Situata e „Lockdown“ të dytë në Britani të Madhe në vëmendjen e mjekes Zamira Ruspi
Lidhur me situatën e „Lockdown“ të dytë në Britani të Madhe, dhe sqarimin e situatës pandemike në mesin e komunitetit shqiptar në BM, ka qenë në lidhje të drejtëpërdrejtë me „Skype“ në emisionin „Pertefol“ që drejtohet nga moderatorja e talentuar Dafina Hysa, të TV Scan, mjekja e familjes, Zamira Përfundi Ruspi. Ajo i është përgjigjur disa pyetjeve të drejtuese së këtij emisioni, ku që në fillim ka qenë fokusi lidhur me ditët pandemike që kalon popullsia britanike, e sidomos ajo pjesë që është nën përkujdesjen e zonjës Ruspi. Në këtë pikë gjithashtu është cituar edhe vetëizolimi i Kryeministrit të BM, Boris Johnson, i cili sipas mediave ka qenë në këtë vendim të detyruar, pasi kishte kontaktuar me një person të prekur nga virusi.

Emisioni ka synuar që të fokusohet në largimin e konfuzionit të Covid-19. në këtë pikë doktoresha Ruspi ka qenë e gatshme të përgjigjet dhe të sqarojë në këto kohë sfiduese, atë që njerëzit kuptohet se dëshirojnë të jenë në gjendje të mbajnë me zhvillimet e fundit në pandeminë e koronavirusit (Covid-19). ajo dhe në mënyrë të përgjithshme emisioni ka synuar që në të gjitha rastet të bëhet qasja në burime të sakta, të besueshme dhe të pranueshme të lajmeve dhe informacioneve të rëndësishme. Pra, me arsyetimin e mjaft faktorëve emisioni ka zbuluar një sërë burimesh për të ndihmuar në heqjen e konfuzionit dhe për t'u siguruar njerëzve mjetet për të lundruar në lajmet dhe informacionet në lidhje me Covid-19.

Shumë prej tyre përqendrohen në zhbllokimin e keqkuptimeve të zakonshme ose pretendimeve të dëmshme në lidhje me koronavirusin. Gjatë emisionit janë dhënë edhe disa këshilla të dobishme se si të kërkohet një përmbajtje e besueshme, si të ndash faktet nga trillimet dhe si të gjesh se kush qëndron pas pretendimeve të veçanta për të na ndihmuar të gjithëve të ‘ndajmë’ informacionin me përgjegjësi. Në të gjitha rastet sikurse dihet nga mediat britanike në këto sqarime janë përfshirë gjithashtu një seksion për familjet, për të ndihmuar prindërit të mbështesin kuptimin kritik të fëmijëve të tyre gjatë kësaj kohe. Ka edhe burime nga e gjithë bota që mendohet se njerëzit në Mbretërinë e Bashkuar do t'i konsiderojnë të dobishme.

Në këtë kontekst emisioni dhe e ftuara e tij, sikurse ndodh në rastet më pozitive kanë ndjekur udhën e duhur që natyrisht kërkohet kur pasqyrohen gjetje mujore të hulumtimit që tregojnë se si njerëzit po marrin dhe veprojnë mbi informacionin gjatë pandemisë aktuale, përfshirë këtu burimet që u besojnë më shumë.

Sikurse u tha gjatë emisionit nga doktoreshë Zamira Ruspi, të gjitha Informacionet duhet të jenë nga burime dhe organizata zyrtare. Në këtë rast Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar ka nisur një chatbot WhatsApp, bazuar në modelin e OBSH-së, për të siguruar këshilla për NHS në një përpjekje për të hequr presionin nga shërbimi 111 i NHS dhe për të luftuar përhapjen e keqinformimit. Përdoruesve u thuhet të shtojnë një numër telefoni në listën e tyre të kontakteve, 07860 064422, dhe të dërgojnë fjalën "hi" në llogarinë Gov.uk WhatsApp. Më shumë informacion është në dispozicion në Gov.uk Shërbimi Informativ Coronavirus. Faqja kryesore e informacionit për qeverinë e Mbretërisë së Bashkuar për koronavirusin përmban këshillat dhe lidhjet aktuale të qeverisë me një larmi burimesh të ndryshme.

NHS ka prodhuar një udhëzues 'Këshilla për të gjithë' në Covid-19 dhe ofron këshilla për ndalimin e përhapjes së virusit, kujdesin për mirëqenien tuaj dhe çfarë të bëni nëse keni nevojë për ndihmë mjekësore. NHS Scotland dhe Qeveria Skoceze gjithashtu kanë një faqe me të gjitha udhëzimet më të fundit në lidhje me Covid-19, përfshirë këshillimin për distancën shoqërore dhe qëndrimin në shtëpi.

Organizata Botërore e Shëndetësisë ka zhvilluar programin EPI-WIN për t'u siguruar që faktet në lidhje me Covid-19 i komunikohen publikut. Burimet e OBSH-së mbledhin këshilla dhe informacione të sakta dhe të kuptueshme nga burime të besuara mbi ngjarjet dhe shpërthimet e shëndetit publik: aktualisht urgjenca e shëndetit publik Covid-19.