Nutricionistja shqiptare Egzona Makolli inicon “LifeRoots” në LondërDr Fatmir Terziu


Egzona Makolli, është shqiptarja që inicoi ditën e mërkurë, 15 janar 2020, ora 6:30 në BoysnBerry 839, Fulham të parën lidhje shkencore me nutricionizmin. Nutricionistja shqiptare tashmë është ligjërisht një person që këshillon të tjerët për çështjet e ushqimit dhe të ushqyerit dhe ndikimet e tyre në shëndet. Në këtë fushë, disa njerëz specializohen në fusha të veçanta, të tilla si ushqimi sportiv, shëndeti publik ose ushqimi i kafshëve, midis disiplinave të tjera. Në shumë vende, një person mund të pretendojë të jetë një nutricionist edhe pa ndonjë trajnim, arsim, ose licencë profesionale, për dallim nga një dietolog, i cili ka një diplomë universitare, licencë profesionale dhe çertifikim për praktikë profesionale, por Egzona i ka të gjitha.


Egzona Makolli (BSc Hons. MSc ANutr) ka një diplomë Bachelor në Ushqyerjen e Njeriut dhe një diplomë Master në Ushqyerjen Klinike nga Universiteti i Roehampton. Egzona natyrshëm iu dedikua edhe doktoraturës së saj në Epigjenetikë dhe Sëmundjet e Crohn në Kolegjin Universitar në Londër duke bashkëpunuar me Universitetin e Oksfordit, por në këtë pikë tashmë ka më shumë vëmendjen e saj në këtë pikë të re. Dhe pika e re e saj është tashmë “LifeRoots” (Rrënjët e jetës) për të cilat ajo na tha se janë pikërisht rrënjët e vendlindjes, Kosovës, aty ku ajo mësoi nga nëna dhe babai mjaft për dashurinë ndaj natyrën dhe lidhjen shqiptare.

Egzona dëshmoi për herë të parë efektet e të ushqyerit në shëndetin e saj në moshën 16 vjeç, kur ajo u klasifikua si me mbipeshë dhe kishte shumë probleme të lidhura me shëndetin. Kuptimi natyror i Egzona Makollit, se si ushqimi ndikon në shëndet dhe zhvillimin e sëmundjeve e bëri që ajo të regjistrohej për një diplomë universitare në Human Nutricion. Ajo tashmë këshillon klientët për një sërë problemesh shëndetësore dhe është e specializuar në Menaxhimin e Peshës, Shëndetin tretës, Shëndetin Kardiovaskular dhe Ushqimin e Sporteve. Qasja e saj e drejtpërdrejtë përfshin një analizë të thelluar me qëllimin për të gjetur, pikërisht, rrënjën e shkakut me qëllimin për të ndihmuar klientin të arrijë shëndetin optimal.


Egzona e di se çdo klient është unik dhe se një plan nuk i përshtatet të gjithëve, ajo harton plane për çdo klient në varësi të nevojave dhe qëllimeve të tyre shëndetësore. Duke përdorur përvojën e saj dhe të kuptuarit e të ushqyerit, Egzona ndihmon në inkurajimin e klientëve të saj të bëjnë ndryshime premtuese në jetën e tyre të përditshme pa kufizuar grupet ushqimore ose duke përdorur dieta të zbehta.

Egzona është anëtare e Shoqatës së Ushqyerit dhe është e regjistruar si një “Nutricion i Asociuar” (ANutr). Ajo gjithashtu mban një anëtarësi në shoqërinë ushqyese dhe rregullisht merr pjesë në seminare të akredituara me bazë shkencore nga CPD. Ajo është gjithashtu një studiuese e shkencës që beson se këshilla duhet të jetë e bazuar në prova dhe rregullisht merr pjesë në simpoziume shkencore.

Nutrizmi është shkenca që interpreton ushqyesit dhe substancat e tjera në ushqim në lidhje me mirëmbajtjen, rritjen, riprodhimin, shëndetin dhe sëmundjen e një organizmi. Ai përfshin marrjen e ushqimit, thithjen, asimilimin, biosintezën, katabolizmin dhe sekretimin. “Nutrition” (procesi i sigurimit ose marrjes së ushqimit të nevojshëm për shëndetin dhe rritjen) tashmë është në vendimmarrjen e Egzonës e cila të gjithë planet e saj i mbështet tek baza natyrale.


Të gjithë duam të arrijmë shëndetin më të mirë që mundemi dhe në “LyfeRoots” qëllimi ynë është ndihma që ju të arrini shëndetin më të mirë të mundshëm përmes përdorimit të shtesave ushqimore me cilësi më të lartë me përbërës të bazuar në bimë për shëndetin optimal. Egzona na thotë se “Ne jemi te specializuar në sigurimin e formave më bio të disponueshme të vitaminave dhe mineraleve përmes shtesave ushqimore të formuluara nga një specialist i industrisë udhëheqëse ushqyese. Ne sigurojmë që të mbështesim ushqimin tuaj për trupin mendor përmes përbërësve tanë të bazuar në bimë për të siguruar që të ndjeheni më së miri çdo ditë.”

Në fakt duhet thënë hapur se “LyfeRoots” filloi kur nutricionistja e industrisë Egzona Mak (BSc Hons. MSc) vendosi që të tre kategoritë kryesore për shëndetin ishin Truri, Trupi dhe Nutrifikimi. Kjo u bazua në udhëtimin dhe përvojën e saj. I

shte pas gjysmë dekade pune në industri dhe një ditë mbajtja e një takimi në ndryshim të jetës me një person themelor në industrinë e shëndetit dhe mirëqenies lindi “LyfeRoots”. Qëllimi i “LyfeRoots” është të kthehemi në rrënjët tona dhe të përdorim Nënën Natyrë përmes asaj që përcakton shëndetin: Mendja, Trupi dhe Ushqyerja.

Dhe teksa në këtë promovim të ftuarit mbesin në interesimin e produktit pesë llojesh, prindërit e të afërmit e saj, koleget dhe kolegët ndjehen krenarë. Krenarë ndihemi të gjithë se kjo nismë është tashmë nga një shkencëtare e aftë shqiptare.#egzona #makolli

492 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif