top of page

Sot ishte Dita e Përkujtimit të HolokaustitSot ishte Dita e Përkujtimit të Holokaustit, një ditë kujtese ndërkombëtare për gjashtë milion Hebrenjtë e vrarë gjatë Holokaustit, së bashku me miliona njerëz të tjerë të vrarë nën përndjekjen naziste dhe në gjenocidet pasuese në Kamboxhi, Ruanda, Bosnja, Kosova  dhe Darfur.

Kjo ditë përkujtimore e Holokaustit shënon 75 vjet nga çlirimi i Aushvic-Birkenau, kampi më i madh i vdekjeve naziste.

Ishte gjatë kapitullit më të errët të historisë njerëzore që lindi Komiteti Ndërkombëtar i Shpëtimit, i themeluar me kërkesë të Albert Ajnshtajnit. Në kohën kur shumë, përfshirë organizatat kryesore të ndihmës, u kthyen kurrizin hebrenjve të Evropës, IRC nuk pranoi të largohej. Dhe në vitin 1940 ky grup klandestin i humanitarëve dërgoi një burrë trim në Francën e pushtuar nga nazistët, me asgjë tjetër përveç detajeve të një shtëpie të sigurt, një tufë dollarë amerikanë dhe një listë emrash.

Emri i këtij burri ishte Varian Fry dhe ai shpëtoi mbi 2,000 refugjatë hebrenj dhe antifashistë në 13 muaj.

Trashëgimia e Fry jeton edhe sot e kësaj dite. Me ekipet e IRC në mbi 40 vende, ne ende nuk pranojmë të heqim dorë nga njerëzit në krizë. Shpëtimi i Hebrenjve nga shqiptarët është shembull dhe model më vete. Miq, do të qëndroni me ne? Kjo ditë përkujtimore e Holokaustit, ju lutemi ndani mesazhin tonë - që kurrë nuk duhet të shohim larg kur familjet detyrohen të largohen nga persekutimi.

8 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page