top of page

Rreth „Psallme të reme“


Rreth „Psallme të reme“ të Fatmir Terziut


Lela Dardha Kokona


"Mjeshtri i Madh", profesor Fatmir Terziu ka një imagjinatë të habitshme e cila shpërfill me koshiencë arsyen e saj dhe e çon tek e pavërteta, por dhe tek ajo e vërteta e faktit. Përgjatë historisë njerëzore, Dielli ka qenë objekt nderimi, një Yll diellor. Hinduizmi ende e quan Diellin Zot. Natyra në tërësi është një sistem që ndryshon vazhdimisht, thotë historia e lashtë greke (Herakliti).

Dielli do të zmadhohet si një gjigand i kuq plotë energji përvëluese dhe më pas do derdhë ftohtësi aq shumë, sa Toka do bëhet e pabanueshme. Por gjithçka që humb, vjen sërish në një formë tjetër. Ndryshimi i sistemit qiellorë do të ndryshojë dhe botën tokësore.

E gjithë Toka është një hije, errësirë e thellë, thotë Platoni.

Pra ne jetojmë në hije, në errësirë (në Tokë).

Ne si krijesat e tij jemi hallkat e një zinxhiri që përbëjnë tërësinë.

Të gjitha këto unë i kuptoj në vargjet e shkruara të poetit tonë z. Fatmir Terziu edhe se fuqia ime arsyetuese është e kufizuar. Aq janë kufijtë e botës time. Brenda meje ka çka unë kam futur vet, por guxoj ti çliroj nga zinxhirët e gjykimit.

Falenderoj prof. Terziu që na shtyn të zhvillojmë dhe të thellojë arsyetimin në vargjet tuaja filozofike! Respekt penës tuaj!


Ja dhe poezia e Fatmir Terziut „Psallme të reme“

(...ose fshikëllima e jetës me përtypje farash lule-dielli)

Nga Fatmir Terziu


Lulja e Diellit, Mbretëresha e Diellit

lësho miliona hije

më kthe përsëri në botën e ftohtë

hijet do të kërcejnë, hijet do të kërcejnë

trupi do të digjet prush

nga zjarri i verdhë

bota do të bëjë aritmetikë

mbi frutin tënd të zezë

hijet do të kërcejnë, hijet do të kërcejnë

më ço në zbrazëti, më shpjerr në (a)kllapi

nëpër psathme biblike

duke parë rojen murmuritje dhe fronin dalldisje

më ço në pafundësi, o më ço në asgjëkundi

zverdhja e kokës, zbardhja e dhëmbëve,

është fundi,

dëgjohen direktivat e qiellit,

planetët rreshtohen me përkulje,

sipas moshës,

në fytyrën e Mbretëreshës së Diellit

kohën thjeshtojnë në përhumbjen e kohës

për aq kohë sa nuk i interesojnë

lotët mbi syrin e foshnjës

kur nënat këndojnë ninullat e urisë

zhgënjimi i Botës.

Lulja e Diellit, Mbretëresha e Diellit,

fati dhe mëkati i kohës...

24 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page