top of page

Profesor Gëzim Alpion në lidhjen Zoom me “Anglo-Albanian”


Prof Dr Gëzim Alpion

Profesor Gëzim Alpion në lidhjen Zoom me “Anglo-Albanian”

Një nga librat studimorë më të vlerësuar në Perëndim, që nga dalja në dritë, e një nga studimet më të plota të para në dritën akademike e të realizuar kurë më parë, për figurën e Shenjtores “Nënë Tereza” do të jetë më 29 Shtator në lidhjen Zoom me fjalimin e Profesorit Gëzim Alpion në orën 7 pasdite (me kohën e Mbretërisë së Bashkuar). Nën përkujdesjen e drejtuesve të Shoqatës “Anglo-Albanian” dhe vet ëish-Ambasadorit të Britanisë së Madhe në Tiranë, ky komunikim në kushtet e “Covid 19” tregon vlerat e mirëfillta. Sekretarja e kësaj shoqate, Pat Sëire, ndërsa ka reaguar dhe njoftuar në lidhje me këtë komunikim të shumëpritur akademik, shpjegon arsyet pse duhet ndjekur me vëmendjen më të madhe.


Shoqata ka shpërndarë një artikull nga Dr. Alpion me informacion në lidhje me fjalimin e tij (bashkangjitur më poshtë), me titullin “Si vitet e Shkupit të Nënë Terezës hapën rrugën e shenjtërisë së saj”. Ne këtë artikull shkurt thuhet se “Duke u mbështetur në informacionin e botuar për herë të parë në 'Nënë Tereza: Shenjtori dhe kombi i saj' (Bloomsbury Academic 2020), në këtë bisedë Gëzim Alpion i afrohet jetës dhe trashëgimisë së Nënë Terezës (Gonxhe Agnes Bojaxhiu) nga tre këndvështrime: kombëtare, stërgjyshore dhe personale.”

Sipas citimeve dhe shkrimit mësohet se fjala do të jetë në tre pjesë. Në pjesën e parë të fjalimit, Alpion eksploron sistemin e besimit të shqiptarëve para ardhjes së besimeve monoteiste, përpara se të përqendrohet në traditën e tyre të krishterë apostolike. Pohimi kryesor i Alpion në këtë aspekt është se bazat e civilizimit evropian janë triadike, d.m.th. ilire, greke dhe romake.

Pjesa e dytë e fjalimit identifikon disa nga arsyet që qëndrojnë pas migration migrimit të brendshëm ’të shqiptarëve, të gjurmueshme që nga pushtimi romak i Ilirisë. Alpion argumenton se migrimi i paraardhësve të Nënë Terezës nëpër tokat e banuara shqiptare është një shembull modern i këtij fenomeni të përjetshëm që është parë më së fundmi në 1999 me dëbimin e rreth një milion shqiptarëve nga Kosova.

Në pjesën e fundit të fjalimit, Alpion eksploron ndikimin e keqardhjes - vdekja e babait të saj nga helmimi dhe humbja e tetë të afërmve nga gripi spanjoll (1918-1920) - në thirrjen e Nënë Terezës, zgjedhjen e Indisë si destinacion dhe misioni Alpion arrin në përfundimin se, gjatë shtatë dekadave të jetës së saj misionare, besimi i Nënë Terezës - si për sa i përket ‘natës së errët të shpirtit’ dhe raportit me njerëz të besimeve të ndryshme në Indi dhe më gjerë - shfaq aspektet e shpirtërore të kombit të saj.

61 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page