PËRJETIME TE ARTISTES VLONJATE


PËRJETIME TE ARTISTES VLONJATE LAVDIE BISHA,

NË NJË LIBËR ME KUJTIME

Nga Luan Çipi

Lavdie Bisha, artistja vlonjate e teatrit dhe kinematografisë, më ka tërhequr dukshëm vëmendjen, me botimin e librit të saj, që e titullon “Vaçe Zela, je lulja më e bukur e jetës”, por që në fakt, veç Vaçes, shkruan me mjaftë dashuri e respekt dhe për Kadri Roshin, si dhe për dhjetëra artistë shqiptarë, kryesisht vlonjatë, si dhe për veprimtarinë e saj, qysh nga lindja, në emigrim e deri në ditët e sotme.

E lindur më 11 tetor 1943, në qytetin e Vlorës, në një familje të kamur e atdhetare, Lavdi Bisha, gjatë dhjetë vjeçarit 1957-1967, kreu Liceun Artistik dhe Institutin e Lartë të Arteve në Tiranë, më pas punoi për 27 vjet si Aktore Profesioniste në teatrin “Petrotro Marko” të qytetit të Vlorës dhe pas vitit 1993 deri kohët e fundit, jetoi e punoi si emigrante dhe artiste kinemetografie në Greqi. Në qytetin e Vlorës nisi veprimtaria e saj e shquar teatrore, duke debutuar me të paktën, katër premiera në vit dhe po këtu, duke shfryzuar çdo ditë bukuritë e “Belvederes”, kalon këndshëm vitet e moshës së tretë.

Lavdies jetgjatë, i kujtohet si e para sprovë profesionale, pjesa teatrale e I. Uruçit “Doktor Aleksi” dhe drama Kineze “Brezi i Ri” me regjizor Nazmi Bonjaku, ku së bashku me aktorin e famshëm, Albert Veria, mbanin rolet kryesore. Interpretime të tjera të rëndësishme në vite ishin rolet te drama “Rruga Budi”, “Doktor Aleksi”, “Brezi i RI”, “Fytyra e Dytë”, “Vëllezërit”, “Buka e Duarve Tona”, “Vite të Vështira”, “Na u rrit çupa”, “Kur vjen sezoni”, “Berberi i Sevilies”, “Revizori”, “Karavidhet”, “Sinqeriteti”, “Nëntori i Dytë”, “Lidhur si fishekë gjerdani”, “Sinjalii Kuq”, “Kristali Blu”, ”Luani i Shtëpisë”, etj.

Lavdie Bisha, në Teatrine Vlorës, kishte në krahë aktorë e bashkëpuntorë me shumë vlera si Gaqi Vishi, Leka Kruta, Qirjako Sava, Astrit Hasho, Zydi Kapo, Liza Laska, Vasillaq Godo, Ali Roshi, Vasil Beqari, Resmie Ruci, Fabit Beqiri, Adem Gjyzeli, Afërdita Tushe, H.Bendo, Agim Shuka, Bujar Asqeriu, Vangjel Panozaqi, Vladimir Halili, etj.

Gjatë periudhës së punës në Teatrin e Vlorës, artistja e talentuar Lavdie Bisha, është angazhuar dhe në Kinematografinë Shqiptare, duke u dalluar për cilësi aktrimi, thjeshtësi dhe origjinalitet, siç ndodhi në filmin “Kur zbardhi një ditë”.

Lavdie Bisha në Emigracion, nga Kinematografia Greke, u aktivizua me shumë sukses në filmat e prodhimit grek “Diell në Egje”, me regjizor Vasil Duro, në filmin “Udhëtim në Mitilini” të regjizorit Llaqi Papastadhiu dhe në filmin serial grek “Pallati”, të regjizorit Vasilis Thomapulos. Po kështu, po në Greqi, është aktivizuar nga teatri “Pleunies Apolles” për të interpretuar disa role.

Lavdie Bisha, në këtë libër autbiografik, qëndron gjatë dhe u kushton shumë kohë e dashuri disa prej miqve të saj të afërt shqiptarë dhe njëkohësisht artistë të shquar.

Ajo nderon shumë dhe në mënyrë të veçantë, me dashuri e pathos, artisten e madhe Vaçe Zela dhe vlerëson njëkohësht interpretin famoz, Kadri Roshi, me të cilët i kishte lidhur jeta studimore e artistike. Mandej, qysh në titull, librin e pagëzon me emrin e Vaçe Zelës. Vlonjatja Lavdie Bisha pati fatin e madh të ishte bashkëstudente në të njejtin kurs për aktrim dhe në të njejtën dhomë fjetjeje, me të madhen Vaçe Zela. Gjatë katër viteve, gjithandej ishin bashkë: Në shkollë, në mensë, në kinema e kudo. Udhë