NJË JETË ME PËRFUNDIM TRAGJIK!


Kadri Tarelli

Shpendi Topollaj në dramën: E PËRDALA

Këto dit doli në dritë drama “E përdala”, e shkrimtarit të njohur Shpendi Topollaj, i cili pasi ka provuar të gjitha gjinitë e shkrimit në mbi 50 libra, së fund provoi edhe dramën, të cilën e titulloi “E përdala”. Askush nuk ka të drejtë të paragjykojë autorin për titullin e krijimit të tij, por mua do më pëlqente ta mbante po atë titull që kishte novela “Kurva”, botuar disa vjet me parë, po me autor Shpendin. Shumëkush mund të thotë, ç’ bëri “E përdala” dhe ç’ bëri “Kurva”, të dyja janë emërtime që shprehin përbuzjen dhe neveri, natyrisht në emër të moralit. Është e vërtetë ngjasimi i kuptimit me të cilën përdoren në të folur, por këto dy fjalë nuk janë sinonime.

Kam përshtypjen se fjala “e përdala”, mund të përkthehet e shpërlarë, pra një femër që jo vetëm s’është e bukur, po nuk ka fare yndyrë njerëzore, është pa dinjitet, madje të vjen ndot t’i afrohesh apo të rrish me të, sepse edhe s’ke pse rri me të. Ndërsa “Kurva” ka të vetmen “fatkeqësi”, që detyrohet të shkojë me shumë meshkuj.

Lexuesi i novelës dhe spektatori i dramës, veç apo bashkë qofshin, që në rreshtat dhe fjalët e para ndeshin një tjetër njeri, një tjetër femër, aq sa kur mbyllet libri dhe