NËNAT


Sakip Cami

NËNAT


Në këmbë qëndrojnë ditë e natë

Ëndrrat t’i rrisin të lira

Në zemra mbajnë fëmijët, në sy

Asgjë s’i ndan prej nesh

Të bukurat, të urtat, të mirat.


LIRIA


Lëshoje fjalën lirisht

Idhulli i fjalës së lirë, e vërteta

Rrite fëmijën trimërisht

I thuaj jo padrejtësive

Asgjë nuk është e përsosur pambarimisht


DIBRA


Dritare diturie, sofër bujarie

Idhull shqiptarie, shembull urtësie

Bashkë me Kosovën dhe Çamërinë

Rendite hallet për të qarë

Arriti kohë e Arbërisë, gëzohuni !


KORABI


Kryekështjellë e Shqipërisë

Oxhak trimërie, log burrërie

Rrëzë teje Drini shushurit

A thua janë vëllezër binjakë

Betejë pas beteje fitoret rendit

I qofshim falë, strehës së Përëndisë

DRINI


Desha ta imitoja vrullin e tij

Rrebeshe kaloi e rrebeshe përballon

I ashpër, i bukur, i kristaltë

Nga Driloni në Rozafë

I shtrin krahët dhe dritë lëshonSHQIPËRIA


Shqiponja nga flamuri

Hap krahët, fluturon

Qielli e pret si bijën e tij

I lëshon za bijve të saj.

Prej fjalës së lirë

Ëngjëjt flenë gjokszbuluar

Rrituni ju, o ëngjëj

I kam falur siguri e ardhmëri

Arbërisë tej e mbanë.


FLAMURI


Fluturo mbi male, shqiponjë e lirë

Liria për ty, ajri që thith

Atdheu yt, Shqipëria e shqiponjave

Mu në mes të saj krahët i ka shtrirë

Ulur mbi gjak, gjaku të rinon

Rritur mbi plagë, plagët të lartojnë

I thuaj botës mbarë: “Jam Shqipëria”.VALBONAValë valë ulesh e ngrihesh

A thua je zanë, a thua je lumë

Lumi më i bukur, më i kristaltë

Bona të thërras si bijën time

Oh, ju të dyja mua po më çmëndni

Nisu drejt meje, malli po më bren

A nuk e shihni se po zbardhem ?!GJYSHJA PEMË


Si përbindësh ra mes halleve tona

Fruthi, tifo dhe murtaja.

Nga frëngjitë e kullave u përhap jehona:

“E hej murtaja !”


Jehona njerëzve u mbeti në buzë

Nuk ishte këngë majekrahu.

Jeta u nguros për një çast

Si shkëmbinjtë e ftohtë ndër mjaja !


Gjyshja ime me emrin Pemë

Ndonëse shtatë fëmijë ia mori murtaja

Qëndroi e patundur si bohemë

Rriti edhe katër të tjerë male e maja.


NËNA E MËRGIMTARIT


(Pas një bisede në telefon)


Harrova të të pyesja , a ke të ftohtë ?

Harrova të të pyesja , a ke uri ?

Harrova të të pyesja , a të del buka ?

Harrova të të pyesja , kur do të vish ?


Si harrova unë, nënokja ,

Çfarë fola me ty , o bir ?


MALËSORJA


E quajnë hënë,

Por është më e bukur

Se hëna pesëmbëdhjetëshe.