Një klub në Durrës


(Ose parabola e njё vёzhgimi)


Nga Fatmir Minguli

Kushdo që mund të lexojë titullin e kësaj eseje, natyrisht që në esencën e tij vetjake do të pyeste “Për cilin klub e ke fjalën? Ka kaq shumë klube në Durrës sa që ti, zotëri mund edhe ta lokalizojë!” E vërtetë, e drejtë! Shumëkush do ta bënte këtë pyetje dhe do të kërkonte një përgjigje. Por cilën përgjigje!? Eh, sa jam munduar që t’i jap përgjigje kësaj pyetjeje, që në kokën time, jo vetëm një por shumë të tilla ishin edhe hipotetike… O zot, …sa jam munduar për të dhënë emrin e këtij klubi që ekziston tashmë në Durrës! Po mirë, edhe ne që jemi nga Tirana apo jo nga Tirana, duam ta dimë se për cilin klub e keni fjalën zotëri! Klube në Durrës, duke përfshirë gjeografitë e Spitallës, Shkozetit, Plazhit, Arapajt dhe Shkallnurit, mund të them pa kërkuar statistikat e ndryshme, se ato janë me qindra, ndoshta kapin dhe shifrën e tre zeroshit! Nuk e di! Sinqerisht nuk e di! Kërkoja në internet një përgjigje të llojit europian për të dhënë një ide mbi klasifikimin e klubeve në sistemin jo shtetëror, por në atë mes njerëzve. -Kërko- më thonte një miku im bojaxhi i kohës së Enverit- kërko e mos rri i mbyllur në shtëpi… se diçka do të gjesh. E ky bojaxhi që nuk kishte aq shumë shkollë të fituar me libra, kishte shkollën e jetës dhe sentencën e tij e kam përdo