top of page

Samiti i Investimeve të Ballkanit Perëndimor 2020 filloi sot në LondërSamiti i Investimeve të Ballkanit Perëndimor 2020 filloi sot në Londër

Samiti i Investimeve të Ballkanit Perëndimor 2020 filloi sot në Londër


Samiti i Investimeve të Ballkanit Perëndimor 2020 filloi sot në Londër, e hënë 24 shkurt. Në këtë aktivitet marrin pjesë të gjithë krerët e qeverive nga rajoni, ministrat, politikë-bërësit dhe sipërmarrësit kryesorë. Qëllimi i Samitit thuhet se “është të nxjerrë në pah investimet e mundshme dhe mundësitë e biznesit në rajonin e Ballkanit Perëndimor dhe të promovojë projekte rajonale dhe ndërkufitare”. Ky është samiti i katërt i BERZH në llojin e tij; Samiti inaugurues i Ballkanit Perëndimor u mbajt në shkurt 2014 dhe, për herë të parë, mblodhi të gjashtë kryeministrat e rajonit. Ballkani Perëndimor është një rajon me përparësi për BERZH-in. Sot, BERZH mbetet një nga investitorët më të mëdhenj institucionalë në vendet e rajonit, me afro 12 miliardë euro të investuara deri më tani.

Samiti filloi me një seancë të nivelit të lartë gjatë së cilës gjashtë udhëheqësit dhe Presidenti i BERZH do t’i drejtohen audiencës. Kjo krijoi një mundësi për të diskutuar vizionin e tyre të përgjithshëm për rajonin, projektet kryesore rajonale dhe mundësitë për investime në energji dhe transport si dhe axhendën e “lidhjes së butë” në Ballkanin Perëndimor. Kjo u pasua nga një panel diskutimi, “Energjia e gjelbër në Ballkanin Perëndimor”. Ngjarja ishte vetëm me ftesë. Në këtë Samit, kryeministri i Shqipërisë Edi Rama, midis të tjerave ka thënë: “Së pari më lini që të shpreh mirënjohjen nga zemra për faktin që ka ndërmarrë këtë nismë dhe këtë rrugëtim gjatë gjithë këtyre viteve dhe jam këtu që qysh prej momentit të parë kjo ka qenë kaq e dobishme dhe rigjallëruese çdo vit e në fakt duhet të them se nga njëra anë procesi i Berlinit i filluar nga Merkel në të njëjtin vit që BERZH filloi këtë nismë kanë qenë ngushëllimi ynë pasi ndërkohë që në procesin e integrimit europian jemi përballur me mjaft beteja e me jo pak zhgënjime. Në këtë rrugëtim paralel, ekonomik, politik ekmi gjetur mbështetje dhe sigurisht kemi bërë gjëra konkrete.

Së dyti dua të falenderoj Andrein që mundi të vinte se ështrë shumë e rëndëishme për ne dhem endoj që të gjithë ne në këtë panel jemi mirënjohës për këtë Andreit pasi Kroacia është agjenti ynë në Bruksel dhe në të njëjtën kohë është përkthyesi i Brukselit në rajon. është më e lehtë të përkthesh Brukselin tek ne se sa ne tek Brukseli.

Përpara se të të flas shkurtimisht për atë që më pyetët dua të falenderoj të gjitha ata që morën pjesë në Konferencën e Donatorëve por pjesa më e bukur ishte pjesëmarrja e vendeve të rajonit, kushdo që kontribuoi. Andrei sot nuk është ulur me ne por është pjesë e jona. Kanë dhënë një shpirt solidariteti dhe falë këtij forumi dhe shumë mbledhjeve të tjera dhe shpresoj që të jetë kjo frymë. Mos harroni deri në 2014 nuk ishim ulur kurrë të gjithë së bashku. Për t’u ulur pa armë, pa urrejtje, pa gjakderdhje dhe për të folur për të ardhmen. Tani duhet të vijojmë përpara dhe të ecësh përpara dhe të ndërtosh mbi këtë ta shndërrosh paqen në një instrument begatie dhe zhvillimi pasi e shkuara nuk është tërësisht pjesë e historisë. Kemi mosmarrëveshje dhe probleme por ne po punojmë së bashku dhe po ecim së bashku dhe të ndërtojmë një të ardhme për fëmijët tanë ndryshe nga ajo që trashëguam brez pas brezi.

Natyrisht kjo s’ka të bëjë thjesht me paqen por me zhvillimin ekonomik, të ardhmen, fëmijët tanë dhe kjo është arsyeja se pse besoj fort që ajo çka dhe mos duhet të bie dakort me Anën.

Shengeni Ballkanik bën fjalë për 4 liritë e Europës. Ndërkohë që flasim në kufij mallrat dhe njerëzit presin 1 mijë vjet në vit, pra është e panatyrshme. Kur bëhet fjalë për shqipërinë ne po ecim përpara. Duhet të tejkalojmë dëmin nga tërmeti megjithatë kemi një sërë programesh, kemi aeroportin e ri të Vlorës, parqet fotovoltaike apo investimet hidrike. Jemi në një pozicion të mirë. Ka vetëm një autostradë që duhet të ndërtojmë “Ballkan Perëndimor - BE”.

Ne na është dhënë veto shpesh në Këshillin Europian, nëse hiqni presidentin e BERZH ne mund të vendosim veton.”- tha Rama në Londër.

23 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page