PËR DY KRIJIME POETIKE TË SHKRIMTARIT VULLNET MATO


Dragua Shehu

Vullnet Mato, është një prej poetëve, shkrimtarëve, publicistëve të talentuar, të vendit, i cili prej dekadash ka kontribuar, për letërsinë e sotme shqipe. Është autor i shumë shkrimeve, poezive , tregimeve, eseve e tj, të botuara në mbi 24 librat e tij, por dhe në gazetën e mirënjohur “Telegraf”, në Suplementin- Pena Shqiptare, në disa botime të kësaj rubrike.                Unë, nuk do të ndalem në gjithë gamën e gjerë letrare artistike, po do të qëndroi në dy poezitë e tij që më kanë lënë shumë mbresa, të botuara po në këtë Gazetë. 1. “MADHËSHTORJA MBI TË GJITHA MADHËSHTITË “ S’ka shkrimtar që s’ka folur e shkruar për temën e dashurisë, që nga Rilindasit e deri në ditët tona, Si letrarët e rinj dhe shkrimtarët më të mëdhenj të vendit, nuk i kanë dhënë dashurisë një përkufizim ndryshe: “ Dashuri, ti i bashkon gjallesat në tokë e dete”, …S’ ka folur njeri për dashurinë e gjallesave, në tokë e dete, një metaforë e mirëfilltë, por jemi marrë vetëm me dashurinë njerëzore. Nuk e kam gjetur në asnjë shkrim, në asnjë definicion, që mund t’i shërbej njerëzimit: “ Ti qetëson, ose egërson dallgëzimet e jetës,” Da