top of page

Poezi nga Kozma Gjergji


M O Z A I K P O E T I K


Poezi nga Kozma GjergjiKUJTESË


Duart kanë kujtesën e tyre

Për çfarë ndërtuan e dhuruan,

Por edhe për vrasjet, tradhtitë…


Buzët kanë kujtesën e tyre

Për puthjet me drithma e të fshehta,

Por edhe për ato hipokrite e pabesa…


Zemra ka kujtesën e saj

Për ciklonet e dashurive e kënaqësitë,

Por edhe për plagët e dhimbjet…


Trupi ka kujtesën e tij

Për peshat e rënda e torturat,

Por edhe për ledhatimet e lindjet…ME TESTAMENT


Gjethet e vjeshtës

Si monedha floriri pirgje-pirgje.


Të ishin vërtetë ashtu

Do t'ua dhuroja me testament

Gjithë të dëshpëruarve nga mjerimi.NË MESJETË


Kur inkuizicioni

Digjte në turra drush martirë

Perëndisë i këndoheshin lavde e himne.


Kohë e tmerrshme ishte!HEROI


E pyetëm një herë Heroin që

Jeta i shkoi burgjeve nëse

Atje i vinin dëshira? Na tha:


-Vetëm një më vinte shpesh:

Të isha lajmëtar i dritës

Dhe ferrin ta mbillja me lule.DO DESHA…

Do desha

T'ua shëroja dhimbjen atyre nënave

Që iu humbën bijtë

Shtegtimeve për mbijetesë.


Do desha

Fëmijëve t'ua fshihja

Pamjet e frikshme

Dhe armët e vdekjes

T'i shndërroja në lodra.

Do desha

Ta mbroja dashurinë

Nga plumbi e helmi

Dhe të rrihesha fytafyt

Me atë që mashtron të verbërin.


Do desha…VAJZAT NË VALLE


Brofën si ato mëzkat e shkujdesura

Në fushën që kërkon plug

Dhe nisën të vizatojnë me gjeste në ajër

figura të magjishme duke ëndërruar

Polifemin e Satanain

t'ju përgjërohen me fjalë të bukura e

zemërdjegura dhe lot ëngjëjsh.LOJË


Në një lojë në TV

Pyetën disa bukuroshe se cila

Dhuratë mund t'i bënte të jepeshin:

Një gjerdan floriri, makinë, shtëpi

Apo vëllim me poezi?


Habitërisht gjithë vlerësimetI

I mori ky i fundit,

Por në votim i dhanë

Zero pikë.MIRËNJOHJE


Përveç prindërve, partneres,

mësueseve, artistëve, miqve,

Mirënjohja ime shkon

edhe për disa qytete, peisazhe,

ura, kala, katedrale, muze e

Figura që krijuan histori, të cilët më

formësuan e modeluan të tillë.

Gjithashtu edhe për ata që

S'më deshën, se më ndihmuan të

Përmirësohesha vazhdimisht.


Kozma Gjergji.

74 views4 comments

4 Comments


Kozma Gjergji
Kozma Gjergji
Aug 25, 2021

Rastësisht sot u hodha një sy disa publikimeve dhe gjëja më e re ishte ky opinion i z.Minush Hoxha për poezitë e mia. Sigurisht më erdhi shumë mirë, sepse vinte nga një koleg krijues, që për më tepër s'ka ndaj meje asnjë obligim miqësor, por që për këtë e shtynë veç dëshira të shprehet se ç'përjeton, ndjen e gjykon. E them këtë se ndonjëherë miqësia e ngushtë i ekzagjeron pa dashur lavdërimet.

Ju falenderoj për angazhimin e mendimet e vlefshme dhe uroj të kini suksese sa më cilësore në krijimtarinë letrare dhe çdo veprimtari tjetër. K.Gjergji.


Like

Minush Hoxha
Minush Hoxha
Aug 24, 2021

Në fakt këto poezi, vargje, janë po ai brum prozash, po ato sofizma të patejkalueshme, po ai koncizitet i shprehjes, por të ngjyrosesha poetikisht. Proza e fuqishme ka ndaluar tek vetja autorin dhe i duhet një përpelitje tjetër që ti barabitë këto dy gjini në lartësi. E kjo do ndodhë se potenciali krijues është i tillë sa lehtësisht kapërcehet tek tjetra.

Like

Kozma Gjergji
Kozma Gjergji
Jul 16, 2021

Ky vlerësim nga një mik e krijues i shumëçmuar si ju i dashur Myslim, është për mua

gëzim i madh, aq më tepër kur kam parasysh edhe sinqeritetin e lartë e shijen e hollë artistike

që u karakterizon. Dhe kësisoj s'ke sesi të mos ndjehesh i "karikuar" për të tjera "fluturime".

Ju uroj shëndet, frymëzime e kënaqsi krijuese të reja! Përqafime, Kozmai.

Like

Ja dhe nje cikel i ri befasues me poezi nga poeti Kozma Gjergji.

Si gjithmone meditues, liriko - filosofik. Gjetjet origjinale e te fresketa

e shnderrojne realitetin ne mencuri poetike, qe te ngelen ne mendje

si tek poezite: "Me testament", "Ne mesjete", "Heroi", "Loje", etj.

Suksese te tjera.

Faleminderit, me shume respekt, Myslim Maska.

Like

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page