top of page

Ne jemi të gjithë lapsa në duart e Perëndisë


Nënë Tereza

Ne jemi të gjithë lapsa në duart e Perëndisë

Perlat e Urtësisë së Nënë Terezës


Dr Fatmir Terziu


Disa nga perlat e saj të diturisë janë përfshirë kohët e fundit në mjaft studime akademike në mjaft vende të botës. Kështu Filozofia e të madhes Nënë Tereza përditë e më shumë po bëhet më e prekshme e më interesante. Ajo në një nga shprehjet e saj më të spikatura ka thënë: “Unë e di se Zoti nuk do të më japë mua asgjë e nuk mund të më trajtojë ndryshe nga të tjerët, por unë vetëm uroj që Ai nuk kishte besim aq shumë tek unë.”

Por më shumë domethëse është thënia e saj lapidare: “Duke qenë të padëshiruar, i padashur, i lënë pas dore, e harruar nga të gjithë, unë mendoj se është një uri shumë e madhe, një varfëri shumë më e madhe se personi i cili s’ka asgjë për të ngrënë. “Çdo herë që buzëqesh në dikë, ai është një veprim i dashurisë, një dhuratë ndaj atij personi, një gjë e bukur”, thotë ajo duke na dhënë të kuptojmë se sot një buzëqeshje e tillë është e pashmangshme nga fjala e urtisë së saj. Unë kam gjetur këtë paradoks, do të theksonte ajo në një fjalë të saj të hershme, se në qoftë se ju e doni dikë deri sa të dhemb, nuk mund të ketë asgjë të keqe më, vetëm dashuri më shumë. Kështu duke patur botën e uritur dhe gjithë ata persona që krekoseshin mbi fatin e saj, Nëna Terezë do të shpaloste fuqishëm se “Nëse ju nuk mund të ushqeni njëqind njerëz, atëherë ushqeni vetëm një person”.

“Nuk duhet të flasin më pak se duhet- një pikë predikim nuk është një pikë takimi. Çfarë do të bëni pastaj? Hidhni një fshesë dhe shtëpinë e dikujt e bëni të pastër.” Kjo thotë mjaft thotë Nënë Tereza

Jeta ka kuptimin e saj filozofik për Nënë Terezën. Në një fjalim para shumë personaliteteve ajo do të shprehej: “Vepra të mira janë ato vepra që formojnë një zinxhir lidhje të dashurisë.” Më tej do të shtonte: “Jeta është një mundësi, të përfitojmë nga ajo. Jeta është një bukuri, ta admirojmë atë. Jeta është një ëndërr, ta kuptojmë atë. Jeta është një sfidë, ta përmbushim atë. Jeta është një detyrë, ta plotësojmë atë. Jeta është një lojë, ta luajmë atë. Jeta është një premtim, ta përmbushim atë. Jeta është pikëllim, të kapërcejmë atë. Jeta është një këngë, ta këndojmë atë. Jeta është një luftë, ta pranojmë atë. Jeta është një tragjedi, ta përballojmë atë. Jeta është një aventurë, ta privojmë atë. Jeta është fat, ta bëjmë atë. Jeta është jetë, ne duhet të jemi të gatshëm për të luftuar për të.”

Le të përfundojmë këtë përzgjedhje nga filozofia e mrekullueshme e Nënës Terezë për të plotësuar kuptimin me veten sot: “Suksesi i duhur është dashuria - kjo nuk është rezultat i dashur. Natyrisht kjo është e natyrshme në dashuri të duam më të mirat për personin tjetër, por nëse ajo rezulton në këtë mënyrë apo jo nuk ka të përcaktuar në vlerën e asaj që kemi bërë. A nuk mendoni se dashuria, në mënyrë që të jetë e vërtetë, duhet të jetë e jashtëzakonshme. Çfarë na duhet për këtë është të duash pa marrjen e lodhur. Ne jemi të gjithë lapsa në duart e Perëndisë. Ne nuk kemi ardhur në botë për të numëruar, ato që kemi krijuar për një qëllim; për gjëra të mëdha: por për hir të dashurisë dhe për të dashurit e tyre. Ne kemi bërë kaq shumë, me aq pak, për aq kohë, ne jemi të kualifikuar tani të bëjmë asgjë, me asgjë. Përhap dashuri kudo ju shkoni: Para së gjithash në shtëpinë tuaj ... Të jetë shprehje e gjallë e mirësisë së Perëndisë; mirësisë në fytyrën tuaj, mirësisë në sytë tuaj, mirësisë në buzëqeshjen tuaj, mirësi.”


9 views0 comments

Comentarios


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page