top of page

Ndoshta botët pa “AI” do të shkruajnë letërsinë tonë


TS Eliot

“Unë nuk jam ekspert i TS Eliot - nuk ka të ngjarë që dikush të jetë", shkruan redaktori i prozës së plotë të Eliotit (shtatë vëllime, përfshirë komentin shoqërues) vlerëson se ‘90 përqind e asaj që është shkruar për të është shkruar pa dijen e 90 përqind të asaj që ai shkroi". Kështu shprehet redaktori nga Sydney, Michael Cook. Cook thekson se “Në fillim të vitit, 1,131 letrat e Eliotit u zbuluan për herë të parë. Letrat u shkruan për miken e tij të gjatë, Emily Hale. Ata u dhuruan në Bibliotekën e Universitetit Princeton në 1956 me kushtin që ata të mbeteshin të palexuar deri në 50 vjet pas vdekjes së saj. Kjo është një thesar që mund të bëjë biografitë e mëparshme të poetit dhe kritikut të madh. Por letrat po përdoren gjithashtu për të përçmuar Eliotin si një misogynist abuziv dhe egoist (megjithëse kjo akuzë është bërë kundër tij më parë).”

Duke lexur më tej mësojmë se “Jeta romantike e Eliot ishte sigurisht e ndërlikuar. Ai u takua me Emily Hale kur ishte një student i diplomuar që studionte filozofi në Harvard. Më 1914, ai i tha asaj që e donte, por ajo e refuzoi. Kështu që, në 1915, pasi u transferua në Londër, ai u martua me Vivienne Haigh-Wood në një zyrë regjistrimi. Ai e kishte njohur atë vetëm për tre muaj”.

Sipas materialit “Martesa e tyre ishte një katastrofë. Haigh-Wood ishte inteligjent dhe i gjallë. Por ajo ishte gjithashtu e paqëndrueshme. Eliot dhe Haigh-Wood u ndanë zyrtarisht në vitin 1933. Më 1938, vëllai i saj e kishte shtruar atë në një spital mendor, ku mbeti deri në vdekjen e saj në 1947. I vetmuar dhe i palumtur, Eliot ringjalli miqësinë e tij me Hale. Midis 1930 dhe 1957 Eliot i shkruajti asaj gati një herë në javë. Edhe pse studiuesit ende nuk i kanë lexuar plotësisht letrat e Princeton, disa fragmente janë lëshuar. Njëri prej tyre, nga viti 1930, ka mundur të jetë grazhd nga një romancë nga Barbara Cartland:

‘Më keni bërë të lumtur në mënyrë të përkryer: domethënë, më e lumtur se sa kam qenë në jetën time; lloji i vetëm i lumturisë tani i mundur për pjesën tjetër të jetës sime tani është me mua; dhe megjithëse është lloji i lumturisë që është identik me humbjen dhe pikëllimin tim më të thellë, ai është një lloj ekstazie mbinatyrore.’

Kjo kritikë moderne feministe është më shumë atë që kujton për llojin e kritikës së modës së vjetër të kohës Viktoriane që përdorej për të gjykuar librat mbi virtytet e autorëve të tyre. Nëse do t'u bindeshim këtyre rreptësive, ne mund të lexonim askush përveç Homerit, pasi kemi fatin e mirë të mos dimë absolutisht asgjë për të. Plus, natyrisht, veprat e mbledhura të Anonimit, autori më pjellor që ka jetuar ndonjëherë. Ndoshta botët pa AI do të shkruajnë letërsinë tonë një ditë dhe Zakaria nuk do të ketë asgjë për t’u ankuar.

Elioti ishte një gjeni, poeti përcaktues i shekullit të 20-të, por ai ishte nganjëherë frikacak, i ftohtë dhe mizor gjithashtu. Ai ishte, me pak fjalë, ashtu si pjesa tjetër prej nesh, një qenie njerëzore. Megjithë për puritanizmin e censuruar të Zakaria, është akoma mirë të lexoni poezitë e mrekullueshme të Eliotit dhe të pasuroheni nga mjerimi i dështimeve të tij dhe mençuria e luftës së tij kundër tyre. Ndërsa shkruan në ‘East Coker’:

Kirurgu i plagosur hedh çelikun

Kjo vë në dyshim pjesën e shpërndarë;

Nën duart e gjakderdhjes që ndiejmë

Dhembshuria e mprehtë e artit të shëruesit

Zgjidhja e enigmës së tabelës së etheve.

33 views0 comments

תגובות


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page