Poeti penëartë


Poeti penëartë

Lela Dardha Kokona


Nuk mund të mos shprehesh për ngarkesën emocionale që merr nga bukuria e vargut te poetit modern, z. Fatmir Terziu, i cili më duket se, çdo çast që perjeton, e kthen në art, vargje, ku kombinohet tek poeti, binomi zemra + mendje. Ashtu si shprehet Shekspiri: "Ne jemi materiale me të cilat ndërtohen ëndrrat, pra poezi për të është një organ ndijimi, instikt. Tek ai, mjafton një emocion dhe fillon e shprehet me fjalë të situra mirë , të përzgjedhura.

Vargjet e tij i lexoj për ti ngulitur mirë në mendjen time, të cilat kërkojnë kohë për të kuptuar pasi , të gjitha kërkojnë një thellësi mendimi, arsyetimi për t'i kuptuar, për të zbuluar e dekoduar enigmat , analizuar e komentur. Brenda tyre ka filozofi të hollë çka për mua janë lezeti i poezisë, si kripa në gjellë, i japin shkëlqim drite poezisë. Aty është misteri i vlerave morale.

Pasurimi i vargut në përdorimin e figurave stilistike (letrare), si personifikimi, alegoria, sarkazma, apo përdorimi i një gjuhe të pasur duke eliminuar fjalët e huazuara, (neologjizma)... bën të duket se vargu po frymon, duke e vënë lexuesin në mendime, duke mos u shprehur drejtpërdrejtë, bën që lexues ta shoh atë në mënyra të ndryshme, secili sipas këndvështrimit të tij. Secili ndjen muzikalitetin e vargut të tij, rrezatimin e tij të ndritshëm,sipas dëgjimit që vjen nga brendia, instikti. Urime suksese dhe respekt penës tuaj poet penëartë, z. Fatmir Terziu!

52 views1 comment

Shkrimet e fundit