ME LUNDRËN E VARGJEVE


  Ermira R. JUSUFI

  Ermira R. JUSUFI

  ME LUNDRËN E VARGJEVE

  U nisa që me agun e parë

  Me lundrën e vargjeve hapja valët

  Dallgë ndjenjash ma përshkojnë shpirtin

  Hapërimi merr frymë fushës kaltroshe të yjeve

  Deri në ankorimin e parë

  Brigjeve të dashurisë që nuk mbaron

  Mos humb rrugë në pikëditë

  Shtigjet janë mbyllur për harrestarë

  Si vetëtimë moti me shtrëngatë

  Përplasen kujtesës së vargjeve

  Dhe rrëmbej frenjtë e drejtimit

  Vargjet thyejnë shtizat e guximit

  Kjo nisje e vonuar më shqetëson

  Edhe njëherë i hap velat e erës

  Me lundrën e vargjeve dua të arrij

  Atje ku dielli ka harruar rrugët

  Këto vargje dijnë lundrimin

  Përtej kohës së parashikur

  Drejt cakut të ëndrrave me saktësi

  Përtej lëkundjeve të kohës po nisem

  Me besimin se një ditë tjetër do të arrij

  Me lundrën e vargjeve

  Valëve të jetës do tu takoj

  Përsëri

  Avignon – Francë

  05.12.2019


  KUR VIJNË FJALË NGA LARG


  Kur vijnë fjalë nga larg

  Fjalë me aromë atdheu, gjithësesi

  Shpalosim pak mall që djeg në shpirt

  Pak dashuri e përqafime shpalosim

  Dhe shpërfillshëm si pa takt

  Ditën përshkojmë

  Kontinenti po tkurret

  Në gjeografinë time të kujtimit

  Sa më afër më shpie mendja

  Në truallin e tim eti

  Poaq më i shkurtër udhtimi

  Në qiellin që nuk përfundon

  Kaltërsive të dashurisë sime, atdhe

  Zbres fuqishëm

  Si shtojzavalle që përfton

  Mbi kreshtat plot fole të braktisura

  Dhe rikthej jetën

  Në ardhje të stinës së luleve

  Atëherë kur vijnë lulet me blerim

  Kur vijnë fjalë nga larg

  Jetës i kthehet dita e re

  Stina ime e dashurisë

  DY STINËT TONA

  Stina ime prej ëndrrave

  Dhe stina tjetër që e mediton ti

  Janë stinët që në vazhdimësi jetohen

  Dy stinët tona të përhershme

  Që përjetohen

  Në shekullin e jetës

  Ngrita kështjellën e durimit

  Deri në pikëpjekjen tonë

  Dhe stinët mbetën në mes

  Si kujtimet që nuk treten

  Asgjë nuk ka kuptim

  Pa ngjizjen e stinëve tona

  Prekje që rrëzon mite

  Kjo lëkundje dridh majat e guximit

  Për një stinë të vetme

  Dy stinët tona

  Unazë që lidhin jetë


  NGA KROJET E MALLIT TËND


  Sa etjen piva nga krojet tua prej malli

  Fuqi kreshnikësh nga zanat e Jutbinës fitova

  E shpatat vringëllimë me e zënë perin e hollë

  Fije floku prerë me Shpatë Damokleu

  Deri në palcë të dashurisë së djegur

  Mall i kallur afshi prej krojeve të bardha

  E flakë jete mbi syprinën e ëndrrave esëll

  Pandërprerë rrjedhin damarëve tanë

  Dhe mbushin liqene të etura

  Nga krojet e mallit tënd


  GJITHÇKA MBI DASHURINË


  Edhe kur ëndrrat ikin përtej harrimit

  Mbetet hija e farfurimës së panjohur

  Dhe tis mjegulle në kujtesë përqëndrohet

  Po ndodh të harrohet dita e njohjes

  Nuk ka asgjë të keqe, se rikthimi ka arsyet

  Dashuria nuk është veçse fluskë e shumëfishuar

  Që shqitet në kohë e pakohë të kujtesës

  Asgjë nuk ndodh për dashurinë

  Edhe kur fjalët përplasen udhëve pa fund

  Përtej kujtesës pa paragjykime

  Se dita sjell të reja e guximi rikthehet

  Bashkë me dashurinë në katror

  Gjithçka është normale për dashurinë

  Edhe atëherë kur dashuria çalon

  Mbi paterica të durimit


  SA E HOLLË FIJA E MENDIMIT


  Sa e hollë fija e durimit

  Deri në ndryshimin e kohës

  Për të mirë

  Sa e hollë fija e dashurisë

  Deri në pikëtakimin e përhershëm

  Për shpirtërat tonë

  Sa e hollë fija e guximit

  Deri në shembjen e smirës

  Me prekjen e dritës

  Sa e hollë fija e mendimit

  Deri në kupolën e ëndrrave

  Për ne të dy!


  KTHEMA KOHËN TIME


  Varur në degë pikëllimi

  Pikon jeta pikë helmi e zhgënjimi

  Të përgjërohem pa mbarim

  Për mirëkuptim njerëzor

  Kthema kohën time

  Edhe këtu në poezi

  Kthema kohën time

  Që pezull ma mban si degën

  Kur pikon mall i ikur

  E fjala gjithmonë e heshtur

  Fjalë e varur në ingji

  Kthema kohën time

  Edhe këtu në poezi


  SPROVË PËR NJË VARG TË RI


  Mëngjeseve kur zgjohem pranë teje

  Nuk gjejë fjalët që dua për t’i thënë

  As shprehjet më të bukura prej zemre

  Që do t’i shkruaj në letër të bardhë

  Këto qëndisma shpirti që më mbajnë gjallë

  Ku t’i gjejë të mirat e dhimbjet e mia bashkë

  Që vrragë shpirti më kanë lënë pafundësisht

  E asnjëherë s’kam pasur guxim të t’i them

  Nga frika se të thyej në shpirt

  Druaja se miqësia do kthehej në armik

  E durimit pastaj i humbet arsyeja

  Or mik!


  #ermira #jusufi

  56 views

  Shkrimet e fundit