Një poezi me domethënie të thellë

  I dashur Profesor Fatmiri,

  Në Portalin tuaj të ditës së djeshme lexova poezinë mjaft mbresëlënëse të poetit të talentuar Vullnet Mato, e cila titullohet "Mes kafshëve me brirë".

  Prof Dr Eshref Ymeri

  Fakti që 1% e njerëzimit ka në zotërim mbi 80% të pasurive botërore, dëshmon më së miri se në këtë botë dyluftimin mes së mirës dhe së keqes e ka fituar e keqja. Kjo poezi e Vullnetit, më solli menjëherë në kujtesë një poezi të shkëlqyer të Profesorit të nderuar Vedat Kokona. Po jua citoj në vijim:

  Me respekt.

  Eshref Ymeri  Vedat Kokona

  Vedat Kokona

  E Drejta dhe e Shtrembta

  E Drejta me të Shtrembtën nuk shkojnë kurrsesi:

  Këtë nuk ka njeri që nuk e di.

  Por dihet se një rregullë ka përjashtime,

  Se mirësjellja e do të bëhen edhe lëshime,

  Ose, nga halli, - dreqi ta hajë -

  T’i thuash derrit dajë!

  Të pleksesh edhe, nga zori,

  Me një horr horri.

  Kështu na e pësoi, or’ tungjatjeta,

  Një ditë edhe e Drejta.

  Nuk e di prej sa kohësh nuk kishte ngrënë

  Dhe syt’ e shuar një re ia kishte zënë,

  Dhe fytyrës, dikur si hënë,

  Hija e vdekjes i kish rënë.

  Me këmbët që i shkonin kuturu,

  Udhës po ecte, kur për krahu e zu

  E Shtrembta topolake, faqekuqe,

  E çelur pranë saj posi burbuqe.

  - Ku shkon kështu, moj, motër, si e dehur,

  E zbehtë, flokëpakrehur?

  Pupu, moj, ç’të ka gjetur

  Që pikë gjallërie në sy s’të paska mbetur!

  - Ah, moj e Shtrembët, ke të drejtë,

  Se gjallëri nuk kam me të vërtetë;

  Po si të kem kur zorrët gurgullojnë

  Dhe sytë vagëllimthi më shikojnë?

  E Shtrembta e merr për dore dhe e shpie

  Në një lokal të famshëm për ngrënie e pije.

  Lokali vetëtin plot drita dhe pasqyra;

  Kudo shikon të qeshura fytyra

  Dhe lule ngjyra-ngjyra.

  Mbi mur, me shkronja ari, është shkruar në tapet:

  “Klientët kanë përherë të drejtë”.

  E Drejta, e hutuar, sheh veten si në përrallë:

  Posi Hirushja mos është bërë vallë?

  Vjen djali dhe e Shtrembta hap mënynë,

  Pastaj së Drejtës i shkel synë.

  - Hepjek, na sill biftek dhe çomlek,

  Shampanjë për yrnek!

  Këtu të gjithë djalin e quajnë

  Garson, por meqë unë s’përdor fjalë të huaj,

  E quaj thjesht Hepjek.

  Hepjeku vjen me biftek e çomlek

  Dhe me shampanjë për yrnek.

  Dhe hanë e pinë, e i shtien gjithë gurmazit

  Dhe shkulen gazit...

  Në fund e Shtrembta kërkon llogarinë.

  Djali ia sjell, ia lë mbi tavolinë

  Dhe ikën se e thërret një klient tjetër.

  E Shtrembta e merr atë copë letër

  Dhe përsëri Hepjekun e thërret,

  Edhe i thotë: “Kusurin sillma shpejt!”

  - Kusurin? - thotë djali, - Po ti kur

  Më ke paguar që më kërkon kusur?

  Dhe ngrihet atë çast mbi tavolinë

  Fjalësh e britmash një shakullinë.

  Vjen shpejt i zoti i lokalit, pyet:

  “Si është puna?”. E Shtrembta shpejt e shpejt

  I thotë: “Pres kusurin e llogarisë!”.

  Djali proteston: “S’është e vërtetë!”.

  I zoti i lokalit me zemërim i flet:

  - Klientët kanë përherë të drejtë!

  Dhe djalin e shan rëndë, e dëbon.

  Atëherë djali nis edhe vajton:

  - Ku je, moj e Drejtë, veç ti më shpëton sot!

  - Këtu jam, që mos qofsha, po s’flas dot

  Se gojën e kam plot!

  20 views

  Shkrimet e fundit