top of page

Rreth pasaportës britanike pas një fakti në emisionin „Stop“


Rreth pasaportës britanike pas një fakti në emisionin „Stop“


Fatmir Terziu


Më datën 23 Mars, miku im, biznesmeni Qemal Visha, më tregoi se në emisionin “Stop”, që drejtohet nga Saimir Kodra dhe Gentian Zeneli, u trajtua një temë mjaft e mprehtë, që mendoj se ka të bëjë mjaft me seriozitetin e Pasaportës Britanike dhe faktet që lidhen me mbajtësit ligjorë të saj. Por në fillim le të referohemi tek materiali që është servirur nga drejtuesit e këtij e misioni: „Kjo histori është një histori që nisi si histori dashurie, e përfundoi në dyert e institucioneve të drejtësisë.“ Më tej në sqarimin e këtij fakti thuhet se „Marsida Bunoci, 39 vjeç, tregon, se në vitin 1999 emigroi në Angli bashkë me të fejuarin. Për arsye dokumentash, ata u regjistruan si banorë nga Presheva. Në vitin 2019 martesa e saj përfundoi dhe Marsida, nënë e një djali 20 vjeç dhe një vajze 11 vjeç kthehet në Shqipëri, ku u dashurua dhe nisi bashkëjetesën me Paulo Gjonpjetra 26 vjeç. Marsida tregon, se u mirëprit nga familja e partnerit, por babai i tij, Leka, nisi ta ngacmonte seksualisht. Pasi Marsida nuk iu përgjigj kërkesave të tij, Leka kontaktoi me ish partnerin e saj, duke i thënë, se vajza e vogël ishte në rrezik nga i biri. Më pas Leka bëri një kallzim për Marsidën, me pretendimin, se ajo ishte trafikante e qënieve njerëzore e do të trafikonte partnerin. Kur ky pretendim u rrëzua, Marsida u akuzua për falsifikim identiteti dhe të pasaportës angleze. Prokurori hetoi dhe urdhëroi asgjësimin e pasaportës dhe 6 muaj detyrim paraqitjeje për Marsida Bunocin.

Fakti i fundit na bëri mjaft kureshtar. Nuk mund të hymë në detaje të tjera, përveç këtyre që ka publikuar emisioni televiziv në fjalë, por në thelb kemi të drejtën të sqarojmë se kur dhe kush e ka të drejtë të heq ligjërisht pasaportën britanike. Sipas ligjit aktual britanik mësohet se „Për t'u pajisur me Shtetësinë Britanike, duhet të plotësoni kërkesa specifike, dhe njëra prej tyre është kërkesa e mirë për karakter. Sekretari i Shtetit për Departamentin e Brendshëm mund të kërkojë të marrë shtetësinë tuaj përmes Nulitetit ose Privimit“. Kësisoj dimë se Marrja e Shtetësisë Britanike shënon një moment historik për njerëzit që kanë qenë në MB për shumë vite.

Pasja e Shtetësisë Britanike ka shumë përfitime, për shembull:

Qëndroni përgjithmonë në MB

Ju mund të punoni dhe ose të studioni pa asnjë kufizim

Keni qasje në përfitime dhe merrni trajtime mjekësore falas

Ju mund të votoni dhe të qëndroni për zyrë

Ju mund të udhëtoni në shumë vende pa viza

Për t'u pajisur me Shtetësinë Britanike, ju duhet të plotësoni kërkesa specifike, dhe njëra prej tyre është kërkesa e mirë e karakterit.

Sekretari i Shtetit për Departamentin e Brendshëm mund të kërkojë të marrë shtetësinë tuaj përmes Nulitetit ose Privimit.

Nuliteti është vendi ku zbulohet nga Ministria e Brendshme që Parashtruesi nuk ishte personi i synuar për t'u pajisur me Shtetësinë Britanike. Ky vendim i pavlefshëm do të thotë që dhënia e Shtetësisë në radhë të parë nuk ka ndodhur kurrë. Shembujt përfshijnë:

Parashtruesi i kërkesës kishte dhënë informacion të rremë ose kishte fshehur detajet e tyre të vërteta siç janë emri i tyre, data e lindjes, vendi i lindjes ose kombësia e rreme. Ministria e Brendshme mund të marrë parasysh edhe rrugën e privimit.

Parashtruesi i kërkesës ka krijuar një identitet të rremë krejtësisht të ri

Aplikanti po përdor identitetin e dikujt

Ku Parashtruesi ishte tashmë Britanik

Mënyra tjetër e marrjes së Shtetësisë Britanike të dikujt është mënyra e privimit.

Vetëm Ministria e Brendshme ka fuqinë të privojë dikë sipas Nenit 40 të Aktit Britanik të Kombësisë 1981 me arsyet:

Mashtrim

Paraqitje të rreme ose fshehje e një fakti material

Sepse është e favorshme për të mirën publike

Ministria e Brendshme mund të privojë Shtetësinë Britanike nëse do të ishte e dobishme për të mirën e publikut. Do të jetë në interes të publikut sepse Aplikanti mund të përfshihet me:

Terrorizmi

Spiunazh

Krim i rëndë i organizuar

Krime lufte

Ose sjellje të papranueshme

Ministria e Brendshme nuk mund të privojë dikë nën testin Sjellja për të Mirë Publike nëse do të thotë që personi do të bëhet pa Shtet.


Sipas rrugës së privimit, një aplikant ka të drejtë ankese para një gjyqtari, ndërsa nën pavlefshmërinë, nuk ka të drejtë ankese.


Më tej sqarojmë se një pasaportë britanike është një dokument udhëtimi i lëshuar nga Mbretëria e Bashkuar për individët që mbajnë çdo formë të kombësisë britanike. Ai i jep bartësit kalimin ndërkombëtar në përputhje me kërkesat e vizave dhe shërben si provë e shtetësisë. Ai gjithashtu lehtëson mundësinë e ndihmës konsullore nga ambasadat britanike në të gjithë botën. Pasaportat lëshohen duke përdorur prerogativën mbretërore, e cila ushtrohet nga Qeveria e Madhërisë së saj. Pasaportat e shtetasve britanikë janë lëshuar në Mbretërinë e Bashkuar nga Zyra e Pasaportave të Madhërisë së saj, një divizion i Ministrisë së Brendshme, që nga viti 2006. Të gjitha pasaportat e lëshuara në MB që nga viti 2006 kanë qenë biometrike.

Trashëgimia e Mbretërisë së Bashkuar si një fuqi perandorake ka rezultuar në disa lloje të kombësisë britanike, dhe lloje të ndryshme të pasaportës britanike ekzistojnë si rezultat. Të gjitha pasaportat britanike i japin mundësi bartësit të kërkojë ndihmë konsullore nga ambasadat britanike dhe nga disa ambasada të Komonuelthit në disa raste. Qytetarët britanikë mund të përdorin pasaportën e tyre si dëshmi e të drejtës së qëndrimit në Mbretërinë e Bashkuar.

Midis vitit 1920 dhe 1988, modeli standard i pasaportave britanike ishte një broshurë me kapak të fortë blu, që përmbante stemën mbretërore të zbukuruar me ar. Nga 1988, Mbretëria e Bashkuar miratoi pasaporta të lexueshme me makinë në përputhje me standardin e Organizatës Ndërkombëtare të Aviacionit Civil 9303. Në këtë kohë, ngjyra e pasaportës u ndryshua në të kuqe burgundy, në përputhje me shumicën e pasaportave të tjera të BEE. Brezi i parë i pasaportave të lexueshme nga makina tërhoqi kritika të konsiderueshme për fluksin e perceptuar, natyrën e prodhuar në masë dhe devijimin e papritur nga modeli tradicional.

Si përfundim çfarë do lloj problemi të jetë ngritur, çfarë do shqetësimi ligjor që mund të jetë kryer, e drejta dhe të drejtën e e marrjes dhe heqjes së pasaportës e ka vetëm Shkëlqesia e Saj Mbretëresha Elisabeth II, pasi pasaporta britanike është ligjërisht pronë e saj. Këtë thuajse e ka thënë edhe një zonjë në këtë emison nga Zyra Konsullore e Britanisë së Madhe.113 views0 comments

Comentários


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page