top of page

TË ALARMOJ…
Cikël poetik nga Kozma Gjergji
DO SHKOJ NË MOSKË


Do shkoj dhe unë në Moskë

Të alarmoj

Me thirrjen e shenjtë:

Ndaloni luftën në Ukrainë!

Të alarmoj nënat,

Sheshet, rrugët, shtëpitë

Për mizoritë e

Bijëve të tyre.

Të alarmoj gjithë kishat

T'u bien sa më fortë

Kambanave të Paqes,

Dhe më kryesorja

Të alarmoj Popullin

Që me gjëmimet e tij

T'i hesht

Gjëmimet e bombardimeve…NË EKSTAZË


E bën buzagaz

Ditën e mërzitur

Gjithato

Pëllitje gomerësh

Në ekstazë.BREZAT


Brezat si dallgët,

Shkojnë

Vijnë.

Kanë të përbashkët

Kreshtën e bardhë,

Kaltërsinë.MINIERAT TONA


Luftrat mbrojtëse ilire,

Skënderbeada,

Lidhja e Prizrenit,

Shpallja e Pavarsisë…

Janë minierat

Më të çmuara

Të historisë sonë.

Me mineralet e tyre

Rindërtojmë

Shkatërrimet që shekujt

I shkaktuan Shqipërisë.ATO KËPURDHA


Ato këpurdha të helmëta

Pa bukuritë ndjellëse

Vështirë se bënin

Viktima.LARG


Në mërgimin

Shumë të largët

Javët,

Muajt,

Vitet

Të mbulojnë si

Pllaka varri

Për së gjalli.LISI SHEKULLOR


Ç'madhështi i japin

Plagët e rrufeve

Dhe

Sythet e rinjë!MBRËMJA


Po shtrihet fushës

Mbrëmja manushaqe

Si ëndërrim vajzërie.

Dhe zemra budallaqe

Gënjehet se

Vetëm për të

Zenë ndizen yjet.MË PYESIN


Më pyesin

Sa popull jemi,

Sa e kemi territorin?


Shumë, iu them,

Dhe ju tregoj

Historinë,

Bijtë e mëdhej

Të kombit.VARKA JONË


Edhe varka jonë

E ngriti lartë

Pëlhurën e lumturisë

Në detin kaltërosh.


Ja kemi lënë

Timonin dashurisë

Të na çojë

Ku të dojë…


Kozma Gjergji

85 views6 comments

6 Comments


Kozma Gjergji
Kozma Gjergji
May 18, 2022

Përshëndetje të përzemërta i respektuari z.Sotir Athanasi!

Vlerësimi juaj lavdërues prej kolegu të sinqertë për poezitë e ciklit "Të alarmoj… ", më ngjau

si një nga ato tufat me lule të fituesve të konkurseve që ju organizoni në klubin tuaj letrar.

Ju falenderoj për angazhimin dhe analizën! K.Gjergj.

Like

sotir.mimi
sotir.mimi
May 17, 2022

Xingografia:

Dhjetë poezi: njëra më e ndritëshme se tjetra. Më me mendim dhe më me ide ku kërkohet meditim për të kuptuar ( dhe përvetësuar) domethënien e autorit. Jam dakort me mikun tim Myslymin. Kozmai "ka vajtur në Moskë" dhe ka bërë që të dridhen muret e katedraleve me gjithë këmbanat e saj. I gjithë cikli është si vazhdim i miniantolo- gjisë së parë, ku poezia zotron hapsira rë reja. Urime dhe vazhdimsi të tilla mbresëlënëse, z.Kozma Gjergji! / Xingografia/ Athinë.

Like

Kozma Gjergji
Kozma Gjergji
May 15, 2022

Ndjehem i nderuar kur jam në vëmendje dhe marrë vlerësime nga kolegë e njerëz të letrave si z.Minush Hoxha. E çmoj mendimin tuaj dhe mbase keni plotësisht të drejtë.

Ju falenderoj me respekt, K.Gjergji.

Like

Kozma Gjergji
Kozma Gjergji
May 15, 2022

Pëlqimi i poezive të këtij cikli e për më tepër kur ndonjëra ka arritur edhe të trondis një krijues me përvojë e të ditur dhe me regjistër e vokal poetik të veçant si Myslim Maska,

është për mua kënaqsi e madhe.

Të falenderoj miku im për angazhimin! Përqafime, K.Gjergji.

Like

Minush Hoxha
Minush Hoxha
May 14, 2022

Kini bere poezi te bukura, por, disi me duket se rrefimi tregimor sikur i rri me mire prirjes tuaj prej krijuesi. Ka edhe poezia ate anen e bukur poetike, ka edhe mesazhin e thelle, me dhe muzikalitetin, por potretimi i personazheve ne tregime, dialogu i tyre, vendosja e tyre ne kohera, me dyuken se /mua sepaku/ uimponohen me nje konfiguracion me te begate, me kurreshtje nxites dhe kontemplativ. Sidoqofte, urime dhe perhere e ecje nga persosmeria.


Like

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page