RETROSPEKTIVË


  Fatmir Terziu

  Nuk ka poezi, që të jetë po aq fajtore sa për të zvogëluar qëllimisht perceptimin tonë për botën dhe për të siguruar një elastoplast të shkëlqyeshëm, që e bën jetesën me të më të lehtë, sesa poezia e polemikës.


  RETROSPEKTIVË
  Kur isha fëmijë

  fëmijët që më habisnin

  ishin bashkëmoshatarë që nuk i kisha parë kurë nga afër

  të vuajtur, të shumëvuajtur, të pastrehë,

  të pabukë, të palarë,

  në leximin tim të klasës së parë,

  flisnin Vietnamisht, Kamboxhianshe dhe Laotianshe,

  s’ishin si Rozhe nga Kongo,

  Hedija, apo Tumba,

  me të cilët ndamë bukën revolucionarisht,

  në një album, ku u përhumba

  me xhinsat e tyre,

  trikot me stampa të huaja,

  dëshirat tona ndryshe,

  fundja tani unë jam një burrë, dhe i shqis gjërat e vockla

  kjo në heshtje më lë të pyes për ta

  a janë Irakianë, Afganistanas dhe Sudanas

  më në albume të tilla?

  Dhe goja ime nuk do të mbyllet

  dhe fyti im nuk do të gëlltisë akoma

  jam lodhur dhe kam hequr dorë

  ka kohë që largohem

  nga leximi i jetës revolucionare

  nuk do t’ju lë të largoheni nga leximet e mia

  nuk do t’i lejoj fëmijët të largohen nga toka shqiptare

  thjesht …nga polemikat e fryra.  Shënim: Rozhe Kaindo, Hedija dhe Tumba ishin fëmijë me ngjyrë të cilët i kishte sjellë rregjimi i viteve tetëdhjetë në Shqipëri në kuadrin “revolucionar” të ndihmës humanitare ndaj fëmijëve që ishin në rrezik për jetën. Fjalia “Fëmijë në rrezik për jetën?!” e asaj kohe ende më fut në polemika poetike edhe sot, dhe pyes në heshtje…kur shoh dhe lexoj për qindra fëmijë shqiptarë që kërkoj azil në Botën Perëndimore, duke qenë nën moshë?!


  #fatmir #terziu

  59 views

  Shkrimet e fundit