top of page

Puna e Edi Ramës ndonjëherë merr formën e bojrave me ngjyra të ndritshme në dokumentet qeveritare


Puna e Edi Ramës ndonjëherë merr formën e bojrave me ngjyra të ndritshme në dokumentet qeveritare. Foto: Josie Glassberg

Fjalët jo gjithmonë fitojnë. Dokumentet qeveritare - me gjuhën e tyre të asnjanur me dashje - shpesh shkruhen për të qenë sa më të paqarta sa të jetë e mundur, duke lënë më pak vend për zemërim dhe më shumë hapësirë ​​për interpretim ose thjesht shpërfillje. Vizatimet e Ramës mashtrojnë më tej çdo kuptim të fshehur në tekst me rreshta dhe ngjyra. Një doodle redakton informacionin në lidhje me ndikimin ekonomik të sistemeve të pagesave dixhitale me ngjashmërinë e një zogu, mutacione të këqija dhe të purpurta të syrit, dhe njolla të zjarrta të verdha. Një tjetër mbivendos atë që duket si një ishull (ose ndoshta është një zemër) me male dhe liqene (ose dhoma shumëngjyrëshe) gjatë një axhende parlamentare. Për dallim nga fjalët në një faqe, të gjitha mund të kuptohen në mënyra të ndryshme dhe të gjitha menjëherë, si gestalt në vend të kuptimit linear.

Dhe meqenëse Rama krijon në mënyrë të famshme vizatimet e tij gjatë takimeve aktuale, titulli PUNA ka shtuar efektin - duke theksuar impulsin kontradiktor për të lënë mendjen tuaj të endet në mënyrë që të përqendrohet, si dhe modeli më i madh i kryeministrit të përzierjes së artit dhe politikës.


Si një monument i qëndrueshëm, PUNA është një shtrirje e qasjes jokonvencionale të Ramës ndaj problemeve kryesore të infrastrukturës që ai trajtoi në kryeqytetin e Tiranës, ku shërbeu si kryetar nga 2000-2011.


Përballë ndërtesave gri dhe të shkatërruara të epokës komuniste, një normë të mbledhjes së taksave 4%, gjithsej 78 dritave të funksionimit në të gjithë qytetin dhe shumë pak para për të punuar me të, Rama vendosi të pikturojë fasadat e ndërtesave në qendër të qytetit me ngjyra dhe modele të ndritshme si një lloj sinjal për banorët se transformimi po vinte.

25 views0 comments

Commentaires


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page