Një triller osman

I vendosur në Stambollin e shekullit të 19 -të, Filinta ndjek aventurat dhe intrigat e „Filinta Mustafa“, që është një oficer policie. I akuzuar padrejtësisht për një krim të rëndë, ai duhet të luftojë për të pastruar emrin e tij "dhe për të shpëtuar jetën e tij", duke hetuar edhe rastet në vazhdim.


Hyrje


„Filinta“ është një produksion filmik, televiziv, më saktë një seri televizive policore, e periudhës osmane e drejtuar nga Osman Kaya, shkruar nga Ömer Genç, transmetuar si fillim në kanalin e njohur televiziv turk TRT 1. Emri i titullit qëndron rreth një emërtese të një revolveri tipik të asaj kohe, ose më qartë për një lloj arme të vogël dhe të bërë me dorën e një ustai, mjaft të bukur. Në fillim të indeksit, megjithëse ekziston artikulli "Nuk ka interes për personat dhe ngjarjet reale", as për atë që më pas shënohet si kohë ekzistencë e një Sulltani II. Mendohet, se ishte Abdulhamid, por pas vënies në skenë të sulltanit në episodin e 46 -të të serisë, u bë e qartë se sulltani ishte Abdulaziz. Altuğ Kuçuk ka bërë skenarin për episodin e 39 -të të serisë dhe lapsin përfundimtar të skenarit ia ka dorëzuar Omer Gençit, në fakt kjo sikurse provohet që në episodin e 39 -të.


Si rrjedh filmi serial


Në pjesën e parë të serisë, vëlla Aliu, shoqëruesi i Filinta Mustafait, pra shoku i tij, të cilin e donte po aq sa jeta, kishte humbur jetën në kurthin e vendosur për ta. Në atë rast, Mustafa u bë vetvetiu si përgjegjës për këtë dhe ai filloi ta përmbushë kushtin e tij lirisht dhe të vazhdojë jetën e tij për hir të këtij rasti dhe drejtësisë me litarin në qafë.

Por vëlla Aliu, u zbulua se ishte gjallë. Dhe pas atij skenari mjaft dhimbës, u mësua se ishte Boris Zaharyas. Në këtë episod ai vendosi të përdorte, atë që më pas do ta përshkruante me vetë përdorimin e një thike tipologjike, në formën e një biçaku vrasës, që e ngjizi me nofkën, Ali Biçaku, të cilin e kishte ruajtur në shpërthimin e madh, por e humbi kujtesën, dhe nga kjo ai u vu kundër dashurisë së Filinta Mustafës, të cilin ai e donte aq shumë. Dhe Ali Biçaku, tashmë në një skenë tjetër është kthyer! Boris Zaharyas u zhduk butësisht nga episodi i 39 -të dhe pritej të mbërrinte në seksionet e mëposhtme.


Sekreti i mbretërimit të Perandorisë Osmane


Siç e dini, sekreti i mbretërimit të Perandorisë Osmane, e cila ishte një perandori botërore, për 600 shekuj është drejtësia shumë e lartë nga fuqia ushtarake madhështore. Falë drejtësisë së madhe të Perandorisë Osmane, çfarëdo feje dhe kulture që i përkasin në tokat që kanë sunduar, ata kanë fituar favorin e njerëzve dhe kanë marrë mbështetje.

Drejtësia osmane merr të gjithë fuqinë nga ligji islam. Aty tregohet se si Perandoria Osmane siguroi drejtësi në shekullin XIX në formën e një detektivi ........ Për më tepër, Bobby Roth, i cili drejtoi serialin Lost, Fringe, Revenge, shkoi në Stamboll me ftesën e regjisorit Kudret Sabancı, regjisori i serialit, për të dhënë mendime të veçanta në serinë Filinta. Roth, i cili shërben gjithashtu si konsulent, mbështeti zgjerimin e serive të njohura turke në Lindjen e Mesme dhe në Perëndim.

Kadi Gıyasettin Hatemi, i cili dha dënimin me vdekje ndaj Mustafës pas vendimit për të dalë para dëshirës së Sulltanit. Mustafa, gjithësesi nuk u procedua. Edhe pse Sulltani nuk e lejon këtë në fillim, ai i beson mësuesit të tij dhe gjen një mënyrë. Ai do t'i japë Mustafës një vit për të provuar pafajësinë e tij. Nëse ai nuk mund të dëshmojë se është i pafajshëm, ai do të ekzekutohet në fund të vitit të ardhshëm. Sulltani gjithashtu ka një kërkesë nga Kadi Gıyasettin.


Takimi me vajzën e mafiozit


Mustafa takon vajzën e Borisit, ndërsa përpiqet të provojë pafajësinë. Të dy bien në dashuri me njëri -tjetrin. Por ndërkohë Boris është i paaftë të veprojë ndaj Filinta Mustafës…

Borisi ka një person tjetër të cilit i beson për të kontrolluar burokracinë e Stambollit: Azizen! Kjo grua, e cila ka një karakter brutal, është një demon me fytyrë demoni. Qëllimi i i saj është të vrasë me helmim.

Nga njëra anë, historia interesante e personazheve dhe nga ana tjetër, çdo kapitull trajton ngjarje të ndryshme policore, gati shkundin botën televizive turke si shembulli i parë i tillë. Boris, në fakt, është udhëheqësi i mafias që qëndron prapa gjithë këtyre aktiviteteve të kontrabandimit të armëve. Por, askush në fakt nuk është në dijeni të aktiviteteve të tij të paligjshme, sepse Boris punon vetëm me njerëzit e tij besnikë dhe vret të tjerët që e dinë identitetin e tij.


Konkluzion


Ajo që na dallon nga serialet e tjera të periudhës otomane është se "Filinta" vendoset si një thriller osman. "Filinta" përdor intrigën për të ndjekur ngjarjet historike dhe ka shumë më tepër histori për të treguar. Shumica e shfaqjeve televizive thjesht zgjedhin një histori, por tek „Filinta“ tregohet një histori e ndryshme pothuajse çdo episod. Këtu trajtohet gjithashtu një periudhë kohore që nuk është prekur më parë, periudha e fundit e Perandorisë Osmane, periudha e Sulltan Abdülhamid II.


29 views0 comments

Shkrimet e fundit