PREJ PRROIT TË INFEKTUAR KURRË NUK MUND TË SHIHET HUMNERA NË BREG


Prof dr Hakif Bajrami: PREJ PRROIT TË INFEKTUAR KURRË NUK MUND TË SHIHET HUMNERA NË BREG

(Kush ishte Tito ndaj Shqiptarëve 1941-1980. Çfar pasojash le pas?)

Letër publike atyre që kanë nostaligji për Titizmin!

Për ta kuptuar se çfarë dobie apo dëmi i ka sjellë ndonjë kombi ndonjë personalitet, zakonisht numrohen të arriturat ose të paariturat e njëanëshme. Është edhe një lëmi tjetër, shumë e papreferuar e që mban emrin krahasime. Për fenomenin e parë dihet se Kosova dhe shqiptarët në Jugosllavi si popull i robëruar në të, gjatë rregjimit të Titos ishin populli ma i prapambetur ekonimikisht në Evropë. Dhe ky fenomen, nuk ishte i çudtëshëm sepse në atë pozitë kishin qenë edhe në kohën e Turkut deri më 1912; edhe në kohën e kralit serbian, deri më 1941. Me gjithë atë dallimet janë si mali e bregu në disa fusha, pa e llogaritur rrethanën në cilën gjindeshin shqitarët 1918-1980. Derisa sa krali përmes shpronësimit, shpërnguljës dhe shfarosjës si politikë parafashiste, i shpërnguli pa kthim 240.000 shqiptarë në Anadoll e rreth 25.000 në Shqipëri, me shansë për t` u kthyer, Tito 1949-1966 i shpërnguli 415.000 shqiptarë në Anadoll dhe vetëm nja 257 në Shqipëri, të cilët po të kthehshin do ta kalbëshin në burgje, ose do të përfundonin në varre.

Po, e di që titistët do të më quajnë ENVERIST. Nuk brengosem për këtë, sepse një ditë kur do t`ua botoj të zezat dhe hajnitë e tyre, koha e totalitarizimit komunist do të mbetet model për ndërtimin e një shoqërie: pa drogë, pa prostitucion ,pa hajni, pa nepotizëm kralevine, dhe çdo e zezë tjetër e kësaj bote. Vetëm më 1981-1999, për shqiptarët e robëruar, Beogradi i hapi 750.000 dosje. Ndërsa Shqipëria pësoi më 1997 pesë herë më shumë humbje njerëzore se në Luftën e Dytë Botërore. Hulumtojeni edhe kohën 1945-1992 të Enverit dhe krahasojeni me atë të shqiptarëve në Jugosllavi nën sundimin e Titos.

Sa i takon kolonizimit të Kosovës, Krali solli në Kosovë 11.000 familje dhe aty kah viti 1938 nxorri edhe Ligjin që 0,40 ari tokë duhet të ketë shqiptari, kruse serbiani mund të ketë jo ma shumë se 45 hektarë, plus male e deri te ndonjë minjerë si Nikolla Pashiqi që e përvetësioi me djalë edhe Trepçën. Tito provoi n`anën tjetër të gjithë shqiptarët t`i “civilizojë”, duke ua grabitë tërë pasurinë për nevoja të kolektivave, duke bërë plane “civilizuese” që në koperativa dajli shqiptar të martohet me vajzën serbe, ndërsa vajza shqiptare të martohet me djalin serbian, dhe kështu të krijohet “kombi socialist jugosllav”. I ngjashëm me veprimin e Kral Alekandrit kur Serbët, Kroatët dhe Sllovenët u quajtën fise të një populli, e pastaj nga viti 1929 ua humbi emrin dhe “kulturën”, për ta krijaur kombin ‘civilizues” ‘jugosllav’. Në këtë fushatë ishte i siguartë sepse, malazezëve më 1918 ua humbi shtetin, dinastinë dhe kombin, kurse më 1929 serbëve, kroatëve dhe sllovenëve ua humbi emrin e kombit dhe perspektivën që të shkrihen si dylli në serbë, prej të cilit dyll pastaj popat duhej të bënin MYSHEME për mbështjelljen e varrëve jugosllave 1989-1999.

Nuk është e çuditëshme që edhe pas të gjitha mizorive ndaj popullit shqiptar, dikush të gjindet e të provoi ta reahabilitojë jo vetëmmTiton ( që ua ka hedhë ndonjë kockë në gojë) por edhe një sistemin gjakatar titist, ku shqiptarët kanë pësuar në çdo lëmi, (përveq shkollimit që e solli Fadil Hoxha dhe rrethanat e pas Luftës antifashiste-hb). ‘ Dhurata’ e kralit dedikuar shqiptarëve është 152.000 vite burgje, kurse” dhurata” e Titos është 777.856 vite burgje, me 750.000 dosje personale, ndër mizoritë ma të egrat në Evropë, duke montuar procese, duke vëndosë pesë herë diktaturë ushtrake vetëm në Kosovë, duke i vrarë nepër eshallone të vdekjës më 1945-1949 mbi 40.000 shqiptarë në të gjitha anët e Jugosllavisë federative pa iu gjetur asnjë gjurmë. Lidhur me ketë po i numrojmë me radhë të zezat e ideuara, të porositura dhe të bëra me urdhërin e vetë Titos dhe të Shtabit tij, me të vetmin qëllim që të mbetet faraon në “Belli Dvor” të Beogradit, në cilësinë e kralit mizantrop, aty ku natë e ditë serbianët neofashitë ia ruajnë varrin edhe sot.

Ja faktet se çka i solli Kosovës (Shqiptarëve që ishin nën robëri të tij), ku Adem Demaçi zë vednin e pare në Evropë dhe më gjerë duke kaluar 28 vjet në burgje për mednimin ndryshe dhe për të drejta kombëtare. J B Tito 1949-1966, ( i njoh detalisht) i themeloi TRI qendra spiunazhi dhe kontrashpunazhi. E PARA qendër ishte në ujdhesën KRETA. Në këtë bënin plane agjentët e UDB-ës, agjentet e Ahmet Zogollit, ( i përpiluan tri plane për ta rrzuar qeverinë e Tiranës, me kusht që kurrë mos ta përmendin Shqipërinë Kontinetale). Qendra e DUYTË ishte në Nish. Këtu ishin disa specialsitë për Shqipërinë serbo-malazezë. Ata kishin për detyrë për t`i përpunonin të gjithë EMIGRANTËT e arratisur nga Shqipëria në Jugosllavi. Në bazë të atyre fakteve që emigrantët tradhtarë kanë shkruar dhe nënshkruar, rezulton se ata nuk kishin asnjë lloj kundërshtimi pse Kosova ishte e robëruar, por poenta kryesore e tyre ishte IDEOLOGJIA. E këtu pushon kanceri i çështjes së tyre pse u arratisën nga Atdheu. Me këtë, pushteti i Tiranës duket se ka qenë ekuivalent ideologjik, dhe asgjë tjetër. E TRETA, konsiston në qëndrimin e Legalitetit, Ballit, Partisë Agrare, Lidhjes Prizrenit (Deri te Lidhja e Tretë e Prizrenit, JO, Lidhja Kosovare) që koketuan me agjenturat jugosllave dhe dy shërbime agjenturre në GERUM, afër Trieshtës, krejtë me qëllim që në Tiranë të vëndoset një pushtet TOTALITAR, por i djathtë. Pra, në asnjë rast nuk kemi të bëjmë me çështje patriotike, që të lëvizet problemi i Shqipërisë Kontinentale (Kosova me trojet nën Maqdonin dhe Çamëria).

1. J B Tito e degradoi Kosovën në çdo nivel nga viti 1941, kur kishte mundësi të ndryshojë çdo gjë. Ky akt ndodhi edhe pse në Zagreb, në tetor 1940 KQ PKJ e kishte pranuar qëndrimin që Kosova në pushtetin majtisë jugosllav ta ketë modelin e Republikës Socialsite Sovjetike. Për këtë, më 1941 flasin dokuemnetet që posedohen. Tito as që provoi kurrë ta pranonte se minatorët shqiptarë dhe liçanë më 30 korrik 1941 i shpallën luftë Rajhut Tretë. Nga ky aksion u themelua “Çeta e minatorëve”, e cila komplet hyri në Brigadën e Parë Proletatre. Tito nuk e donte që Kosova të ketë datë fillestare të luftës antifashite-datë të fillimit të kryengritjes për Kosovë, sepse e konsideronte se do të ishte themel i Republikps Kosovës, si çdo republikë tjetër. Pra frigohej prej shovinizmit Serbian, të cilit i ka qëndruar prapa për ta fitaur karrikën e faraonit në Beograd.

2.Më 1942 Tito nuk e zyrtarizoi kurrë themlimine Shtabit Kryesor të UNÇ dhe Aradhave Partizane të Kosovës, themluar më 20 tetor 1942, me komandant Fadil Hoxhën. Këtë fakt nuk e parnoi sepse qysh në shkurt 1942, Emin Duraku (pjesa e fjalimit tij është zhdukur-hb) do ta shkruaj atë pjesën ku Rezoluta e Bujanit i dha shkëlqim dhe provim antifashit popullor Kosovës, pra jo vetëm politik, KANÇK u dëshmua edhe para hsitiorisë. Emin Durakun, dihet burimsht që e qitën në pritë Pavle Joviçeviçi dhe Mita Milkoviçi dhe atenatin kundër tij kurrë nuk e zbardhën, me sa atë ndaj Haki Tahës dhe Miladinit, që i pushkatuan në të njetën ditë.

3. Tito e dërgoi S. V. Tempon në Kosovë në fundtë vitit 1942, jo për të ndihmuar, por për të provokuar dhe degraduarçdo synim antifasihist, për t`u avansuar në një kritizer mafioz, qoftë edhe me faktin se Shtabi Kryesor i UNÇ dhe AP të Kosovës u pranua, por atij i përgatiti pusi në çdo anë, që e tregon realiteti i mëvonshëm. Faktet janë ma të forat se bjeshka!

4. Tito nuk e pranon kërkesën e Miladinit, bërë në vitin 1942, që Lufta Antifashite në Kosovë të drejtohet nga Shatbi i Përgjithshëm Antifashist Nacionalçlirimtar i Shqipërisë.

5. Tito në Mbledhjen e Dytë të