NJA DY FJALË PËR KOMUNISTIN YLLI MEÇE QË NUK LËVIZ NGA VIJA


Polemikë

NJA DY FJALË PËR KOMUNISTIN YLLI MEÇE QË NUK LËVIZ NGA VIJA

Në se thua atë që dëshëron, duhet të dëgjosh edhe atë që nuk dëshëron

“Himet, këngët dhe marshet patriotike të Ballit Kombëtar, janë pjesë e rëndësishme e trashgimisë shpirtërore të popullit tonë, gjatë Luftës Antifashiste 1939 – 1944”

Prof. dr. Agron Fico, Dr. Thanas Gjika, Poeti Qazim Shehu, Poeti Petrit Derraj, etj

Nga Enver Memishaj

Titulli “Mjeshtër i Madh”

Artikulli Ylli Meçes “Mall për këngët e partizanëve tanë” (“Sot”, dt. 6.10.2002, f. 16) më tërhoqi vëmëndjen, se thash kush do jetë ky komunist që ka kaq mall për këngët partizanë. Por pashë se në shkrimin e tij Ylli pati mundësinë të lëshojë ligësinë e tij kundër meje dhe kundër vëllezërve shqiptarë që gjatë luftës nuk u rreshtuan në krah të Partisë Komuniste.

Yllin e partisë e kam njohur si punëtor të devotshëm partie i specializuar për të kontrolluar, përpunuar dhe duke vigjiluar e treguar përkushtim komunist mbi “armiqtë e popullit”. E dëgjova dhe e njoha sidomos në vitin 1997 ku u bë udhëhqës ideologjik i bandave komuniste që vranë njerës dhe dogjn Vlorën. E tani po më dilte përpara përsëri si komunist që nuk lëviz nga vija.

Dija gjithashtu se meçka është fjalë turke, në shqip turiri, që përdoret në gjuhën shqipe me kuptimin pexhorativ që do të thotë ashtu si ka turirin ka edhe shpirtin.)

“Kurrë nuk kisha për ta besuar se bindjet poltike do e çonin shqiptarin pranë kafshës. Të gjykoj si kafshë dhe të shprehet si kafshë”, thotë Ilir Levonja dhe më tutje vazhdon: “Ndryshe do vazhdoj të besoj atë që komunisti nuk ka as fe, as komb e as rracë e soj njeriu”. (Dielli dt. 8.5.2018)

Në artikull Ylli i partisë është i shqetësuar se përse Enver Memishaj, që ka fshehur mbiemrin Lepenica (!!!) ka dalë kundër vijës së partisë dhe ka botuar një libër prej 505 faqe me këngët e Ballit Kombëtar, kur partia dhe shoku Enver kanë thënë se Balli Kombëtar nuk ka asnjë këngë?

Nga ana tjetër përse Balli Kokbëtar të ketë një libër me këngë prej 505 faqe, ndërsa këngët e partizanëve janë botuar në një libër prej 120 faqe?

Tani një sqarim i domosdoshëm për lexuesin, se sa për sëkllavin e partisë Ylli Meçkën s’ka rëndësi sqarimi im se atë e ka sqaruar partia.

Në vitin 2017, Instituti Shtetëror i Studimit të Krimeve dhe Pasojave të Komunizmit botoi veprën time “Himne, këngë dhe marshe patriotike të Ballit Kombëtar”, formati 17 x 24, prej 505 faqe. Vepra është konsultuar nga dr. Bujar Leskaj dhe është vlerësuar nga prof. dr. Agron Fico, albanolog, etnolog, n/kryetar i Akademisë Shqiptaro- Amerikane dhe poeti Qazim Shehu.

Nga ana tjetër vepra është vlerësuar nga bordi prej 12 profesorë të historisë, që ka Instituti dhe është dhënë leja për botim. Pra vepra është një punim i mirëfilltë shkencor, pasi për herë të parë merret në studim një pjesë e historisë shpirtërore të popullit tonë, jo historia e Ballit Kombëtar, por trashëgimia shpirtërore, e pa njohur, e mohuar dhe e falsifikuar. E vlerësuar nga personalitete të shquara të kulturës si punim i mirëfilltë shkencor.

Theksoj se libri nuk merret me historinë e Organizatës pluraliste të Ballit Kombëtar, por me trashëgiminë shpirtërore të popullit shqiptar, këngët e popullit, dedikuar ngjarjeve të luftës 1939 – 1944, dëshmorëve, etj.

Theksoj gjithashtu se siç thotë edhe prof. dr. Agron Fico këngët janë të popullit pra i ka ngritur populli dhe jo Balli Komëbat.

Veprën e ngrenë në nivel shkencor dokumentet dhe burimet e shumta të referimit, mbi bazën e të cilave janë bërë analiza dhe janë nxjerrë konkluzione. Materialet, vjershat e botuara në këtë libër janë nxjerrë nga:

Arkivi Qëndror i Shtetit Shqiptar, shtypi dhe propaganda e kohës së luftës së Organizatës së Ballit Kombëtar, traktet, publikimet, thirrjet etj.

Botime të autorëve të ndryshëm gjatë luftës: Isuf Luzi “Prosopopea”, Nexhat Hakiu “Kënga e gjakut”, Vedat Kokona “ 7 prilli”, Xhevat Kallajxhi “Tingëllimet e zemrës” dhe “Lot e shpresa”

Shtypi dhe publikimet e kësaj organizate në mërgim, si gazeta “Flamuri”, “Zëri i Ballit Kombëtar”, “Shërbestari i Shqipërisë”, etj. Po ashtu janë shfrytëzuar botimet e kësaj organizate, në mërgim: “Mallëngjimi”, botuar në Romë, “Libri i këngëve”, etj.

Të gjitha këngët e botuara në libër kanë në fund burimin e referimit nga janë marrë.

Lidhur me himnet, këngët dhe marshet patriotike të Ballit Kombëtar kanë shkruar shumë autorë ndërmjet të cilëve përmend: Mid’hat Frashërin, Jetish Kadishanin, Visar Zhitin, Reshat Agajn, folkloristi i shquar Fatos Mero Rrapaj, Ylli Bora, Rudolf Marku, Petro Zheji, Anton Çefa, Petrit Derraj, Petrit Velaj, Zef Pali – Flaka, etj.

Po ashtu për veprën time “Himne, këngë ...”, kanë botuar vlerësime në shtypin e perditshëm: Prof. dr. Agron Fico (Telegraf dt. 31.3.2018 ), poeti Qazim Shehu ( “55” dt. 8.5.2018 ), prof. Petrit Derraj ( “55” dt. 2.4.2018 ), prof. Agron Tufa, dr. Thanas Gjika, poeti Thodhori Proko, etj.

Tërheq vëmëndjen e lexuesit se autorë të këngëve janë personalitete të shquara të historisë e kulturës tonë, ndërmjet të cilëve po përmend: prof. Abas Ermenji lauruar në Paris, prof. Arshi Pipa, laurur në Amerikë, Baba Ali Tomorri lauruar në Egjypt, prof. Bardhyl Pogoni, lauruar në Amerikë, që ka ngritur poezi edhe për Qemal Stafën, Dom Mark Hasi, Haki Taha që vrau në Prishtinë heroin e komunistëve shqiptarë Miladin Popoviçin, Hysni Sheme Sadiku – Kondi, dekoruar nga Presidenti i Republikës, prof. dr. Isuf Luzaj, filozof, prof. Kudret Kokoshi jurist, Kristo Luarasi, poeti Nexhat Hakiu, Reshat Agaj lauruar në Romë, prof. Tahir Hoxhaj, poeti Xhevat Kallajxhi, Xhafer Butka, djali patriotit të shquar Sali Butka, prof. Zef Staku, prof. Zef Pali, prof. dr. Vedat Kokona, etj

Kompozitorë: prof. Lec Kurti, Ali Kraja, Dom Zef Shestani, Dom Ndre Zadeja, Dom Lazër Sheldia, etj.

Nga sa thamë më lartë mendoj se nuk mund të dalë Meçka e Yllit e të hedhë poshtë veprën time. Natyrisht Ylli me të drejtë është i shqetësuar se unë i nënshkruari nuk isha “emëruar” historian nga partia e tij!!! Pra vetëm komunistët i dini ato punë, ne të tjerët duhet të ulim kokën!

Tani na thuaj ti Ylli Meçe se cilët janë autorët e këngëve tuaja?

Mos vallë ajo Dhora Leka, një femër që provoi shumë burra, bashkëpunëtorja e Sigurimit të Shtetit deri në vitin 1990, që s’la njeri pa spiunuar edh pa shpifur, përfshi edhe Ismail Kadarenë. Ajo agjentja e UDB-së jugosllave? (Shih: Sadik Bejko “Disidenttë e rremë”, “55”, Tiranë 2007, f. 40 – 45)

Apo Fatmir Gjata që na dha atë romanin “Këneta”, të shkruar sipas stilit bolshevik të Stalinit, me mashtrime e falsifikime.

Kaq sa për të sqaruar lexuesin e gjerë dhe serioz.

* * *

Tani le të shohim se për çfarë më akuzon mua komunisti Ylli Meçe?

Së pari do ti kujtoja shokut Ylli se duhet të jetë i lumtur që bën polemika dhe flet si i do qejfi, pasi diktatura e tij ose koha e hurit dhe e litarit nuk të linte të hapje gojën se për rreth përgjonte hapsana, pra nga koha e hurit kemi kaluar në atë të polemikës…

Së dyti Yllit të partisë i mungojnë krejtësisht argumentat ndërsa mbizotrojnë sharje linçuese dhe shpifje kundër meje.

Ai kritikon e mohon të nënshkruarin që paska dalë me një libër me këngë të Ballit Kombëtar dhe ngre pyetjen e njohur reteorike: Të ketë këngë me të vërtetë Balli Kombëtar?

Pra, për t’i dhënë përgjigje kësaj pyetje komunisti nuk pranon të lexojë veprën time “Himne, këngë dhe marshe patriotike të Ballit Kombëtar” (2017), sepse komunistët nuk kanë nevojë të lexojnë, për ata mendon partia, lexon partia dhe ata besojnë ato që u thotë partia dhe shoku Enver se Balli Kombëtar jo vetëm që nuk ka këngë, por nuk ka as njëckë siç thoshte komunisti Dritëro Agolli.

Nuk pranon të lexojë pasi komunistët nuk mendojnë me kokën e tyre, por me kokën e partisë, ata nuk kanë tru, sepse tru ka partia, ata nuk kanë mëndje sepse mëndje ka partia dhe kështu komunistët s’janë tjetër veçse kafshë politike. Skllevërit dhe komunistët nuk kanë vetdijen për të kuptuar diskriminimin.

“Nuk ka këngë Balli Kombëtar përvëçse një “Epopeje” që ka shkruar Shefqet Musaraj”, thotë më tutje Ylli i Partisë, për paçavuren e komunistit Shqefqet Musaraj që për hatër të partisë mbylli në burgun e Burrelit vëllanë e tij Qemal Musarajn ku edhe vdiq atje, nga urija dhe mungesa e barnave. Me paçavuren e Shefqetit tuaj e bëni si shejtani, pasi merita më e madhe e djallit është të bëjë botën të besojë se nuk ekziston.

Ylli i Partisë revoltohet se përse e ka botuar Instituti këtë vepër me këngët e Ballit? Edhe një herë Ylli komunist na shfaqet se nuk lëvis nga vija, pra e mendon shtetin dhe historinë si pronë të partisë së tij, ashtu si dje, pra qëndron në llogore.

Nga ana tjetër kokë e madhe ky Ylli Meçka që barazon kokën e tij me kokën e 12 profesorëve të historisë, bordi Institutit, që kanë vënë firmën për botimin e veprës time.

Me sa na thotë Ylli partisë dhe me sa parashtruam është e qartë se edhe pa bërë radiografi, kuptohet se Ylli Meçe është komunist.

Është vënë re se shoqëria shqiptare paskomuniste është treguar tepër tolerante dhe e emancipuar, dhe nuk ua kujton pinjollëve komunistë si Ylli Meçe krimet e baballarëve. Këta Ylli Meçkat ç’kanë që s’rrinë rehat? Në vend që të dënojnë krimin ashtu siç ka bërë me aq dinjitet disa herë djali i ish kryeminstrit Mehmet Shehu, dalin në mbrojtje të krimeve dhe kriminelëve!

Martin Luther Kingu, udhëheqësi i shquar i Lëvizjes së të Drejtave Civile afrikano-amerikane, shprehej se “Nuk kam  frikë nga ulërimat e çakejve, mua më tremb heshtja e njerëzve të ndershëm”

Juve komunistët e ditëve tona të tipit Ylli Meçe, meqënëse nuk dolët në gjyq siç e meritoni për krimet e bëra ndaj shqiptarëve dhe meqë vdekja individuale dhe politike nuk dihet se kur ju vjen, nuk do të bënit keq të fshiheshit gjëkundi nëpër skuta e të hapni fjalë se keni vdekur. Kjo, them unë, do t’ju ndihmojë mjaft që të mos ketë më punë ndokush me ju, edhe po të kujtohej… ndonjëherë!

Qetësohu Ylli dhe në se nuk mundesh ndërro ilaçet se ato të Enver Hoxhës e Hysni Kapos nuk të bëjnë efekt. Unë ju uroj shërom të shpejtë.

Si përfundim jam shumë i lumtur dhe i gëzuar që vepra ime “ Himne e këngë ...” i ka shkaktuar trazim emocional Meçkës së Yllit dhe soit të tij dhe uroj që të mos vijë kurrë dita të më lavdërojnë komuinistët dhe persekutorët.

38 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif