top of page

Në Francë, tani është një krim të bisedosh me fqinjin tëndPresidenti Macron po shijon bllokimin dhe pezullimin e tij të jetës demokratike dhe shoqërore.

Nga Josie Appleton


Franca hyri në bllokim në mesditën e së martës. Tani mund të largohesh nga shtëpia vetëm për njërën nga katër arsyet - punë thelbësore, kujdes shëndetësor, ndihmë thelbësore për familjen e afërt ose ushtrime në afërsi të shtëpisë ose për blerje thelbësore. Pra duhet të kesh një formë të nënshkruar dhe të datuar, duke shënuar arsyen që ke lënë shtëpinë. Kushdo pa formular ose pa ndonjë arsye do të gjobitet.

Jeta shoqërore është pezulluar plotësisht: burrat e moshuar duke luajtur shishe në shesh, zonjat duke thashetheme me orë të tëra jashtë furrës së bukës, fëmijët që ecin përreth me biçikletat e tyre. Jo vetëm që janë mbyllur të gjitha dyqanet (përveç dyqaneve të ushqimit), jo vetëm që janë mbyllur të gjitha vendet apo objektet publike, por shoqërimi i përditshëm është ndalur gjithashtu. Furra buke është e hapur, por vetëm dy njerëz mund të hyjnë në të në një kohë, dhe ata duhet të qëndrojnë një metër larg nga tjetri. Rruga kryesore është e heshtur ndërsa të gjithë kanë ndjekur.

Padyshim që disa masa të shëndetit publik ishin të nevojshme për të trajtuar shpërthimin e koronavirusit. Shumë prej spitaleve lokale janë plot me raste virusesh - aq shumë sa që kuota e zakonshme e dëmtimeve të së shtunës nuk mund të gjente asgjëkundi që t'i merrte ato. Sa shpejt ndryshojnë gjërat. Vetëm disa ditë më parë, njerëzit ishin duke bërë ski. Vetëm javën e kaluar djali im luajti në një shesh lojrash të mbushur në natyrë me miqtë. Tani ju nuk mund të shkoni në një shëtitje në male, dhe fëmijët që jetojnë në vendin fqinj nuk mund të takohen me njëri-tjetrin.

Megjithatë, bllokimi nuk është thjesht një përgjigje e shëndetit publik. Ajo që është në lojë në natyrën dramatike të goditjes - dhe përgjigja e njerëzve ndaj saj - është tensioni midis shtetit dhe njerëzve.

Shteti francez ka një prirje militariste. Ajo merret me rendin publik dhe ka një armiqësi tradicionale ndaj jetës së pavarur shoqërore. Njerëzit kanë një dyshim të ngatërruar në mënyrë të ngjashme për shtetin. Dje po qarkullonin zëra se qeveria ishte gati të deklaronte një shtetrrethimi dhe se kjo do të zbatohej nga ushtria. Kjo nuk ka ndodhur, por tregon shkallën në të cilën njerëzit presin që shteti të nxjerrë armët dhe t'i mbyllë gjërat.

Njerëzit nuk i besojnë qeverisë ose arsyetimit pas vendimeve të saj. Disa miq të mi kanë bojkotuar zgjedhjet komunale të Dielën, duke thënë se Presidenti Macron po përdorte standarde të dyfishta: ai mban ngjarjet publike që ai miraton, por anulon gjithçka tjetër. Presidenti në mënyrë të pashpjegueshme pohoi se zgjedhjet do të ishin të kontrollueshme dhe të sanitizuara dhe prandaj virusi nuk do të transmetonte. Megjithatë, duke parë votuesit që mblidheshin jashtë mareve të Dielën, dhe radha për të hyrë brenda, kjo ishte qartë një absurditet.

Ekziston një ngjashmëri midis mekanizmave të transmetimit viral dhe një narracioni politik që ka zënë vend midis elitave. Virusi transmetohet përmes kontaktit shoqëror - çdo mbledhje apo shoqatë do të thotë se ekziston mundësia e kalimit të virusit nga një person te tjetri. Prandaj, kontakti mes njerëzve merr dimensionin e një ngjitjeje të rrezikshme. Kjo korrespondon me një mentalitet politik i cili i sheh marrëdhëniet shoqërore saktësisht në këto terma: si toksike apo të rrezikshme, burimin e dëmit të padukshëm që kalohet nga njëri tek tjetri, shpesh pa e ditur ne. Virusi ishte i pranishëm si një metaforë politike përpara se të shfaqej në realitet. Shfaqja e virusit do të thotë që mund të futet në një narrativë para-ekzistuese.

Në deklaratën e tij të martën në mbrëmje, Macron tha se shpresonte që pas virusit, gjërat nuk do të ktheheshin në normale - që njerëzit të ishin të ndryshëm, më të fortë. Ajo që unë mendoj se ai do të thotë është se ai shpreson se shteti do të jetë më i fortë - që njerëzit do të jenë më të lidhur me shtetin dhe ndoshta më pak qetësues dhe sfidues.

Padyshim që pezullimi i gjithë jetës shoqërore për një periudhë javë, madje edhe muaj, mund të ketë pasoja të mëdha. Shumë familje tani kanë mbetur pa të ardhura ose po përpiqen të punojnë përmes telekomunikacionit ndërsa kujdesen për fëmijët në shtëpi. Mbyllja e të gjitha aktiviteteve zvogëlon në mënyrë thelbësore, dhe të gjitha kontaktet sociale për punë urgjente ose blerje të konsumatorit. Mbyllja do të çojë në prishjen e bizneseve, shoqatave dhe, ndoshta më të paqëndrueshme, në ndryshimin e zakoneve dhe mënyrave të lidhjes me njëri-tjetrin.

Atëherë, si do të jetë jeta pas bllokimit? Contra Macron, unë mendoj se më e mira për të cilën mund të shpresojmë është se do të jetë njësoj - dhe që të moshuarit të dalin dhe të luajnë buleqe sikur asgjë të mos kishte ndodhur.

Josie Appleton është drejtor i Klubit Manifesto dhe autor i Officer - Rise of State Busybody.

Fotografia nga: Getty.

60 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page