërkulturor

Si një bonus shtesë për udhëtimin e misionit, të rinjtë shqiptarë mundën të merrnin pjesë në kongresin e 17-të “Rinia në Mision”, me temën “Ai u ringjall”. Më shumë se 1200 të rinj ishin të pranishëm duke marrë pjesë në leksione dhe punëtori. Madje grupi shqiptar pati mundësinë të drejtonte një workshop, ku ndanë historinë e Shqipërisë. Presidenti i Misionit Shqiptar, pastori Delmar Reis, prezantoi gjithashtu një seminar mbi sfidat e misionit ndërkulturor. "Pjesëmarrja në një javë si kjo është pozitive në shumë mënyra," reflektoi Reis. “Të shohësh të rinjtë shqiptarë që kthehen të motivuar dhe të gatshëm për të aplikuar ide të reja për të ndarë Ungjillin është një prej tyre. Për më tepër, është shumë e rëndësishme që të rinjtë tanë të shohin se, megjithëse jemi të vegjël në Shqipëri, jemi pjesë e një kishe më të madhe mbarëbotërore. Ky është një kujtesë thelbësore se ne nuk jemi vetëm.”

14 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page