Një Antologji, me gjuhën rizbuluese midis zgjimit dhe neglizhencës


Një Antologji, me gjuhën rizbuluese midis zgjimit dhe neglizhencës

Fatmir Terziu


1917: Tregime dhe Poezi nga Revolucioni Rus“, është një antologji e prozës dhe poezisë nga brenda dhe rreth tetorit të vitit 1917. kjo Antologji është e përzgjedhur, redaktuar dhe, në pjesë të mëdha, e përkthyer rishtazi nga Boris Draljuk. Boris Draljuk është një përkthyes letrar dhe Redaktor Ekzekutiv i „Los Angeles Review of Books“. Ai ka një doktoraturë në gjuhën dhe letërsinë sllave nga UCLA, ku dha mësim për letërsinë ruse për disa vjet. Ai gjithashtu ka dhënë mësim në Universitetin e St Andrews, Skoci.

1917 është një vit i jashtëzakonshëm. Ai njihet si i tillë për Revolucionin e Tetorit. Por, nga kjo Antologji, edhe për një arsye tjetër: sjellja në dritën e figurave dhe lëvizjeve deri më tani të errëta, zëra poetikë të konsideruar shumë gjatë nga të gjitha palët për të qenë në anën e gabuar (të historisë). Ekziston frika, urrejtja dhe humori i zezë si i natës i Nadezhda ‘Teffi’ (1872-1952), një personalitet i famshëm letrar i aksioneve fisnike, e admiruar prej kohësh nga Lenini. Por atë e kishte vlerësuar dhe materialet e saj i kishte adhuruar edhe Nikolla II-të. Pastaj është entuziazmi i vendosur i Mihal Kuzmin (1872-1936), një estet i klasës së lartë me një dhunti të ménage à trois. Mbështetja e tij për bolshevikët shkëlqen në „Revolucionin Rus“(shkruar në fund të vitit 1917):

‘Ky nuk është funeral - ne po ndërtojmë një shtëpi të re.

A do të ketë hapësirë për të gjithë ne?

Do ta mendojmë më vonë.

Mos harroni idealizimet e para nga sovjetikët,

marramendëse, „Për të gjithë, për të gjithë, për të gjithë!“

Është si t’i thuash një burri të uritur: „Hani!“

Dhe ai duke u përgjigjur, „Unë jam duke ngrënë!“ me nje buzeqeshje '

Dhe pastaj është përqafimi ambivalent i Osip Mandelstam (1891-1938), i cili, në një poezi pa titull të vitit 1918, nga e cila janë marrë vargjet e mëposhtme, evokon përpjekjen dhe mundimin e lirisë njerëzore:

‘Le të lëvdojmë, o vëllezër, dritën e zbehtë të lirisë,

viti i madh dhe i zymtë!

Një pyll me kurthe të trasha është zhytur

në ujërat e vluar të natës.

Ju po ngjiteni në vite të braktisura nga perëndia,

O njerëz - diellëzoni dhe gjykoni


‘Epo atëherë, le ta provojmë: një stërmadh, ponderues,

kërcitje kthesë timoni.

Toka lundron. Guxim, burra.

Pastrimi i detit si me një çan

ne do të kujtojmë, edhe në të ftohtin e hidhur të Lethe,

se çmimi i Tokës ishte të dhjetë sferat e parajsës. '

Me këtë eksplorojmë këtë moment të pasur, shpërthyes kulturor.


Në atë kohë yjet letrarë si Teffi, e gjetën veten duke shkruar pothuajse ekskluzivisht për një audiencë të izoluar të emigruar. Parisi u bë kryeqyteti i emigracionit rus, por shumë intelektualë francezë i perceptuan anëtarët e kolonisë ruse si konservatorë dhe retrogradë të modës; për mendjet e tyre, emigrantët ishin, me fjalët e Nabokov, "njerëz vështirë të prekshëm, që imituan në qytetet e huaja një civilizim të vdekur, mirazhet e largëta, pothuajse legjendare, pothuajse Sumeriane të Shën Petersburg dhe Moskës, 1900-1916".

Kishte shumë më shumë interes për përkthimet e veprave të reja sovjetike sesa për shkarravitjet melankolike të rusëve që ishin shkëputur nga marshimi i historisë, duke u dorëzuar në harresë. Ndërsa Teffi fitoi përsëri lexuesit e saj rusë pas 1991 mjaft të tjerë u rizgjuan nga audiencat anglofone prej përkthimeve të Robert dhe Elizabeth Chandler, Rose France, Irina Steinberg, Anne Marie Jackson dhe Clare Kitson. Emigrantët vuajtën dyfish nga neglizhenca. Nga ajo shtetare e vendit të tyre dhe nga ajo e vendit ku ata u vendosën.

Por nuk janë vetëm shkrimtarët emigrantë që kanë vuajtur nga neglizhenca. Për ironi të fatit, disa nga autorët që ishin më entuziastë për Revolucionin e Tetorit, besimtarët e vërtetë, kishin qenë më të efektshmit nga historia letrare ruse. Po mendoj për poetët e lidhur me Proletkult, apo „lëvizjen movement kulturë proletare“, vargu i të cilëve nga vitet e para të sundimit Sovjetik rrezaton bindje të zjarrtë. Në vitet pasuese, ndërsa politikat ekonomike dhe letrare Sovjetike u zhvendosën, kjo bindje i dha rrugë zhgënjimit. Në antologjinë „1917: Tregime dhe Poezi nga Revolucioni Rus“ përfshihet puna e tre poetëve Proletkult. Vitet e vdekjeve të tyre: 1937, 1937 dhe 1941, thonë shumë. Mikhail Gerasimov dhe Vladimir Kirillov u arrestuan të dy dhe u ekzekutuan në kulmin e spastrimeve të Stalinit, dhe Aleksej Krajski vdiq gjatë bllokadës së Leningradit. Puna e tyre u spastrua, ose thjesht u harrua për dekada, por Antologjia zgjoi dhe sqaroi mjaft enigma.

24 views1 comment

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif