top of page

Një veprim human i bukur i shqiptarit Prenga


Një veprim human i bukur i shqiptarit Prenga

Një veprim human i bukur i shqiptarit Prenga

F. Terziu

Shqiptari Edmond Prenga, i cili ka një furrë buke pranë Piazza Bologna të Romës, i shtoi një emër të ri krenarie të humanizmit shqiptar, që dikur ishte përsëritur nga dyqanxhinjtë e tjerë lokalë rreth Romës. 39-vjeçari Prenga, pronar i furrës së bukës Bon Pan në Via Lorenzo il Magnifico, mbush çanta me bukë jashtë dyqanit të tij në mëngjes, dhe i ndan falas për ata në vështirësi financiare, si rezultat i humbjes së punës gjatë mbylljes së Coronavirus të Italisë.


Ai i lë qeset plastike nën një mesazh në italisht: "Nëse ju duhet, kjo është për ju", krahas mesazhit të shpresës së Italisë: "Andrà tutto bene" (Gjithçka do të jetë në rregull).

Prenga shpjegon arsyen e këtij lloj akti: "Kam provuar urinë, kam mbërritur në Itali në vitin 1998 pa lira, unë i di mirë këto probleme" - ai i tha gazetës Romë Il Messaggero - "Kështu që vendosa të dilja me qeset e bukës , sepse mendova se njerëzit kanë turp të kërkojnë ushqim dhe se do të ishte më mirë t'i lija atje në njërën anë."

Italia mirëpriti shqiptarin Prenga 22 vjet më parë dhe tani ai thotë se dëshiron të kthejë favorin. "Ne u rritëm me legjendën e Italisë si fëmijë në Shqipëri. Ëndërruam të vinim këtu. Marrëdhënia me italianët është e fortë" - Prenga i tha Il Messaggero - "Ne shqiptarët e dimë varfërinë, sot po rimëkëmbet, por kjo nuk ka qenë gjithmonë çështja"

156 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page