top of page

Pse mos të ketë një bashkëqeverisje tranzitore PD-PS në ShqipëriNga Skënder Sadri KAPITI

Demokracia nuk është vetëm luftë për pushtet, por demokracia është edhe marrëveshje,konsensus e pajtim kundër përçarjeve dhe të këqijave që kërcënojnë dhe rrezikojnë sovranitertin, zhvillimin dhe integrimin.

Them dhe mendoj se duke parë që Shqipëria po zhagitet prej 30 vitesh në një ngërç politik, në një tranzicion të traumatizuar , tranzicion pengues e moszhvillimor të demokracisë, të ekonomisë, të mosndërtimit të shtetit ligjor dhe të mosintegrimit në BE, atëhere vjen edhe logjikshëm arsyetimi se përse të mos ketë një konsensus dhe masdje edhe një bashkëqeverisje tranzitore ndoshta edhe me dy mandate prej dy partive kryesore politike: asaj Socialiste dhe asaj Demokratike të Shqipërisë?!

Dhe pra, pse, por të mbahet peng shteti dhe shoqëria shqiptare prej inateve, egoizmave, pabesive dhe prej interesave të ngushta të disa individëve dhe të disa klaneve politike të partive politike të cilat po e mbajnë Shqipërinë në udhëkryq permanent korrupsioni, krimi dhe në një gjëndje paqëndrueshmërie politike dhe pasigurie gjithfarëshe me dëme e pasoja të rënda kombëtare; dhe që ka tridhjet vite që për Shqipërinë është krijuar edhe nje imazh i pakëndshëm, i errët dhe i zymtë ndërkombëtar, e deri sa po çuditet edhe Bota prej kësaj farë demokracie tipike shqiptare.

Duke u nisur nga konsiderata të paanshme dhe jo politikisht te ndikueshme nga interesi partik dhe ai personal; duke u çliruar për një moment nga fanatizmi politik dhe duke vënë interesin shtetëror, atë kombëtar dhe atë të përgjithshëm mbi atë politik e partizan do të ishte mirë që Shqipëria të bashkëqeverisej nga një kualicioin PS-PD.

Kundër këtij kualicioni do të ketë kundërshti dhe pakënaqësi natyrisht sidomos nga “ekstremistët”, nga ata që e shohin politikën pozicion tabu dhe si “herezi” një bashkëpunim të tillë, por që nuk ka asgjë të keqe nëse arrihet një marrëveshje historike, një “pajtim” politik historik mes dy partive politike kryesore në Shqipëri për të mirën kombëtare dhe për integrimin në BE.

Kjo periudhe bashkëqverisje e bashkëpunimi mes PD e PS nuk do ta dëmtonte as demokracinë dhe as pluralizmin, se më shumë se është dëmtuar dhe shpërdoruar demokracia në këto 30 vite nuk ka të shkojë më keq, por një konsensus parimor, pajtimor dhe i gjërë PD-PS do t’i shërbente formimit të besimit demokratik të ndërsjelltë, konsolidimit të shtetit ligjor e demokratik si dhe te një demokracie zhvillimore pa kriza, pa grindje e tollovi , do t’i jepte fund kulturës së manipulimit të zgjedhjeve dhe fenomenit të shitblerjes së votës, dhe do të mundësohej edhe instalimi i një kulture demokratrike e qytetare te asaj se në demokraci fitimtarë janë të gjithë; do t’i jipte fund edhe ndarjes së shoqërisë në dy tabore kundërshtarësh, në Ne dhe në Ata.

37 views1 comment

1 Comment


Dhimiter Xhoga
Dhimiter Xhoga
May 07, 2021

Parimisht shume i drejte ky bashkepunim. Po duhet eleminuar ekstremistet e te dy kraheve.Kur them eleminuar,kam parasysh mirkuptimin ne interes te se pergjitheshmes. Faleminderit Skender Kapiti,per mendimin tim si 85 vjecar,jeta..-.UNIVERSITET!.

Like

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page