Për Francën dhe kulturën e saj


Haxhi Taga, ish-diplomat

Admirimi dhe simpatia e shqiptarve për Francën dhe kulturën e saj


SHPENDI TOPOLLAJVetëm pak ditë kishte qëndruar si vizitor në Francë një miku im dhe më thosh se jam i lumtur, njësoj sikur kam parë gjithë botën. Trembëdhjetë vjet ka jetuar dhe punuar atje shoku tjetër i imi, Haxhi Taga dhe me sigurinë më të madhe, më kërkon mua që nuk kam qenë asnjë ditë në këtë vend përrallor që t`i shkruaj parathënien e librit të tij kushtuar rrethinave të kryeqytetit francez, gjë që unë pa asnjë hezitim dhe pa ndierë asnjë vështirësi, e pranova, sikurse kisha bërë kohë më parë, duke shkruar rreth librit të mëparshëm të këtij autori kushtuar vetë Parisit. Dikush mund të pyes se përse ne shqiptarët e njohim kaq mirë këtë vend; historinë, gjeografinë, artin dhe letërsinë e tij, veçanërisht nga mesjeta dhe republika e parë (1792 - 1804) deri te kjo e pesta që lindi pas vitit 1959, për të mos