SHTATË MOTIVE POETIKEPoezi nga Kozma Gjergji

(Disa janë të publikuar në Itali në antologji të ndryshme)VENECIA


Qytet i ndërtuar mbi ujë

E pikturuar në qiell

(Mbase nga kjo bart dhe diçka hyjnore)

Ua ka hapur tej e tej

Gjiret dashurorë anijeve e

Gondolave ngarkuar me lumturi.


Çdo urë, katedrale, ndërtesë, ku

Shekujt kanë lënë portretin

Dhe gjithë thesaret e mënçurisë

I mahnit turistët.


Prej tyre dalin

Me maska e veshje karnavalesh

Fantazma, ëngjëj, djaj,

Na argëtojnë dhe

Tregojnë se kush jemi.
MIKU MË I SHTRENJTË


Ç'mundime në detin e trazuar

Gjersa më në fund

Zyra një perlë,

Dhe oh, sa më këndoj hareja,

Por jo, jo,

Hareja më ngriu menjëherë në buzë

Se befas perlën

Ma rrëmbeu

Miku më i shtrenjtë e i besuar

Dhe zuri t'iu mburret të gjithve:

Pa shihni, pa shihni

Se ç'mrekulli kam gjuajtur unë!?