top of page

Pse SHBA e ka rritur moshën e pirjes së duhanit?


Kjo lëvizje drakoniane do të kriminalizojë pa nevojë të rinjtë.


Mes cirkut politik të zgjedhjes së Donald Trump, Kongresi amerikan miratoi një ligj që rrit moshën minimale për të blerë duhan në 21 vjeç, si pjesë e faturës së tij të fundit të shpenzimeve. Pak para Krishtlindjes, Trump nënshkroi projektligjin dhe shitja e të gjitha produkteve të duhanit te njerëzit nën moshën 21 vjeç në SH.B.A. u bë e paligjshme. Përkrahësit e projektligjit argumentuan se rritja e moshës në të cilën mund të blini produkte të duhanit do të zvogëlojë përdorimin e tyre nga amerikanët e rinj. Dhe ata ndoshta janë të sakta. Por implikimet e drejtësisë penale mund të tejkalojnë në mënyrë disproporcionale çdo përfitim të shëndetit publik.

Ngjitja e re e moshës së duhanit ka të ngjarë të thotë që miliona të rinj amerikanë tani do të marrin të dhëna kriminale në mënyrë të panevojshme. Kjo është sigurisht ajo që ka ndodhur në lidhje me kriminalizimin e alkoolit. Sipas Departamentit të Drejtësisë, grupmosha nga 18 deri në 20 vjet duron tetë herë sasinë e arrestimeve të 'ligjit të pijeve' sesa që bëjnë grupmoshat 21 deri në 24 vjeç. Kjo pabarazi është dyfishuar që kur kufiri i moshës së alkoolit u ngrit në 21 në mbarë vendin në 1984. Dhe kjo nuk ndodh sepse amerikanët e mitur pinë më shumë se të rriturit e tjerë. Të dhënat federale tregojnë se ata në të vërtetë kanë tendencë të pinë dhe bezdisen shumë më pak se pothuajse të gjitha grupet e tjera të moshave të rritur. Përkundrazi, ata janë arrestuar thjesht sepse është e paligjshme që ata të posedojnë alkool. Tani Shtetet e Bashkuara rrezikojnë të promovojnë të njëjtën përqasje policore për përdoruesit e duhanit.

Ligjvënësit ende lejojnë që nga 18 deri në 20 vjeç të dërgohen në luftë, por tani këta të rinj nuk mund të blejnë produkte të duhanit. Është qesharake. Nëse ndonjë i rritur i çfarëdo moshe dëshiron të pijë duhan pa bërë telashe për këdo tjetër, ata duhet të kenë lirinë ta bëjnë këtë. Nuk është detyra e qeverisë federale të kriminalizojë të rriturit për marrjen e vendimeve për të rritur.

10 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page