top of page

Safo – „Dashuri“


Safo – „Dashuri“

(analizë)

1. Motivi lirik dhe problemet humanitare të kohës

Cilat veçori të motivit dalin në pah? Cilat janë pyetjet që kërkon t'i përgjigjet?

Karakteristikë e lirikës së lashtë greke është refuzimi i komplotit. Në poezinë "Dashuria" nuk ka asnjë rrëfim për një ngjarje të caktuar - kujt është personi me të cilin flitet, me çfarë rasti flitet. Tradicionalisht, kjo poezi interpretohet si një këngë dasme për një nga nxënëset femra të poetit. Kjo do të thotë, është një përshkrim i pastër i një gjendje dashurie. Pika më e rëndësishme është se ajo nuk shpjegohet apo projektohet në ndonjë fenomen natyror apo imazh hyjnor-mitologjik. Vetë shteti nuk dërgohet nga Zoti dhe folësi lirik nuk pret që ndonjë zot të shfaqet në një re dhe të ndihmojë (qoftë duke e dorëzuar të dashurin në dhomat e folësit lirik, ose duke ndaluar ziljen në veshët e folësit). Për më tepër, përshkrimi është individual. Nuk është një adhurim kolektiv i dashurisë, por - edhe pse jo i specifikuar - një përvojë individuale, qoftë e një vajze nga një familje e qytetit gjashtëmbëdhjetë anëtarësh, e një gruaje të martuar ose e një nëne për djalin e saj të dashur. Vlen të përmendet se vetëm strofa e parë trajton objektin e ndjenjës, dhe tre të tjerat me ndjenjat dhe përjetimet e të dashurit.

Dashuria nuk shprehet përmes komunikimit, por në një lloj monologu të vetëvëzhgimit, që thekson edhe fillimin individual.

2. Heroi si masë e njeriut

Cila është karakteristika kryesore e personazhit që e bën atë përfaqësues të kërkimeve humanitare të epokës?Siç u përmend tashmë, heroi i kësaj poezie përkon me folësin lirik. Ai nuk është i specifikuar në aspektin shoqëror, në aspektin e moshës, apo edhe seksualisht - nuk e kuptojmë nëse ai flet mashkull apo femër. Situata që përshkruhet nuk ndodh për herë të parë ("sapo shikimi im dëshironte të të shihte" - në kuptimin "ku dhe kur të shoh", jo "të pashë tani") dhe nuk vendoset në sfondi (për shembull "ajo lëngon në kopshtin tim" ose "Unë qëndroj, mendoj dhe dua në dhomën time"). Kështu fillon të sugjerojë se nuk është një veprim i jashtëm, por një përvojë vërtet e brendshme. Por ai nuk shprehet përmes një gjendjeje të brendshme ose përmes krahasimeve (për shembull, "stuhi - dashuri - erë"), por përshkruhet përmes një rregullimi të proceseve fiziologjike të trupit. Kjo do të thotë, implikimi i arritur nga vetë personazhi-folësi është përgjithësimi maksimal (për shembull - ky është rasti me çdo qenie njerëzore), realizmi parësor (d.m.th. bindësia) dhe mundësia maksimale e gjerë e identifikimit të lexuesit (dëgjuesit). Domethënë, pa i hequr kolektivit mundësinë e perceptimit të përbashkët, mbështetja kolektive është zhdukur dhe përshkruhet gjendja e një individi njerëzor tokësor.

3. Imazhi i botës në tekstet e Safos

Cili është imazhi i botës i krijuar nga tekstet e Safos? .

Bota e përshkruar në poezi i afrohet trupit dhe shpirtit të njeriut. Perspektiva e shprehjes verbale është e drejtuar nga brenda. Në strofën e parë thuhet se ai që kontakton qenien e dashur i shfaqet heroit lirik si një krijesë hyjnore. Kupleti tjetër e transferon ndikimin e botës përreth në atë të brendshme ("sapo shikimi... të percepton" - "fryma në gjoksin tim ndalet"). Më pas vijon zëri, gjuha, depërtimi nën lëkurë, sytë, veshët, lëkura me poret e saj, i gjithë trupi dhe... tkurrja, tretja, zbehja - të gjitha simptomat që kujtojnë simbolikisht vdekjen, d.m.th. humbja natyrale e të gjitha shqisave dhe organeve të reagimit.

Me këtë drejtim mekanik nga jashtë brenda, deri në zhdukjen e vetëdijes, arrihet një sugjerim zotërimi nga dashuria. Sepse dashuria nuk është vetëm për të tharë gojën, por për të humbur mendjen dhe fjalët. Kjo teknikë e paraqitjes së manifestimeve të dashurisë përmes simptomave trupore, të jashtme është krijuar që nga kritika e lashtë letrare. Prof Al. Balabanov citon një të tillë: "A nuk çuditesh, Terentian, sa shpejt dhe shpejt mbledh dhe mbivendos shpirtin, forcën, veshët, gjuhën, sytë dhe çehren, gjithçka si të ishte e huaj për të, të shpërndara. Në tranzicione të shpejta sikur. në të njëjtën kohë ajo ngrin dhe digjet, i bie të fikët dhe mendon, zhytet në lumturi dhe vdes nga pikëllimi. Dhe në të nuk do të ketë një ndjesi të vetme, por një koleksion ndjesish. Të gjitha këto u ndodhin të dashuruarve, por siç thashë, përzgjedhja e perceptimeve akute dhe shkrirja e tyre në një tërësi kanë prodhuar një poezi kaq gjeniale.'

Edhe pse e portretizuar përmes, le ta quajmë, një botë natyrale-njerëzore të emancipuar nga miti, dashuria perceptohet si një forcë vepruese (dërrmuese), si një ndjenjë e shqetësuar, si ndonjë kthesë në botën e njeriut (ndërsa unë shqiptoj vargje, ekzagjeroj). Dhe me anë të krahasimit të fundit (me barin) lidhet me natyrshmërinë e gjallë. Në këtë mënyrë arrihet sugjerimi i një ndjenje dashurie të gjallë, e cila është një përvojë e natyrshme njerëzore, jo një urdhër apo sëmundje mitologjike e dërguar nga perënditë. Veç kësaj, shohim se mjetet artistike si epitetet "i ëmbël", "i grimcuar", që i referohen objektit të përjetimit të dashurisë, janë në kontrast të qartë me epitete si "i akullt", "i mprehtë", "i thellë", e cila nga ana tjetër sugjeron dallimin e kësaj gjendjeje nga përditshmëria e zakonshme - është, si të thuash, dramatike, megjithëse nuk ka konflikt, por lind nga tërheqja, por zotërimi i njeriut nga ndjenja është një ndryshim i fortë dhe i fuqishëm. Në disa interpretime, situata e përshkruar në vargje shihet si një ndarje - sepse një "zë i ëmbël" dhe një "qeshje e çmendur" janë karakteristika të një imazhi më femëror (megjithatë në atë epokë, një burrë është "i zemëruar", "trim". ", etj.) interpretuesit përcaktojnë objektin e ndjenjave si një grua ose një vajzë që ka një burrë pranë saj (për shembull, "dhëndër"), dhe zëri lirik i përket vetë Safos. Prandaj, gjendja që përshkruan ky zë është pasojë e ndarjes mes të resë dhe poetit që e do. Edhe nëse ky specifikim interpretimi është i vërtetë, ai nuk e ndryshon në asnjë mënyrë mënyrën karakteristike të poezisë për të përshkruar dashurinë si gjendje njerëzore.

4. Vendi i Safos në historinë kulturore

E vetmja gjë që dimë me siguri për Sapphon sot është se ajo jetoi në ishullin Lesbos rreth shekullit të 7-6 para Krishtit, kishte një prejardhje aristokratike dhe u internua me familjen e saj në ishullin e Siçilisë për arsye politike. Kjo do të thotë, edhe gjatë jetës së saj ajo ishte e njohur në më shumë se një polis. Pas kësaj, emri i saj u bë legjendë dhe asaj i atribuoheshin fakte të ndryshme biografike. Por vetë interesi për figurën e saj si gruaja e parë poete është qartësisht afatgjatë dhe i madh, gjë që bëri që filozofi Platoni dy shekuj pas vdekjes së saj ta shpallte atë muzën e dhjetë. Poeti i madh romak Horace mësoi nga gjuha e saj e qartë, prekëse dhe sipas krijuesit të librit më të njohur mbi mitologjinë në Romën e lashtë, Metamorfozave, Ovid, ajo vrau veten për shkak të dashurisë së pashpërblyer. Figura e poetes së parë femër pushtoi shumë mendje njerëzore – edhe në XIVB. pas Krishtit në një shënim në një transkript të poezive të saj ajo ishte "dyshuar" për homoseksualizëm, gjë që ushqeu më tej imagjinatën e brezave të ardhshëm. Autori dhe filozofi romantik gjerman me ndikim Wilhelm Schlegel e vlerësoi shumë punën e saj: "Po të kishim të gjitha poezitë e saj, ndoshta nuk do të mendonim më kurrë për Homerin." Me këtë atmosferë të një "Homeri femër", Sappho u bë një figurë qendrore në romane ( Alphonse Daudet, 1884), drama (Franz Grillparzer, 1818), opera (Charles Gounod, 1851, Jules Massenet, 1897) dhe shkrimtarë të mëdhenj përdorën poezitë e saj për tituj (J. Salinger, 1955) ose, të provokuar prej tyre, krijuan moderne. projektet. Artistët dhe skulptorët janë përpjekur të kapin imazhin dhe temperamentin e saj që nga kohërat e lashta e deri në ditët e sotme. Kështu, vetë Safo bëhet një nga imazhet shumë produktive për artin botëror. Dhe shkencëtarët janë ende në kërkim të papirusit me poezitë e saj edhe sot e kësaj dite - të fundit u gjetën në 2004 në Këln (papirusi me poezinë e shkruar në të përdorej në kohët e lashta për të mbushur një mumje), dhe në 2015 u gjetën dy poezi të reja zbuluar, kushtuar vëllezërve të Safos.


17 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page