top of page

Një Raport për një Akademi


Një Raport për një Akademi


Pjetri i Kuq

Franz Kafka


Pjetri i Kuq[1] kujton kohën kur ai jetonte në xhunglat e Afrikës Perëndimore. Një ditë, ai u kap nga gjuetarët evropianë që e dërguan me një anije në Atlantik. Duke parë veten të paaftë për të lëvizur, ose për të bredhur lirshëm si dikur në jetën e tij në xhungël, Pjetri i Kuq vendos të lirohet duke imituar njerëzit. Ai mëson të veprojë si njerëzit, mëson të ecë dhe flasë si ata dhe të sillet si ata, deri në atë pikë sa të bëhet njeri. Në një kuptim që të gjithë fillojnë ta njohin atë si një njeri, edhe pse ai është ende fizikisht një majmun. Dhe kjo është mënyra se si ai e bëri udhëtimin e tij nga të qenit majmun te një njeri që thjesht po ‘aponon’ njerëzit. Pjetri i Kuq gjithashtu thotë se ai është bërë aq shumë një njeri tani, sa që ai as nuk e mban mend jetën e tij të kaluar të majmunit.


(Përktheu: Fatmir Terziu)

[1] Shkruar në vitin 1917, Një Raport për një Akademi, është një histori rreth një majmuni të quajtur Pjetri i Kuq. Historia fillon me Pjetrin e Kuq që i paraqet një akademie shkencore sesi mësoi të shndërrohej nga majmuni në njeri.

25 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page