Në Tomorr ‘’Rilind ‘’ një yll …!


Ese

nga Xhevahir Cirongu


‘’Aty sapo erdha, vërtetë kështu ndodhi atë ditë ,sepse ëndrra ime kishte marrë atë udhë prej kohësh drejt atij vendi të Bekuar nga ZOTI !’’ Janë këto fjalë të cilat i burojnë nga shpirti djalit tomorricar Rako Paja. Ai jeton familjarisht me familjen e tij në Durrës prej disa vitesh bashkë edhe me të afërmit e tjerë të trungut familjar. Por mendja e zemra i rreh ditë e natë për fshatin e lindjes Çprrotat, për Skraparin e Tomorricën për njerëzit e saj të urtë, atdhetarë, punëtorë e arsimdashës,por edhe mikpritës për këdo.Këto virtyte të mirësisë i ka trshëguar nga të parët edhe Rako Paja. Biseda merr udhën e dritës për te mali Tomorr.Ajo nuk ndalet, por ‘’Vrapon’’ për t’u ndalur atje te maja e malit, ku retë e bardha e syri i kaltër qiellor ‘’Puthen’’çdo ditë e natë me vendin e shenjtë tomorrian.DHe… ajo ëndërr e bukur që iu shfaq në mendje e që dilte si një vetëtimë nga shpirti tij , më datën 12 gusht 2021 hap krahët e saja dhe u ul mbi sofrën e gurtë te vendi i shenjtë të besimit Bektashi, por edhe e të gjithë besimeve të tjera në malin ‘’Baba Tomorr !’’. Marr frymë thellë, vështroj nga maja e këtij mali të bekuar nga vetë Përndia drejtë fushës së Myzeqesë, në Shpiragun e Beratit, në malin Ostrovicë,në malin Korab.Dhe vazhdoj me Dhëmbelin e Trebeshinën në Përmet,dhe si në pëllëmbë të dorës që nga maja e malit shikon me sy të lirë edhe malet e Gorës në Korçë ,Voskopojën, Grbovën e Sulovën në Gramsh, Dumrenë,Lushnjen, Durrësin, Elbasanin.Që nga Elbas