Përralla të kohëve të harruara


Përralla të kohëve të harruara

Astrit Lulushi


Një nga pretendimet gjuhësore, këmbëngulëse, është se Greqishtja e Lashtë është në të vërtetë Shqipe.

Përkrahësit e kësaj ideje zakonisht zgjedhin fjalë dhe emra individualë nga Greqishtja e Lashtë, duke i riinterpretuar me fjalë shqipe që tingëllojnë të ngjashme, dhe pastaj thonë se kanë gjetur "kuptimin e vërtetë”. Është e mundur ta bëni këtë me çdo gjuhë.

Greqishtja e lashtë, megjithatë, është padyshim një nga më të vërtetuarat nga të gjitha gjuhët që fliteshin në të gjithë botën antike. Nëse përpiloni në vëllime të gjitha tekstet, mbishkrimet dhe fragmentet e papiruseve të mbijetuar, të shkruara në Greqishten e Lashtë, mund të mbushni një bibliotekë të tërë me to.

Studiuesit e greqishtes së lashtë - të cilët njihen si helenistë - i kuptojnë këto tekste shumë mirë dhe zakonisht mund t'i lexojnë lehtë Nëse përpiqeni t'i lexoni si shqip, nuk do të jeni në gjendje t'i bëni të kuptueshme.

Greqishtja e lashtë dhe shqipja nuk janë e njëjta gjuhë, as shqipja nuk rrjedh nga greqishtja e vjetër, as greqishtja e lashtë nuk rrjedh nga shqipja. Sidoqoftë, të dy gjuhët janë disi larg të lidhura. Greqishtja dhe Shqipja rrjedhin përfundimisht nga Proto-Indo-Evropianishtja, një gjuhë e rindërtuar që besohet se është folur rreth viteve 4500 pes nga popujt nomadë që jetonin në stepat në veri të Detit të Zi në rajonin e përgjithshëm të asaj që tani është Ukraina dhe Rusia Jugperëndimore.

Folësit e kësaj gjuhe u përhapën në të gjithë Euroazinë, duke sjellë gjuhën me vete. Me kalimin e kohës, gjuha e tyre u përhap në shumë gjuhë të ndryshme. Si rrjedhojë, pothuajse të gjitha gjuhët që fliten në të gjithë Evropën sot dhe shumë prej gjuhëve që fliten në të gjithë Azinë Jugore rrjedhin nga Proto-Indo-Evropianishtja, duke përfshirë jo vetëm Greqishten dhe Shqipen, por edhe Anglishten, Gjermanishten, Latinishten, Sanskritishten dhe një grup gjuhësh të tjera.

Gjuha greke mendohet se është zhvilluar në vetë Greqinë. Ka shumë të ngjarë që është folur në Greqi në një lloj forme rreth vitit 1900 pes. Tekstet më të vjetra të mbijetuara në gjuhën greke janë pllakat Lineare B që datojnë diku rreth vitit 1450 pes. Greqishtja i përket degës së vet të familjes gjuhësore indo-evropiane - dega helene.

Në kohën e burimeve më të hershme të shkruara në Greqishten Klasike, kishte shumë dialekte të ndryshme të gjuhës Greke. Këtu janë ato më të dukshmet:

Dialekti më i mirë-vërtetuar deri tani është dialekti klasik atik, i cili flitej në rajonin Atikë, i cili përfshin qytetin e Athinës, që ishte më i populluari mes qyteteve në Greqinë kontinentale dhe me prodhimin më të madh letrar. Shumica dërrmuese e teksteve letrare të lashta greke të mbijetuara janë shkruar në dialektin klasik atik.

Dialekti klasik atik është i lidhur ngushtë me dialektin Jon, i cili flitej në pjesën më të madhe të Ishujve Egje dhe në shumicën e qyteteve përgjatë bregut perëndimor të Azisë së Vogël në jug të Smyrna. Ky është dialekti që shkruajtën poeti Hesiodi (Shek. VIII pes) dhe historiani Herodoti (jetoi rreth 484 - rreth 425 pes).

Dialekti aiolik flitej në shumicën e qyteteve përgjatë bregdetit të Azisë së Vogël në veri të Smirnës. Ky është dialekti që shkruajtën dy poetët lirikë Sappho e Lesbos (jetoi rreth 630 - rreth 570 pes) dhe Alkaios nga Mytilene (jetoi rreth 625 - rreth 580 pes). Dialekti Aiolik u bë arkaik dhe i vështirë për t’u lexuar.

Dialekti që flitej në rajonin e Arkadias në Peloponezin qendror dhe në ishullin e Kypros ishte dialekti Arkado-Qipriot.

Dialekti që flitej në pjesën më të madhe të Peloponezit perëndimor dhe jugor ishte dialekti dorik. Ky është dialekti që flitej në Spartë. Folësit e këtij dialekti njiheshin si Dorianë.

Gjuha antike maqedonase, e cila tani është zhdukur, zakonisht klasifikohet ose si një dialekt i greqishtes ose një gjuhë e lidhur ngushtë me gjuhën helene. Marrëdhënia midis greqishtes Atike Klasike dhe Maqedonishtes ishte ndoshta shumë e ngjashme me marrëdhënien midis anglishtes moderne standarde dhe gjuhës së skocezëve. Gjuhët ishin mjaft të lidhura sa ishte e mundur që një folës i një gjuhe të kuptonte të paktën pak nga ato që fliste një folës i tjetrës, por ato ishin mjaft të lidhura me njëra-tjetrën, me sa duket kishte disa vështirësi serioze në komunikim.

Gjatë periudhës helenistike (zgjati rreth 323 - rreth 30 pes), Koine, një dialekt i gjuhës greke që rrjedh nga greqishtja klasike atike, u bë gjerësisht e folur në të gjithë Mesdheun lindor. Perandoria Romake pushtoi Mesdheun lindor gjatë shekujve të dytë dhe të parë pes, por greqishtja Koine mbeti gjuha më e folur në të gjithë rajonin.

Gjatë shekullit të pestë të erës sonë, Perandoria Romake humbi kontrollin e territoreve të saj perëndimore, por pjesa lindore e perandorisë mbijetoi. Kjo pjesë lindore e Perandorisë Romake që mbijetoi gjatë gjithë Mesjetës në historiografinë moderne quhet si "Perandoria Bizantine" sepse kishte kryeqytet qytetin e Bizantit ose Kostandinopojën. Gjuha mbizotëruese e Perandorisë Bizantine ishte një dialekt i gjuhës Greke të prejardhur nga Koine që në mënyrë të ndryshme referohet si "Greqishtja Bizantine" ose "Greqishtja Mesjetare".

Greqishtja mesjetare gradualisht u zhvendos në dialekte të ndryshme të greqishtes demotike. Gjatë shekujve XVIII, XIX dhe XX, megjithatë, këto dialekte u njësuan për t'u bërë Greqishtja Moderne Standarde, e cila tani është gjuha zyrtare e Republikës Greke (shteti modern i Greqisë). Një dialekt i lidhur ngushtë i gjuhës greke, greqishtja moderne qipriote, flitet në Republikën e Qipros, ku është një nga dy gjuhët zyrtare.

Tsakonian, një gjuhë tepër e rrezikuar që rrjedh nga Greqishtja Dorike, flitet ende mes pleqve në disa fshatra të largëta në Peloponezin Jugperëndimor.

Në përgjithësi është rënë dakord që dega jo-helene e familjes së gjuhëve indo-evropiane që lidhet më ngushtë me atë helene është dega e zhdukur frigjiane. Gjuha e vetme e përfshirë në këtë degë është frigjishtja, e cila flitej në kohërat klasike në tokën e Frygia-s në Anatolinë perëndimore-qendrore. Grekët dhe frigianët ishin aq të ngjashëm sa disa autorë të lashtë grekë e komentojnë qartë këtë fakt.

Veçanërisht, Platoni në dialogun e Kratylos portretizon Sokratin se shumë nga fjalët më themelore për gjërat e përditshme në Greqisht dhe Frigjisht janë jashtëzakonisht të ngjashme, duke përfshirë fjalët, “ydor” (që do të thotë "ujë") dhe “kyon” (që do të thotë "qen").