top of page

Probleme për migrantët pa dokumente


Bamirësit në Mbretërinë e Bashkuar kërkojnë hapa urgjentë për migrantët gjatë pandemisë Covid-19

52 bamirësi nënshkruan një letër të hapur drejtuesve të këshillit në të gjithë Anglinë për të kërkuar "hapa urgjentë [...] për të mbrojtur dhe mbështetur migrantët e cenueshëm" gjatë pandemisë Covid-19. Qindra mijëra migrantë mund të rrezikojnë nga uria, thonë ata, pasi rrjetet mbështetëse pezullohen gjatë mbylljes.

"Askush nuk mund të izolohet nga një divan, një park parkimi ose një portë", thotë bamirësia e të drejtave të njeriut RAPAR, një nga 52 bamirësitë dhe organizatat në Angli i cili nënshkroi një letër të hapur duke kërkuar "hapa urgjentë" me qëllim që të "mbrojë dhe mbështesni migrantët e cenueshëm "gjatë pandemisë Covid-19.

Një nga shqetësimet kryesore që kanë grupet e duhura është se migrantët e cenueshëm, ata që kërkesa për azil të cilëve janë refuzuar ose nuk kanë asnjë rekurs për fonde publike, janë në rrezik real të kapjes së virusit ose të përballen nga uria gjatë masave të marra për të provuar dhe luftuar pandeminë e koronavirusit .

"[Vdes nga uria] është padyshim [një mundësi] për fat të keq," thotë Fizza Qureshi nga Rrjeti për të Drejtat e Mërgimtarëve (MRN), një organizatë tjetër që nënshkroi letrën.

"Disa nga dyqanet nuk janë të rezervuara. Disa nga dyqanet e pavarura janë duke u mbingarkuar. Nëse nuk jeni në gjendje të grumbulloni stoqe, pasi disa njerëz të pasur të klasës së mesme kanë qenë në gjendje të bëjnë, dhe ju po prisni që të vijë kontrolli juaj i ardhshëm i mirëqenies në, atëherë kur të shkoni në dyqane do të ketë sende të kufizuara në rafte, plus ju mund të përfundoni duke paguar shtesë ".

Edhe depot e ushqimit po mbarojnë ushqimin, mbase njerëzit nuk janë në gjendje të dhurojnë aq shumë, vëren Qureshi.

Mbyllja

Më 23 Mars, Mbretëria e Bashkuar u vendos në bllokim dhe të gjithë u është kërkuar të qëndrojnë në shtëpi dhe të izolohen. Kjo i vë njerëzit në situata të pasigurta të jetesës në edhe më shumë vështirësi, grupet paralajmërojnë, duke shtruar pyetje si: Po sikur personi që ju priti ju nuk ju dëshiron më në afërsi të tillë për shkak të masave të reja shëndetësore? Po sikur të mos keni shtëpi fare, dhe asnjë mjet i lehtë për të larë duart vazhdimisht? Ky është fati me të cilin përballen qindra mijëra migrantë të cenueshëm tani.

Numrat e panjohur

Numri i saktë i të prekurve është i paqartë sepse shumë prej tyre janë të padokompetuar ose kanë rënë jashtë sistemit. Sidoqoftë, Qendra e Kërkimeve Pew (një qendër studimore me bazë në Uashington) në nëntor 2019 vlerësoi se kishte midis 800,000 dhe 1.2 milion migrantë pa dokumente që jetonin në Britani në vitin 2017. Numrat e tyre përfshijnë azilkërkuesit që presin për një vendim përfundimtar, sepse "normat e refuzimit janë të larta. "

Qureshi nga MRN është më i kujdesshëm. Ajo shpjegon se statusi i migracionit nuk është kurrë statik - njerëzit që hyjnë në Mbretërinë e Bashkuar në mënyrë klandestine mund të regjistrohen më vonë dhe t'u jepet azil. "Varet se në cilën pikë është regjistruar statusi i dikujt," thotë Qureshi.

Probleme për migrantët pa dokumente

Mërgimtarët e pa dokumentuar mund të kenë frikë nga kontakti me autoritetet, një situatë potencialisht fatale. "Mjedisi armiqësor nënkupton që migrantët të cilët janë të padokumentuar janë të brengosur për paraqitjen e asaj që ata shohin si autoritete dhe ata do të kthehen në organizata të tjera joqeveritare, ose ata do të qëndrojnë nën radar ose ata do të paraqiten në aksident dhe emergjencë A&E , dhe me Covid-19 që mund të ishte tepër vonë, "shpjegon Qureshi.

Njerëzit me punë me para në dorë janë gjithashtu në një pozitë shumë të vështirë, veçanërisht nëse nuk lejohej të punonin në radhë të parë. "Do të ketë migrantë pa dokumente dhe gjithashtu njerëz që janë në sistem të cilët nuk lejohen të punojnë të cilët duhet të punojnë sepse nuk mund të mbijetojnë në sasinë që u jep qeveria. Ata do të duhet të kthehen në komunitetet e tyre ose gjëra si bankat e ushqimit ".

Për më tepër, gratë "me status të pasigurt të imigracionit" mund të ishin "në rrezik abuzimi seksual dhe familjar", paralajmëroi letra. Fëmijët migrantë dhe të rinjtë në kujdes mund të jenë veçanërisht të rrezikuar nga problemet e shëndetit mendor gjatë izolimit të vetvetes. Letra u thirr për të siguruar që të rinjtë kishin "qasje të vazhdueshme në internet në mënyrë që ata të mund të marrin pjesë në arsimin në internet dhe të komunikojnë me rrjetet e tyre të mbështetjes".

68 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page