Mirënjohja, virtyt i lartë i Prof. Eshref Ymeri


Nga Skënder Sadri KAPITI . Nxitja ,apo shtysa për ta shkruar këtë shkrim më erdhi pasi lexova te “Fjala e lirë” shkrimin e Prof. Eshref Ymeri me titullMirënjohja është pasuri shumë e çmuar shpirtërore”. Te ky shkrim i tij vihet re ajo e cila u mungon shumicës dërrmuese të intelektualëve shqiptar te të cilët shëmbullon egoizmi, smira dhe xhelozia. Te profesor Eshref Ymeri mbi gjithcka konstatojmë shpirtgjërësinë, modestinë dhe respektin e mirënjohjen që e karakterizon atë. Mirënjohja, respekti dhe vlerësimi i të tjerëve, i atyre meritorëve e kontributorëve në fusha e lëmenj të krijimtarive të ndryshme letrare, historike, politike, sociale, filozofike , shkencore e sidomos kombëtare është ajo e cila e lartëson akoma më shumë këtë personalitet të madh e të shquar, akademik, Profesor Eshref Ymerin. Ky shkrim i tij për mirënjohjen si dhe thënia e filozofit të madh Immanuel KANT “mosmirënjohja është burimi të gjitha poshtërsive” më nxiti që ta ndërmarr e ta shkruaj sot këtë shkrim. Prof. Ymeri në këtë shkrim vlerëson “Fjalën e Lirë” dhe kolegune tij Prof. Doc. Fatmir Terziu ku po citojmë: “Si shqiptar, jam shumë krenar që Prof.Fatmir Terziu , në Perëndimin evropian, përfaqëson modelin e intelektualit me dinjitet të lartë kombëtar, i cili, si shkencëtar, si shkrimtar mjaft i talentuar, si kritik i rrallë në letërsinë shqipe, si studiues dhe hulumtues me pasion të veçantë, si një ithtar i pasurimit të tradidës në lëmin e memorialistikës shqiptare dhe si mjeshtër në artin e dokumentimit kinematografik, i vlerësuar lart në Mbretërinë e Bashkuar, ka zënë një vend nderi në historinë e kulturës kombëtare”. Ai më tej liston duke përmendur dhe sidomos lavdëron dhe shpreh konsiderata të larta mirënjohjeje për shumë intelektualë, studiues dhe personalitete të tjera. Nëpërmjet këtij Portali ai u shpreh mirënjohjen të thellë : Vilhelme Vr