top of page

Origjina e Etruskëve



Përcaktimi i sfondit kulturor dhe gjeografik të etruskëve ka qenë një përpjekje problematike për studiuesit modernë, kryesisht për shkak se grupimi kulturor-gjuhësor i tyre mbetet një mister. Shumica e gjuhëve të folura në Italinë e lashtë ishin nga gjuha indo-evropiane, duke përfshirë kelten, greqishten dhe një sërë gjuhësh italike (ndër të cilat ishte latinishtja (gjuha e Romës).

Por edhe pse këto përbënin shumicën e gjuhëve në gadishull, disa gjuhë jo-indo-evropiane ishin të zakonshme edhe pjesa perëndimore e Italisë.

Etruskishtja ishte një nga këto gjuhë dhe disa studiues besojnë se meqenëse gjuha nuk ishte as “e largët dhe as e prapambetur”, ajo duhet të ketë ardhur nga jashtë. Në fakt, një ekzaminim gjuhësor e gjuhës etruske mund të ndihmojë në zbulimin e origjinës së popullit etrusk. Ndryshe nga gjuha lineare A/minoane, etruskishtja është deshifruar në pjesën më të madhe nga studiuesit modernë, që nuk do të thotë se të kuptuarit themelor të gjuhës është në bazë të qëndrueshme , por për fat të mirë, etruskishtja flitej dhe shkruhej ende shekuj pasi romakët i zëvendësuan si popull dominues në Itali, kështu që një fjalor prej rreth 200 fjalësh është hartuar bazuar në mbishkrimet dygjuhëshe latino-etruske.

Një aspekt tjetër i gjuhës së shkruar etruske që ka ndihmuar studiuesit modernë është fakti se alfabeti i saj rrjedh nga alfabeti fenikas, grek, pothuajse i njëjtë me atë latin. Si të tilla, vlerat fonetike të alfabetit ishin më të lehta për t'u përcaktuar për historianët modernë, të cilëve u lanë të mësonin ose (ndoshta më saktë) të merrnin me mend tingujt e një alfabeti të ri. Pavarësisht kësaj, përpjekjet serioze për të studiuar gjuhën etruske u injoruan kryesisht derisa Helmut Rix publikoi koleksionin e parë bazë të mbishkrimeve, të titulluar Etruskische Texte, në 1991.

Edhe pse njohja e gjuhës etruske i ka ndihmuar studiuesit të kuptojnë më mirë kulturën etruske, siç u tha më herët, nuk ka tekste të njohura historike etruske, që do të thotë se është e paqartë se si vetë etruskët e shihnin origjinën e tyre. Gjuha etruske ende nuk ka qenë e lidhur me ndonjë grup të njohur gjuhësor, i cili ka krijuar një rrugë pa krye për akademikët, por arkeologjia mund të japë disa përgjigje për origjinën e etruskëve. Arkeologjia mund të përdoret për të mbushur boshllëqe të caktuara, por ajo kurrë nuk është përgjigja e plotë për pyetjet komplekse historike, siç është origjina e grupeve të veçanta kulturore. Me gjithë këtë, një ekzaminim arkeologjik i Italisë së hershme të epokës së hekurit (rreth 1000-700 pes) zbulon se një grup kulturor i njohur si "Villanovan" ishte mbizotërues. Njerëzit e kulturës Villanovan nuk ishin të shkolluar, por ata prodhonin armë të shkëlqyera, qeramikë dhe më së shumti "urna kasolle". Urnat e kasolleve u ngjajnë shtëpive ose kasolleve që mbanin hirin e të ndjerit, gjë që jo vetëm demonstron zakone të avancuara të varrimit, por edhe një pamje mjaft të artikuluar të jetës së përtejme. Pamja Villanovan e jetës së përtejme u mbajt dhe u rafinua edhe më shumë në periudhën etruske me varret e tyre të përpunuara. Kultura Villanovan përfaqësonte një shkëputje përfundimtare nga epoka e bronzit paraardhëse dhe një pikë ku disa besojnë se origjina e etruskëve mund të gjurmohet. Aktualisht, arkeologët pajtohen se kalimi nga epoka e bronzit në epokën e hekurit në fund të mijëvjeçarit të dytë dhe në fillim të mijëvjeçarit të parë pes ishte padyshim një hap teknologjik, por nëse kishte apo jo një ndryshim kulturor përkatës është ende i debatuar. Ata që besojnë se ka ndodhur një ndryshim i madh kulturor tregojnë për shfaqjen e kulturave lokale që përshkuan Italinë rreth vitit 900 pes, një prej të cilave ishte kultura Villanovane.

Në pamje të parë, të dy llogaritë duken mjaft të ndryshme. Dionisi shkroi për origjinën etruske:

"Tirrenët, të cilët më parë quheshin Pellazgë, morën emrin e tyre të tanishëm pasi ishin vendosur në Itali. Phrastor ishte djali i Pelasgut, mbretit të tyre, dhe Menippe, e bija e Peneusit; djali i tij ishte Amynotr, djali i Amyntorit ishte Teutamidi dhe djali i këtij të fundit ishte Nanas. Në mbretërimin e tij, Pellazgët u dëbuan nga vendi i tyre nga grekët dhe pasi lanë anijet e tyre në lumin Spines në Gjirin Gjin, ata morën Krotonin dhe qytetin e brendshëm; dhe duke u nisur prej andej, kolonizuan vendin që tani quhet Tirreni... Për këtë arsye, pra, pellazgët janë një popull i ndryshëm nga tirrenët. Gjithashtu, tirrenët nuk ishin një koloni e lidianëve; sepse ata nuk përdorin të njëjtën gjuhë si kjo e fundit, as nuk mund të pretendohet se, megjithëse nuk flasin më një gjuhë të ngjashme, ata ende ruajnë disa tregues të tjerë të atdheut të tyre. Sepse ata as nuk adhurojnë të njëjtat perëndi si lidianët dhe as nuk përdorin ligje apo institucione të ngjashme, por në këto aspekte ata ndryshojnë më shumë nga lidianët sesa nga pellazgët”.

Pra, etruskët ishin pellazgë të larguar nga atdheu i tyre, kaluan Adriatikut dhe u vendosën në Gadishulin italik.

Por një lidhje me Lindjen e Afërt është një deklaratë e shkurtër e Herodotit se etruskët emigruan nga Lidia, një rajon në bregun lindor të Turqisë së lashtë. Pas një zie buke 18-vjeçare në Lidia, Herodoti raporton, se mbreti dërgoi gjysmën e popullsisë për të kërkuar një jetë më të mirë diku tjetër. Nën udhëheqjen e djalit të tij Tyrrhenus, lidianët emigrues ndërtuan anije, ngarkuan të gjitha mallrat që u nevojiteshin dhe lundruan nga Smyrna (tani porti turk i Izmirit) deri në Umbria në Itali.

Pavarësisht nga specifika e tregimit të Herodotit, arkeologët kanë qenë prej kohësh skeptikë ndaj tij. Ka edhe elemente fantastike në historinë e Herodotit, si lidianët që shpikës lojëra si zari, sepse ata kishin nevojë për shpërqendrime për të hequr mendjen nga uria. Dhe lidiane, ndryshe nga etruskishtja, është padyshim një gjuhë indo-evropiane. Historianë të tjerë të lashtë hynë në debat. Tukididi favorizoi një origjinë të Lindjes së Afërt, por Dionisi i Halikarnasit i shpalli etruskët vendas në Itali.

10 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page