top of page

Sir Keir Starmer: Lideri i ri i Partisë Laburiste


Sir Keir Starmer

Dr Fatmir Terziu


Sir Keir Starmer, Ministri i Qeverisë në Hije i “Brexit”, tashmë është udhëheqësi i ri Partisë laburiste, kështu që ai zëvendëson tashmë ish Liderin e kësaj partie, Corbyn.


Sir Keir Starmer KCB QC është një politikan britanik dhe ish barrister që tashmë shërben si Drejtues i Partisë laburiste dhe Drejtues i Opozitës që nga dita e sotme, 4 Prill 2020. Starmer më parë ka qenë Sekretari i Shtetit i Qeverisë në hije për Daljen prej Bashkimit Evropian, pasi ishte emëruar në Kabinetin e Qeverisë Hije të drejtuar nga Jeremy Corbyn në 2016.


Gazetari i “Sky News” Joe Pike shkruan: “Sir Keir fitoi drejtimin e Partisë Laburiste pa zgjedhur ndonjë anë ose duke bërë armiq.” Ai rekrutoi me kujdes stafin për ekipin e tij të fushatës nga të gjitha krahët e partisë, shmangu çdo grindje dhe arsye polemikash dhe u udhëhoq në përpjekjet për të kategorizuar ose pëllumbëruar politikën e tij. Ai me siguri duket pika e duhur. Kolegët bëjnë shaka se Sir Keir është “i drejtpërdrejtë nga ana qendrore” dhe nëse do të krijohej një përshtatje elektronike nga të gjitha atributet që një udhëheqës politik duhet të zotëronte, kjo do të përputhej me të në mënyrë të përsosur. Por për të ka dhe kritika që vijnë më së shumti nga fushata e fundit dhe nga e shkuara e angazhimit të tij.

Në fushatën e tij të mëparshme, një fushatë që i solli humbjen e madhe partisë së tij, Starmer kishte dëshirë të theksonte gjithnjë punën që bëri si avokat para se të bëhej deputet i Partisë Laburiste. Fillimi i fushatës së tij në fakt referoi shumë nga çështjet e tij të vjetra, përfshirë rolin e tij në mosmarrëveshjen midis Bashkimit Kombëtar të Minierave dhe qeverisë së atëhershme Konservatore, si dhe gjyqit ‘McLibel '. Një video e kësaj fushate nënkuptonte se historia e Starmer është në mbrojtje të të drejtave të individit dhe të punëtorëve. Por kjo u duk mashtruese. Injoronte faktin se, si një avokat, Starmer do të ishte zgjedhur për secilin rast bazuar në ekspertizën e tij përkatëse. Rastet në të cilat ka punuar nuk flasin asgjë për politikën apo karakterin e tij, pasi nuk do t’i kishte zgjedhur vetë ato.

Sidoqoftë, angazhimi më i fundit i Starmer si Drejtori i Prokurorive Publike (DPP), na tregon shumë për udhëheqësin e ri të Partisë Laburiste. Midis vitit 2008 dhe 2013, si DPP, Starmer ishte përgjegjës për hartimin e politikave brenda Shërbimit të Prokurorisë së Kurorës (CPS), i cili sjell të gjitha ndjekjet penale për veprat penale në Angli dhe Uells. Videoja e fushatës pretendonte se Starmer “qëndroi në këmbë i fuqishëm” si DPP. Por në fakt u karakterizua nga gatishmëria e tij për të mbetur i ashpër mbi të drejtat e të pandehurve nën maskën e 'drejtësisë me qendër viktimat'. Në veçanti, ai ishte kundër 'sistemit kundërshtar' të gjykimeve penale dhe mbrojti një lëvizje drejt një 'sistemi inkuizicioni “kureshtar”'.

Sistemi mbron kundër padrejtësitë e qenësishme të ndjekjes penale nga një organ shtetëror, i cili është në gjendje të prodhojë burime shumë më të mëdha se i pandehuri mesatar. Ai e bën këtë duke imponuar një barrë të lartë provash dhe duke siguruar mundësi të shumta për mbrojtjen të sfidojë me forcë çështjen e prokurorisë. Në këtë mënyrë, ai përpiqet të krijojë "barazi të armëve" midis shtetit dhe individit. Sistemi, nga ana tjetër, pretendon se i pandehuri është në të njëjtin pozitë si shteti, dhe kjo krijon potencialin për padrejtësi të vërtetë.

Qëndrimi i tij ndaj akuzave historike ishte po aq shqetësues. Në vitin 1970, deputeti Liberal Cyril Smith u hetua në lidhje me akuzat e abuzimit seksual. Asnjë veprim nuk u mor në atë kohë. Në nëntor 2012, dy vjet pas vdekjes së Smithit, Starmer deklaroi publikisht që nëse provat kundër Smith ishin shqyrtuar nga CPS nën mandatin e tij, atëherë ai do ta kishte ndjekur penalisht atë. Ky ishte një njoftim i paparë dhe plotësisht i padrejtë për tu bërë. Vendimi për ndjekjen penale duhet të merret në mënyrë objektive, në dijeninë se i pandehuri ka të drejtë të mbrohet kundër çdo akuze. Shpallja se personat e akuzuar "do të ndiqeshin penalisht" kur ata nuk janë më rreth është e barabartë që t'i deklarojnë ata fajtorë në mungesë të tyre. Kjo ishte një zemërim kundër parimeve të sistemit tonë të drejtësisë. Starmer mund të jetë një operator i shkëlqyeshëm. Ai mund të jetë kandidati për "kryeministër" nga një kulturë vërtet e llahtarshme. Por ai nuk duhet të lejohet të zbardh rekordin e tij të debatueshëm.

22 views0 comments

Comentários


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page