top of page

Astrit Lulushi: TRE SHKRIMERruga jonë

Astrit Lulushi


Pas rindërtimit nga antropologët, mund të themi se specia jonë, homo sapiens, është shfaqur papritur në Afrikë, ndoshta në Etiopi, rreth 200,000 vjet më parë. Megjithëse janë gjetur mbetje hominidësh të ngjashëm me homo sapiens, të cilët kanë jetuar në periudha shumë më të hershme, shfaqja e specieve tona duket të jetë një ngjarje e papritur dhe për momentin nuk mund të shpjegohet plotësisht.

Ne të gjithë vijmë nga ajo që është quajtur "Eva mitokondriale", një ekzemplar i vetëm femëror i homo sapiens, e cila, nga të gjithë ekzemplarët që kanë jetuar në kohën e saj, ka qenë ajo që i ka përcjellë pjesës tjetër të racës njerëzore trashëgiminë e saj gjenetike "të ndryshme", e cila, në rrjedhën e kohës, na ka bërë këta që jemi.

Sipas disa studiuesve, në një periudhë pas 150.000 vjetësh, në specien tonë ndodhi një lloj mutacioni gjenetik dhe në trurin tonë u shfaqën zona gjuhësore. Njeriu më pas filloi të kishte një gjuhë të folur. Gjuha e shkruar, nga ana tjetër, sipas teorive aktuale, duket se është shfaqur vetëm 5.500 vjet më parë, dhe për rrjedhojë rreth 195.000 vjet pas shfaqjes së homo sapiens. Ky është një element që i lë antropologët jashtëzakonisht të hutuar. Pse na u desh kaq shumë kohë për të mësuar të shkruajmë? Një përgjigje e pjesshme për këtë gjëegjëzë të pazgjidhshme deri tani mund të vijë nga zbulimi se, me kalimin e kohës, ne kemi rrezikuar zhdukjen disa herë si specie.

Çfarë nënkuptojmë me këtë?

Nëse qytetet tona do të bombardoheshin me armë bërthamore sot, të mbijetuarit do të humbnin shpejt shumë nga njohuritë e tyre. Askush prej nesh, vetë, nuk do të ishte në gjendje të ndërtonte gjëra që mendojmë se janë relativisht të thjeshta, si një llambë, një frigorifer ose një hekur. Ata pak të mbijetuar nuk do të ishin në gjendje të ruanin atë pak teknologji që do të mbijetonte. Brenda pak brezave ne do të humbnim plotësisht njohuritë për të ndërtuar gjëra të tilla dhe njohuritë për qëllimin dhe përdorimin e tyre. Mungesa e njerëzve për të komunikuar së shpejti do të na bënte të humbnim shumë nga aftësitë tona të komunikimit oral. Dhe nëse prindërit në një brez të vetëm harronin t'i mësonin fëmijët e tyre të lexojnë dhe të shkruajnë, në një brez të vetëm ne do të humbnim aftësinë tonë për të përdorur një gjuhë të shkruar. Në disa dekada do të përjetonim një regres shumë të shpejtë, derisa të arrinim disa stile jetese tipike parahistorike. Në fakt, Albert Einstein thoshte: “Nuk e di si do të bëhet Lufta e Tretë Botërore, por e di se si do të bëhet Lufta e IV Botërore: me shkopinj dhe gurë”. Me këtë frazë shkencëtari i famshëm nënvizoi se një bombardim bërthamor i gjithë Tokës jo vetëm që do të shkatërronte jetë njerëzish, por do të fshinte përgjithmonë kulturën dhe qytetërimin tonë.

I njëjti skenar ka ndodhur me siguri sa herë që ka pasur një "ngërç gjenetik" në speciet njerëzore. Ky kolaps i popullsisë mund të shihet, me teknikat moderne të inxhinierisë gjenetike, duke ekzaminuar ADN-në tonë. Në kushte normale, ADN-ja e njeriut "përzihet vazhdimisht", pasi meshkujt dhe femrat i përkasin grupet e ndryshme gjenetike bashkohen. Kur ky variacion zvogëlohet apo edhe bëhet zero, është e qartë se nuk ka njerëz të tjerë për t'u përzier. Shpjegimi më i thjeshtë për këtë “ngërç gjenetik” është që një pjesë e madhe e popullsisë të ketë pushuar së ekzistuari. Prandaj, një "grykë e ngushtë gjenetike" mund të tregojë një reduktim të popullsisë në një zonë të caktuar gjeografike. "Grykat e ngushta gjenetike" lokale nuk janë një gjë e rrallë në historinë njerëzore. Një "grykë e ngushtë gjenetike" ndodhi kur njerëzit u larguan për herë të parë nga Afrika. Një tjetër ndodhi kur ky grup u nda në Lindjen e Mesme, me disa drejt Evropës dhe të tjerë në Azi. Një tjetër “ngërç gjenetik” ndodhi kur homo sapiens u zhvendos në Australi. “Gryka e fundit e njohur gjenetike” duket se ka ndodhur 11,800 vjet më parë, duke arritur kulmin rreth 7,000 vjet më parë. Dhe, mesa duket prirjet janë që një “ngërç gjenetik” do të ndodhë përsëri.


Plutark

Astrit Lulushi


Mendja nuk është një enë që duhet mbushur, por një zjarr që duhet ndezur.

Plutarku, filozof, historian, biograf dhe teolog, jetoi në Romë gjatë shekullit të parë të e.s. Një mbrojtës i zjarrtë i vullnetit të lirë dhe i pavdekësisë së shpirtit, idetë e tij kanë ndikuar në shumë mendimtarë të tjerë të mëdhenj gjatë shekujve; Ralph Waldo Emerson shkroi se e kishte të pamundur të "lexonte Plutarkun pa një ndjesi shpimi gjilpërash në trup". Ky citat pasqyron qasjen e Plutarkut në veprën e tij më të njohur, "Jetë paralele", një koleksion portretesh të shkruara të grekëve dhe romakëve të njohur, si Cezari, Ciceroni dhe Aleksandri. Plutarku u fokusua në renditjen e figurave sipas arritjeve sesa të evokojë personazhet e tyre. Sepse një jetë - si një mendje - është më shumë se shuma e pjesëve të saj. Ndërsa një enë është e kufizuar dhe përfundimisht do të mbarojë hapësira, një zjarr sapo të ndizet do të vazhdojë të digjet për të konsumuar gjithçka përreth.


Ngjyra e flokëve

Astrit Lulushi


Sipas historianëve grekë, Aleksandri i Madh ishte bjond. Por ai ka vdekur 2300 vjet më parë dhe ende nuk është gjetur trupin e tij, dhe ngjyra e flokëve që përshkruhet nuk është absolutisht e sigurt. Historianët si Aeliani dhe Plutarku, të cilët shkruan për Aleksandrin rreth 500 vjet pas vdekjes së tij, priren ta përshkruajnë atë si "bjond”.

Në kohën e lashtë “bjond” quhej çdo ngjyrë, duke filluar nga gruri i pjekur deri te lëkura me lesh e luanit dhe peshku i kuq. Prandaj, ngjyrë kafe ose diçka si kafe është shumë e ngjashme, ndoshta me pak të kuqe, mund të jetë një supozim më i mirë për flokët e Aleksandrit. Nuk është aq e pazakontë një ngjyrë e tillë në atë zonë të Ballkanit edhe sot e kësaj dite, dhe Plutarku e historianë të asaj kohe do t'i përshkruanin flokët e tillë si bjondë.

Ekziston mozaiku i famshëm i Aleksandrit nga Pompei, i cili e përshkruan Aleksandrin si shumë të nxirë dhe me flokë pothuajse të zeza:

Nuk është e sigurt se ky është një përfaqësim besnik i Aleksandrit me ngjyra, për shkak të fotos tjetër, që është kopja romake e një pikture të bërë nga Apelles, piktori i oborrit të Aleksandrit. Ndoshta ngjyrat ishin errësuar disi me moshën dhe ekspozimin ndaj mjedisit, por flokët e tij duken të paktën ngjyrë kafe. Plutarku sugjeroi se Aleksandri përshkruhet si shumë i nxirë, me ngjyrën e flokëvenë të kuqërremtë.

Ekziston një sarkofag i quajtur Sarkofagu i Aleksandrit i cili sot duket i bardhë, por është pikturuar kur është bërë për herë të parë. Nuk ka asnjë foto se si duket Aleksandri në restaurimin e ngjyrës që u sugjerua, por nga burimet, rezultatet e testeve të bëra në mermer tregojnë se ai ishte pikturuar me flokë gështenjë dhe një çehre të hapur. që është brenda përshkrimit ngjyrues të bërë nga Plutarku.

Tani, nëse shkojmë edhe më mbrapa, rreth kohës që Aleksandri ishte gjallë, kemi përshkrimet e një mozaiku të Aleksandrit dhe Krateros që vrasin një luan. Lëkura e luanit dhe flokët e tyre kanë të njëjtën ngjyrë.

Mozaiku Deer Hunters nga një shtëpi e pasur në Pella, Aleksandri dhe Hefestioni tregohen me flokët e zinj. Ky është i vetmi afresk deri tani për të cilin dihet me siguri se është pikturuar kur Aleksandri ishte ende gjallë nga varri i babait të tij, Filipit, në Aigais; ka shumë dëme, por flokët ngjyrë kafe duken si një supozim i mirë.

Pra, Aleksandri ndoshta nuk ishte bjond, por me flokë të zinj të hapur.


12 views0 comments

留言


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page