Pra, është një histori shumë e vjetër dhe një histori vërtet e re


Philip Alcabes

Distancimi shoqëror është produkt i dështimit” ka thënë Philip Alcabes, profesori i shëndetit publik, duke e lidhur ato që ne nuk kemi arritur të mësojmë nga pandemitë e kaluara. Pandemia e koronavirusit është ngjarja më e rëndësishme globale e shumë prej kohërave tona. Ajo ka arritur pothuajse në çdo cep të globit dhe ka prekur mënyrën e jetës së pothuajse të gjithëve. Fjala “e paparë” është përdorur shumë për t’iu referuar krizës, por nuk është katastrofa e parë e madhe shëndetësore dhe as nuk do të jetë e fundit. Philip Alcabes, profesor i shëndetit publik urban dhe autor i disa librave dhe që ka shkruar rregullisht për coronavirus në shtypin Amerikan ka shprehur hapur mendimet e tij për virusin. Sipas tij “Ekzistojnë dy aspekte të dukshme të këtij shpërthimi. Dhe ata duket se shkojnë në drejtime të kundërta. Njëra është se në disa mënyra, është shumë si pandemitë e mëparshme. Do të duhej të ishe 102 vjeç për të provuar Gripin Spanjoll të vitit 1918. Pra, edhe pse kjo duket e paparë, është një version i diçkaje që ka ndodhur më parë. Në të vërtetë, bota perëndimore ka parë shpërthime edhe më serioze se kjo. Por është e paparë në një mënyrë të veçantë, dhe kjo është se po ndodh në një botë në të cilën informacioni udhëton globalisht, në çast. Dhe informacioni, pra, po udhëton më shpejt sesa mendohet dhe më shpejt se njohuria. Njerëzit kudo kanë informacion, por ende nuk ka shumë njohuri për atë që po ndodh në të vërtetë. Pra, është një histori shumë e vjetër dhe një histori vërtet e re.

Në vitet 1960, kur doli vaksinimi i fruthit, dukej si një perëndi për shumë njerëz. Por ne tani e dimë se vaksinimi i fruthit mbron popullsinë kundër fruthit nëse të gjithë janë të gatshëm ta marrin atë ose t'i bëjnë fëmijët e tyre të imunizuar. Dhe kjo nuk është më e vërtetë. Kjo është ajo që dua të them për nevojën për të qenë të përgjegjshëm dhe për të patur një reagim në vend për botën ashtu siç ekziston, jo botën që do të donim të ishte, ose botën që ishte për epideminë e fundit.

Ka shumë diskutimerreth trajtimeve dhe vaksinave për koronavirusin. Ne kemi nevojë për trajtime, sepse do të ishte mirë nëse njerëzit ndalonin të vdisnin nga ky infeksion. Dhe një vaksinë sigurisht që do të ishte e dobishme.Por ne duhet të kujtojmë se nëse nuk ekzistojnë struktura për t'u siguruar që të gjithë mund të përfitojnë nga ato gjëra, ato zgjidhje teknike vetëm nuk do të jenë një përgjigje e plotë. Ne do të jemi akoma të prekshëm dhe do të kemi humbur një mundësi më shumë për ta bërë botën një vend më të mirë.

19 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif