Rowan Atkinson për lirinë e fjalësLuftëtarët e kulturës në internet me të vërtetë janë ekuivalenti modern i turmës mesjetare.


Aktori, komediani dhe thesari kombëtar Rowan Atkinson, i njohur si Mr. Been këto ditë festoi ditëlindjen e tij. Kanalet më në zë britanike dhe mediat e festuan këtë ditëlindje ndryshe. Themi ndryshe pasi ata përmëndën një fjali shumë të ndjeshme të tij, pasi ai 'ka sulmuar kulturën e anulimit, duke e krahasuar atë me veprimet e mob-turmës mesjetare’. Kjo sipas tyre se, në një botë ku mendimet ‘e diskutueshme’ mund të ndalohen nga mediat sociale dhe kundërshtarët i nënshtrohen fushatave të urrejtjes, ai nuk mund të kishte më të drejtë. Në një intervistë për Radio Times, aktori foli për një problem serioz me debatin në internet - ose më mirë, mungesën e debatit:

Problemi që kemi në internet është se një algoritëm vendos atë që duam të shohim, e cila përfundon duke krijuar një pamje të thjeshtë, binare të shoqërisë. Bëhet rast ose jeni me ne ose kundër nesh. Dhe nëse jeni kundër nesh, ju meritoni të "anuloheni" '.

Atkinson theksoi gjithashtu rëndësinë jetësore të fjalës së lirë:

‘Është e rëndësishme që të jemi të ekspozuar ndaj një spektri të gjerë mendimesh, por ajo që kemi tani është ekuivalenti dixhital i turmës mesjetare, që endet rrugëve duke kërkuar dikë që të digjet. Pra, është e frikshme për këdo që është viktimë e asaj turme dhe më mbush me frikë për të ardhmen ’.

Ai, natyrisht, është i saktë. Ekspozimi ndaj pikëpamjeve të ndryshme na zgjeron mendjen. Në shtypjen e ideve alternative, ne sillemi si gjuetarët magjistarë irracionalë dhe histerikë të lashtësisë. Kjo nuk është hera e parë që Atkinson thotë fjalë me mençuri për lirinë e fjalës. Kur Boris Johnson u sulmua për krahasimin e grave me burka me kutitë e letrave, Atkinson argumentoi se 'Të gjitha shakatë me fenë shkaktojnë fyerje, kështu që është e kotë të kërkosh falje për to'. Kohët e fundit, ai ka kritikuar autoritarizmin e Projektligjit të SNP-së për Krimin e Urrejtjes, i cili do të kriminalizonte fjalimin edhe në intimitetin e shtëpive tona.

Ne të gjithë duhet të jemi të lirë të transmetojmë mendimet tona në sferën publike, të sigurt nga ndërhyrjet censuruese nga qeveria ose turma e uritur për anulim. Që kjo madje duhet të thuhet është një shenjë e kohës sonë joliberale.


28 views0 comments

Shkrimet e fundit