top of page

“Për të mirën e popullit”Astrit Lulushi


Edhe përpjekja e Cezarit për të krijuar një qeveri morale përfundoi në atë që ai e shpalli veten "magnus parens mundi" (prindi i madh i njeriut) dhe "virtutum rector" (drejtori i virtytit). Përpjekja e tij për të shpëtuar perandorinë nga degradimi moral është e lavdërueshme, por virtyti i tij shërbeu për të çuar më tej shkatërrimin aktual të perandorisë. Shembuj të tillë nga historia janë pothuajse të pafund.

Socialistët nuk shohin si vepron. Atyre u intereson se çfarë mendon. Beteja për mendjen është e vazhdueshme; 'kush jam? pse jam?' ‘cili është qëllimi i jetës sime?' Për t'ju bërë të përgjigjeni ashtu siç duan ata, ne u nënshtrohemi 'qendrave arsimore' nga mosha 3 vjeç deri në aq kohë sa mundemi -- sepse pas mbi 70 vjetësh të këtij kushtëzimi, jemi thjesht automatikë të programuar për t'i shërbyer shteti. Fuqia personale e çdo lloji është e kufizuar. Ju mund të mos keni fuqinë për t'i rezistuar shtetit. Ju nuk mund të flisni fjalë që sfidojnë strukturën e pushtetit. Ju nuk mund të refuzoni mjekimin shtetëror, barnat, vaksinat. Ju nuk mund të promovoni asnjë alternativë ndaj monopoleve në mjekësi, ligj, energji, transport, ndërtim, komunikim dhe bankë. Duhet të jesh i 'licensuar' për të drejtuar një makinë, për të gjuajtur, për të punuar, për të tregtuar. Pse vazhdojmë t'u bindemi kufizimeve të së drejtës për të mbrojtur shtëpinë tonë, çfarë mund të hamë, çfarë haraçi duhet të paguajmë? Të gjitha këto janë në kundërshtim me dinjitetin. Përpara socialistëve, edhe demokratët ishin plotësisht të vendosur dhe të nënshtruar ndaj oligarkëve - në thelb, ndaj ‘partisë mëmë’. Klasa politike nuk kujdeset për asgjë tjetër përveç se ne kemi nevojë për ta, jo anasjelltas. “Dëshira për të shpëtuar njeriun është pothuajse gjithmonë një fytyrë e rreme për dëshirën për ta sunduar atë”, thotë Mencken.

Nga ana tjetër, ka njerëz që me të vërtetë duan ta shpëtojnë. Siç thonë vargjet:

"Dua t'i mësojë botës

të ofrojë më dashuri.

Rritni pemë molle

dhe bletë mjalti,

turtuj të bardhë borë"

Kjo këngë ishte një reklamë, para shumë vitesh, për të shitur Coca-Cola.

Dhe asnjë justifikim për tiraninë, përveç "për të mirën e popullit", nuk është kënduar ndonjëherë.

14 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page