top of page

Mesazhe në tre simbolika


Mesazhe në tre simbolika


Një fotografi e tillë flet shumë. Më së shumti mendohet nga mjaft akademikë se kjo varet nga kultura, pasi të gjithë kanë pikëpamje të ndryshme për respektimin e atyre që janë më të vjetër se ju. Në kohët më të hershme, tradita shqiptare shkonte si një model, respektimi i atyre që janë më të vjetër se ju është shumë i rëndësishëm. Për shembull, të moshuarit shpesh jetonin me familjen dhe të gjithë më të moshuarit se ju, përfshirë edhe një vëlla më të madh, trajtoheshin me respekt, sa më i vjetër që ishte, aq më i mençur dhe më i ditur ishin në mënyrat e tyre të të menduarit. Në vendet perëndimore, mendoj se është e drejtë të thuash se kemi një farë respekti për këdo, por kjo është thjesht për mirësjellje sesa për një gjë kulturore.


Në fakt kjo duhet kuptuar me një mesazh më të qartë. Ne duhet t'i respektojmë të gjithë si individ. Vëllezërit e moshuar presin respekt sepse ata janë më të vjetër se ju dhe shpesh diktohet se janë më të mençur. Fatkeqësisht kjo nuk është gjithmonë e vërtetë, por për të kënaqur prindërit gjithnjë krijohen situata që të mos i përkeqësojnë ata dhe nga ana tjetër edhe vetë vëllezërit Nëse ata nuk janë të denjë për respektin tuaj, atëherë thoni dhe mos bëni asgjë. Thjesht mbaje paqen. Do të vijë një ditë kur ju ndoshta do të ndryshoni mendjen tuaj dhe vendimet tuaja rreth tyre dhe / ose do t'i braktisni ato nga jeta juaj dhe do të shkoni të bëni atë që duhet të bëni. Koha kalon shpejt, edhe pse në moshë të re, nuk duket se e bën kështu vetë atë që në fakt interpretohet ndryshe.


Në fakt kur shikon një foto të tillë, kur tre vëllezër bëhen një dhe natyrshëm dinë dhe të tregojnë me simbolika respekt, dashuri për Atdheun, demokracinë e më tej, një normë tjetër duket se përcillet jo vetëm si një mesazh. Në këtë rast kjo foto e ndarë në tre pjesë flet më së miri me mesazhet që përcjell nga vëllezërit Cufaj.

95 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page