top of page

Përvoja, ka pak dhe të drejtën e gjykimit


Diamanta Zalta Nikollau

PERVOJA , KA PAK DHE TE DREJTEN E GJYKIMIT

Si një tejdukshmëri . . . Kaq I sinqertë është POETI , mjafton të jetë !!!!! Porse ka dhe një taksë të rëndë ndërgjegjësore të qënit Artist . Lakuriqesinë ! Lakuriqësi shpirtërore para artit , lexuesit , vëzhguesit . Nuk mund të krijosh , të ekzekutosh , pa e zhveshur shpirtin! Së pari nga çdo lloj paragjykimi të vogël apo dicka më të madhe se e vogla . . . duhet medoemos të jesh I vërtetë në atë që ndjen , për të qënë I tillë edhe në sytë e atij që të lexon , që merr kontakt me psherëtimën tënde , paqen tënde , “ shthurjen “ tënde emocionale . Ka raste , kur duhet të jesh krejtësisht I zbuluar nga ç’personalisht mendon , ndjen , pëlqen , s’pëlqen , aq sa i nënshtrohesh një proçesi shpërbërjeje për hir të personazhit tënd . Po ! Kjo ndodh ! Dhe personalisht , kete zhveshje e konsideroj detyrim para lexuesit , por edhe karshi talentit që të dha Zoti . Aty je ne zonen e te qenit ARTIST ! Para se të marresh penën per të shkruar , para se te marresh penelin per ta ngjyer e te krijosh nje picture , para se penen ta ngulesh mbi pentagram per te vendosur notat , te studiosh nje rol apo nje akt , duhet të jesh separi – PERGJEGJËSI ! . Ashtu si karshi detyrimit që kemi për femijet , që janë krijesa tonat , ashtu edhe poezia , piktura , kenga , roli , eshtë PJELLA e artistit , e duhet , e mbrohet , e cmohet si fëmija . Nuk mund te marrë askush guximin , as ta shperdoroje as ta prekë atë ! Por . . . as te flasë në emer të saj , kur nuk eshte ne kete perkatesi . BOW DOWN ! Arti eshte MBRET !Ja pse duhet te kete dhe kërkese rigoroze për atë që quhet krijim ! Asnjëherë mos e çoni nëpër mend se keni arritur , qoftë edhe duke ju “duartrokitur . . .” Nuk do të mundeni kurrë ta dini këtë. . Vetëm koha është ajo që ballancon vlerat , pastron qiejt , dhe vetëm kur të rrjedhë shi , shi vetëm I vlerë . . .qe lan papastertite e udhes , duket çështë ajo që artistet brenda tyre mbartën ne kohe . Kujdesuni per shpirtin tuaj , poezine tuaj , artin tuaj . Shperdorohet shpejt edhe padashje . Modestia, puna e ndershme , dhe kerkesat ne rritje ndaj vetes , jane mburojat .

60 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page