Qederi që të bën i ligu...


Qederi që të bën i ligu...

            (përsiatje)

Nga  Përparim   Hysi

   Im atë,njdesë pastë, thoshte:" Qederi që të bën i ligu, është i  pistë! Jo  vetëm kaq: të ndjekë ky"qeder" ngado që të shkosh. E ke  pas. Nuk e shikon, por e keqja të ndjekë si hije. Ja,erdhi kjo kohë, dhe më kujtohen fjalët aq  me mend të timeti. Imatë i thoshte këto fjalë kur ne,14-veta,qemë një familje. Me dy dhoma e një kuzhinë dhe,sado të varfër,jeta buçiste sikur gjithë punët i kishim  në terezi. Dy dhoma e një kuzhinë dilnin e "tepronin", pa llogaritur miqtë e herë pas hershëm që vinin që nga Skrapari i largët,se ne rronim në Myzeqe. Buçiste jeta dhe,si thelë përmbi bisht,jehonte kënga,ku imatë (këngëtar e valltar me zë), ia thoshte,ia priste ose një mik,ose imvëlla,QAZIMI, dhe ky kënëgtar e valltar gati profesionist. Të dukej se në shtëpinë tonë.këndohej ajo kënga" Qejf, or qejf, që bën dervishi/pi raki, ha tule mishi". Pak besohet, të ishte e vërtetë, por,tej shpotive, bënim një jetë të thjeshtë, por kishte një harmoni e dashuri për njëri-tjetrin dhe për miqtë që vinin,që nuk jam aq i zoti ta tregoj asshtu siç duhet. Majfton t'ju sjell një shembull nga goja e miqëve që vinin nga larg: